Νέα Γεωργία Νέα Γενιά – Πρόγραμμα κατάρτισης για επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο σεμινάριο προς μελισσοκόμους του νομού Λάρισας που πραγματοποίησε ο Οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά στα Φάρσαλα (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ενιπέα-φώτο), σε Ελασσόνα και Λάρισα, με θέμα φυσικές καταστροφές: Προφύλαξη και αναπλήρωση του μελισσοκομικού κεφαλαίου. Συνολικά ο Οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά πραγματοποιεί 10 εκπαιδευτικές συναντήσεις σε 10 διαφορετικούς Δήμους της Θεσσαλίας, ακόμη και σε δυσπρόσιτες περιοχές, με στόχο την υποστήριξη περισσότερων από 300 μελισσοκόμων με γνώσεις και δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, να προσαρμοστούν στις αλλαγές του κλίματος και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την ορθή διαχείριση των μελισσιών τους.

Η δράση ‘Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία’ συμπεριλαμβάνει και το νέο πρόγραμμα ‘Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού’, Το πρόγραμμα «Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού», το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2024, θα παράσχει στήριξη σε 300 πληγέντες επαγγελματίες μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας, με την παροχή 20.000 βασιλικών κελιών. Οι παραπάνω δράσεις θα συμβάλουν όχι μόνο στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον “Daniel” αλλά και στην ανάπτυξη των προϋποθέσεων για τη μελλοντική ισχυροποίηση του κλάδου στη Θεσσαλία.

Οι παραπάνω εκπαιδεύσεις υλοποιούνται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον επίκουρο Καθηγητή, κ. Γιώργο Γκόρα, τον κ. Αλέξανδρο Γκουσιάρη, μελισσοκόμο, εκπαιδευτή Μελισσοκόμιας και τους κκ. Δημήτρη Βολουδάκη και Καλλιόπη Καραμποϊκη από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Συγχρηματοδοτούνται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία APIVITA.