Νέα γενιά ανακύκλωσης σε πέντε δήμους

Σε πέντε δήμους, αυτούς της Άνδρου, των Ιωαννίνων, της Καλλιθέας, του Ναυπλίου και της Νέας Σμύρνης, θα υλοποιηθεί πιλοτικά το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης, με τον τίτλο «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης». Στόχος είναι να επιτευχθεί υψηλός βαθμός του ποσοστού ανακύκλωσης, ώστε η πρωτοβουλία να επεκταθεί και στους υπόλοιπους δήμους της χώρας.

Το νέο πρόγραμμα ξεκινάει στις 5 Δεκεμβρίου, με 45 «σπιτάκια» στους πέντε δήμους, συνολικού μόνιμου πληθυσμού 220.000 κατοίκων. Για κάθε συσκευασία θα επιστρέφονται στον πολίτη 3 λεπτά. Τα χρήματα θα επιστρέφονται με τη μορφή κουπονιού για αγορές από σούπερ μάρκετ που συνεργάζονται με την Ανταποδοτική Ανακύκλωση ΑΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, οι δήμοι καταγράφουν μονοψήφιο ποσοστό ανακύκλωσης (στο συνολικό 18% που εμφανίζει με τον συμψηφισμό των βιομηχανικών αποβλήτων η χώρα), έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου 45%, «όταν έχει νομική υποχρέωση να επιτύχει 50% ανακύκλωση έως το 2020». Επισήμανε ακόμη ότι περισσότερο από το 80% των αποβλήτων μας τα θάβουμε σε ΧΥΤΑ, όταν υπάρχει νομική υποχρέωση μείωσής του σε 10% το 2035.

Αναφερόμενος στους δήμους τόνισε ότι με την έναρξη του έτους 2020, θα έχουν σχεδόν διπλάσιο κόστος για να θάβουν τα απορρίμματά τους σε ΧΥΤΑ, άρα είναι υποχρεωμένοι να συμβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη της ανακύκλωσης, ώστε να μην αναγκαστούν να αυξήσουν σημαντικά τα δημοτικά τέλη στους δημότες.