Νέα ΚΑΠ: Επιδοτήσεις μόνο εάν οι αγρότες τηρούν τις περιβαλλοντικές τους υποχρεώσεις προτείνει η Γερμανία

✱ Αδύναμες οι προτάσεις της Επιτροπής λέει το επιστημονικό συμβούλιο του γερμανικού υπουργείου Γεωργίας
✱ Υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία των κρατών-μελών

Αυστηρή κριτική στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ εξαπέλυσε πριν από λίγες ημέρες το επιστημονικό συμβούλιο του υπουργείου Γεωργίας της Γερμανίας. «Δεν είναι φιλόδοξες, αλλά αδύναμες», τόνισαν οι πανεπιστημιακοί που απαρτίζουν το συμβούλιο, καταθέτοντας μία σειρά συστάσεων, η χώρα τους να προβεί στις απαραίτητες πιέσεις το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο ήδη τεταμένο κλίμα και το αδιέξοδο που έχουν μέχρι τώρα οδηγήσει οι διαπραγματεύσεις, η στάση της Γερμανίας το επόμενο διάστημα αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Οι Γερμανοί ακαδημαϊκοί εμφανίζονται άκρως δυσαρεστημένοι από την στάση της Κομισιόν όσον αφορά τις προτάσεις της σχετικά με τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέας και κυρίως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής. Όπως εξηγούν στην έκθεση, που υπέβαλαν στο αρμόδιο υπουργείο, το πεδίο εφαρμογής του πλαισίου είναι τόσο γενικευμένο, ώστε κινδυνεύει η υλοποίηση των μέτρων, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην στήριξη του γεωργικού εισοδήματος.

Επιπλέον, σημειώνουν ότι η επιτυχία της νέας ΚΑΠ εξαρτάται ουσιαστικά από τη βούληση του κάθε κράτους-μέλους ξεχωριστά, βούληση την οποία δεν φαίνεται να συμμερίζονται όλα τα κράτη. Γι’ αυτό εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους ότι η μεταρρυθμιστική πολιτική της νέας ΚΑΠ δεν θα συμβάλει τελικά στη μετάβαση προς ένα βιώσιμο αγροτικό τομέα, αλλά θα έχει αντίθετα αποτελέσματα, με πισωγυρίσματα. Δεν αποκλείουν δηλαδή τα κράτη μέλη να εκμεταλλευτούν την ελευθερία που θα τους παρέχεται προκειμένου να στραφούν περισσότερο σε πολιτικές με στόχο την κερδοφορία, παρά τη βιωσιμότητα.

Καλούν, δε, τη γερμανική κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων να πιέσει για ακόμη πιο αυστηρές περιβαλλοντικές πολιτικές.

Συστάσεις

Τι ζητάνε για τη νέα ΚΑΠ οι Γερμανοί πανεπιστημιακοί; Να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πολιτικές της για το Κλίμα και το Περιβάλλον, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίησή τους. Ακόμα και το προαιρετικό μέτρο «Eco-scheme» θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση συγκεκριμένες απαιτήσεις, εναρμονισμένο βέβαια με τη διαφορετικότητα της κάθε χώρας.

Όσο για τα Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια, οι ακαδημαϊκοί σημειώνουν ότι πρέπει να περιλαμβάνουν δεσμευτικούς στόχους κοινούς σε όλη την ΕΕ. Μάλιστα, προτείνουν ότι μόνο εφόσον τηρούνται έστω στο ελάχιστο οι προϋποθέσεις για την άσκηση των βιώσιμων πρακτικών από τους αγρότες, οι τελευταίοι θα μπορούν να λάβουν τις επιδοτήσεις τους.

Προτείνουν, ακόμη, μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά των κρατών-μελών για το Κλίμα και το Περιβάλλον. Συγκεκριμένα, προτείνουν κάθε-κράτος μέλος να πρέπει να δαπανά τουλάχιστον το 30% από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τέλος, συστήνουν μέσα στην επόμενη δεκαετία ολόκληρος ο προϋπολογισμός του Πρώτου Πυλώνα να αφορά μέτρα για τη βιώσιμη γεωργία.