Νέα γρίπη των Χοίρων: Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες για τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ένα νέο στέλεχος της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1) εντόπισαν επιστήμονες στην Κίνα, κατά τη διάρκεια έρευνας σε δείγματα από 30.000 χοίρους που ελήφθησαν την οκταετία 2011-2018. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, το νέο στέλεχος (G4) του ιού εμφανιζόταν ολοένα και πιο συχνά στα δείγματα όσο τα χρόνια περνούσαν, κάτι που οδήγησε τους επιστήμονες στο να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Προς το παρόν, κάποιοι εργάτες χοιροτροφείων έγιναν φορείς του ιού χωρίς να μεταδοθεί σε άλλους και χωρίς οι ίδιοι να νοσήσουν, κάτι που οι επιστήμονες ονομάζουν «αδιέξοδη μετάδοση».

«Ο ιός δεν θα πηδήξει από τον χοίρο στον άνθρωπο έτσι απλά, και ακόμα και αυτό να συμβεί, μεσολαβούν πολλά βήματα για να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι από χοίρο σε άνθρωπο», τόνισε η Κριστίν Τζόνσον, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Μπορεί, λοιπόν, ο ιός να είναι προς το παρόν ακίνδυνος για τους ανθρώπους, όμως οι επιστήμονες συνιστούν προσοχή, καθώς πρόκειται για στέλεχος ευρέως διαδεδομένο στο ζωικό κεφάλαιο της Κίνας από το 2016, που σημαίνει ότι αν συμβεί η μετάλλαξη, τότε ο περιορισμός του θα καταστεί δύσκολος.