Η Νέα Γη βρίσκει εύφορο έδαφος στη Θράκη

Το 2012, ο πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν, συμμετείχε σε συναντήσεις στην Αλεξάνδρεια και στα Γιαννιτσά όπου παρουσιάστηκε από το ΑΠΘ η στέβια ως μοναδική εναλλακτική καλλιέργεια του καπνού.

Το σχέδιο ναυάγησε, αλλά η νέα πρόταση της εταιρείας Παπαστράτος, με τον Συνεταιρισμό Στέβια Ελλάς, για τη μετάβαση από τον καπνό στη στέβια, που στηρίζει το ΥΠΑΑΤ, είναι ευοίωνη. «Μπορεί να προχωρήσει, αλλά χρειάζονται κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να δίνονται δωρεάν τα φυτά, μαζί με κίνητρα για τους καπνοκαλλιεργητές.

Ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, είπε ότι μπήκαν 100 στρέμματα στέβιας πειραματικά σε Ροδόπη και Ξάνθη. Ως διοίκηση του συνεταιρισμού υποστηρίζουμε τη συνεργασία της Παπαστράτος και της Στέβια Ελλάς με το υπουργείο, αρκεί να εξασφαλίσουν το ράφι και να μην είναι μια προσωρινή λύση», δηλώνει.

Ο παραγωγός και διευθύνων σύμβουλος στην Green Road, Ταρκάν Μουλτατζά, καλλιέργησε πέρυσι 10 στρέμματα στέβιας στη Ροδόπη. Φέτος, συμμετέχει στο τριετές πρόγραμμα «Νέα Γη» και συνεργάζεται με τη Στέβια Ελλάς, μέσω της Green Road. «Τη δεύτερη χρονιά προμηθευτήκαμε σπόρο από τη Στέβια Ελλάς, τον στείλαμε σε φυτώριο για να ετοιμάσει φυτά, καλλιεργήσαμε 30 στρέμματα και οι αποδόσεις ήταν περίπου 300 κιλά το στρέμμα».

Την πρώτη χρονιά η απόδοση της καλλιέργειας είναι μικρή, αλλά τη δεύτερη το φυτό πολλαπλασιάζεται όταν κουρεύεται. Όταν ζωντανεύει μετά τη χειμερία νάρκη, μια ρίζα γίνεται 10-12 φυτά. Μέσα από το πρόγραμμα, οι παραγωγοί δεν πληρώνουν τον σπόρο ή το φυτό. Ως καλλιέργεια, ζητάει ποτιστικό χωράφι. «Θέλει λίγο νερό, αλλά συχνό πότισμα», εξηγεί. Προσθέτει ότι την ερχόμενη καλλιεργητική χρονιά θα φυτευτούν έως 150 στρέμματα.

Το βασικό ζήτημα είναι η εξασφάλιση αγορών. Πριν από λίγες ημέρες, Θρακιώτες καπνοπαραγωγοί επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της Στέβια Ελλάς στη Λαμία. Εκεί, τους μεταφέρθηκε πως υπάρχει μια μεγάλη αγορά στην Ευρώπη, αλλά το 75% της παραγωγής σήμερα κατευθύνεται σε ελληνικές εταιρείες, όπως η Green Cola, η Vivartia κ.ά.

Ιδρύεται συνεταιρισμός

Επόμενο βήμα αποτελεί η σύσταση Συνεταιρισμού Καλλιεργητών Στέβιας, σε επίπεδο Θράκης, με 22 ιδρυτικά μέλη. «Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια στέβιας στη Θράκη και εκτιμώ ότι στην πορεία ο αριθμός θα αυξηθεί σημαντικά», τονίζει ο ίδιος.

Μιλώντας για το επίμαχο θέμα της τιμής, ο κ. Μουλτατζά λέει πως είναι 2,95 ευρώ το κιλό, συν ΦΠΑ. «Το κόστος παραγωγής είναι χαμηλότερο από τον καπνό, γιατί δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα. Επιπλέον, στην καπνοκαλλιέργεια δεν συνηθίζουμε να υπολογίζουμε τα εργατικά χέρια, γιατί οι εργάτες είναι τα μέλη μιας οικογένειας. Η στέβια είναι πιο ξεκούραστη καλλιέργεια, γιατί ο αγρότης μόνο τσαπίζει. Η συλλογή και η ξήρανση των φύλλων της γίνονται μηχανικά και αποδίδει σχεδόν τριπλάσιες ποσότητες από τον καπνό. Γι’ αυτούς τους λόγους, τη θεωρούμε καλλιέργεια του μέλλοντος».

Κλείνοντας, τονίζει ότι η νέα ΚΑΠ θέλει καθαρά χωράφια και μείωση χρήσης των υδάτινων πόρων.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021