Νέα ΚΑΠ: Πιέσεις να «κλειδώσουν» τα eco-schemes στη γερμανική προεδρία – δηλώσεις Ν. Λινς στην «ΥΧ»

Νόρμπερτ Λινς, πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου στην «ΥΧ»: «Η γεωργία δεν είναι η αιτία, αλλά μέρος της λύσης των σημερινών μας προκλήσεων»

Με πανηγυρικό τρόπο ανακοινώθηκε την περασμένη Τρίτη η έναρξη του τριλόγου για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ από τους εκπροσώπους – διαπραγματευτές της Κομισιόν, του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Μία μακρά διαδικασία μόλις ξεκίνησε για τον τελικό καθορισμό των τριών Κανονισμών, που θα διέπουν τη νέα ΚΑΠ από το 2023, αυξάνοντας, όμως, παράλληλα την ανησυχία των αγροτών για το δικό τους μέλλον.

Θα καταφέρει ο τρίλογος να ισορροπήσει την ΚΑΠ ανάμεσα στις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες και τη βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού τομέα; Θα ληφθούν μέτρα για την κατάλληλη προετοιμασία τους στις νέες απαιτήσεις;

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνδυάσουμε στο τελικό κείμενο όλες τις οικονομικές και περιβαλλοντικές πτυχές. Η επισιτιστική ασφάλεια και η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να συμβαδίζουν», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο Nόρμπερτ Λινς, πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου. Και σημειώνει: «Οι αγρότες πρέπει να ζουν από το επάγγελμά τους, όχι απλά να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα. Είμαι πεπεισμένος ότι η γεωργία δεν είναι η αιτία, αλλά μέρος της λύσης των σημερινών μας προκλήσεων».

Όπως αποκάλυψε, η πρεμιέρα του τριλόγου περιορίστηκε σε οργανωτικά ζητήματα, αν και υπογράμμισε πως η Πράσινη Αρχιτεκτονική θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότατα θέματα συζήτησης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, καθώς αποτελεί το νέο βασικό στοιχείο της μελλοντικής ΚΑΠ.

Οικολογικά προγράμματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» από τις Βρυξέλλες, υπάρχει έντονο παρασκήνιο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την Πράσινη Αρχιτεκτονική, και πιο συγκεκριμένα για τα οικολογικά συστήματα (eco-schemes), υπό την προεδρία της Γερμανίας. Η αλλαγή σκυτάλης από την 1η Ιανουαρίου στην Πορτογαλία φαίνεται πως θα δυσκολέψει τις συζητήσεις, όσον αφορά το υψηλό επίπεδο φιλοδοξιών για τα περιβαλλοντικά μέτρα που θέλουν να εφαρμόσουν η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, η Γερμανίδα υπουργός Γεωργίας, Τζούλια Κλόκνερ, έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της στην πορεία των διαπραγματεύσεων που είχαν τους τελευταίους μήνες τα κράτη-μέλη και αυτό οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θέλουν να το αξιοποιήσουν έως το τέλος.

Ειδικά δε η Κομισιόν, την οποία εκπροσώπησαν την Τρίτη ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, Φρανς Τίμερμανς, και ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η ΚΑΠ είναι μία από τις κεντρικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και γι’ αυτό είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει η ίδια καθοριστικό ρόλο στις τριμερείς διαπραγματεύσεις για την επίτευξη των στόχων της.

Ο τρίλογος θα συνεχιστεί στις 19 Νοεμβρίου (Κανονισμός Στρατηγικών Σχεδίων), στις 2 Δεκεμβρίου (Κανονισμός ΚΟΑ) και τις 4 Δεκεμβρίου (Κανονισμός Χρηματοδότησης, Διαχείρισης και Παρακολούθησης).

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Γεωργίας 

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας διαδικτυακά. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς τροφίμων στην ΕΕ και θα ενημερωθούν για:

 Την απώλεια και σπατάλη τροφίμων: αξιολόγηση της προόδου στην εφαρμογή των συμπερασμάτων του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν στις 28 Ιουνίου 2016 – ενημέρωση από την προεδρία και την Επιτροπή.

Διάσκεψη για τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» – ενημέρωση από την Επιτροπή.

Προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για τα συστήματα τροφίμων – ενημέρωση από την προεδρία.

Προοπτικές για τις πολιτικές της ΕΕ σχετικά με τα δάση και για τη δασική στρατηγική της ΕΕ για την περίοδο μετά το 2020 – ενημέρωση από την προεδρία.