Νέες κινητοποιήσεις σχεδιάζουν οι Γάλλοι αγρότες για τον Νοέμβριο

Οι Γάλλοι αγρότες σχεδιάζουν νέες πανεθνικές διαμαρτυρίες τον Νοέμβριο λόγω των ανησυχιών τους για την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur.
Δύο από τα κυριότερα αγροτικά συνδικάτα της Γαλλίας ανακοίνωσαν νέο κύμα κινητοποιήσεων τον επόμενο μήνα κατά της εμπορικής συμφωνίας που διαπραγματεύεται η ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Αμερικής στο μπλοκ Mercosur.
Η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται πριν από το τέλος του έτους, ενδεχομένως στο περιθώριο της συνόδου κορυφής G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, τον Νοέμβριο.
Τα συνδικάτα FNSEA και Jeunes Agriculteurs (Νέοι Αγρότες) σχεδιάζουν πανεθνικές διαμαρτυρίες από τα μέσα Νοεμβρίου.
«Ζητάμε από το δίκτυό μας να επαναλάβει τις διαμαρτυρίες από τις 15 Νοεμβρίου 2024», δήλωσαν οι πρόεδροι των δύο συνδικάτων, Arnaud Rousseau και Pierrick Horrel, στη γαλλική εφημερίδα Ouest-France. Η ημερομηνία είναι τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής των G20 στη Βραζιλία.
Η ακριβής φύση των κινητοποιήσεων δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά ο Rousseau δήλωσε ακόμη στους δημοσιογράφους ότι θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τις Βρυξέλλες.
Γιατί οι Γάλλοι αγρότες είναι αντίθετοι
Η FNSEA λέει ότι η συμφωνία ΕΕ-Mercosur είναι η τελευταία αφορμή που πυροδοτεί την αυξανόμενη απογοήτευσή της από την «ασυνέπεια» των πολιτικών της ΕΕ. Οι Γάλλοι αγρότες ανησυχούν ότι μια συμφωνία με το μπλοκ της Mercosur θα σημάνει την εισροή φθηνού βοείου κρέατος και άλλων γεωργικών προϊόντων, τα οποία, όπως λένε, δεν χρειάζεται να συμμορφώνονται με τους αυστηρούς κανονισμούς της ΕΕ.
«Η συμφωνία θα ανοίξει την πόρτα σε 99.000 τόνους βοείου κρέατος, 180.000 τόνους πουλερικών, το ισοδύναμο 3,4 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού και 180.000 τόνων ζάχαρης», προειδοποίησαν η FNSEA και οι Jeunes Agriculteurs σε κοινό δελτίο τύπου.
Ένα ταμείο αποζημίωσης φέρεται να έχει προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να κατευνάσει τις ανησυχίες των αγροτών, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Politico στις 16 Οκτωβρίου. Η FNSEA αναφέρει ότι πρόκειται για μια «πρόκληση για τους Ευρωπαίους αγρότες» που «θα αποτελεί ξεπούλημα της γεωργίας μας και καταδίκη της βιωσιμότητας των αγροκτημάτων μας με την εισαγωγή τροφίμων που δεν θέλει η Ευρώπη».
Προηγούμενες εκτεταμένες κινητοποιήσεις αγροτών ξεκίνησαν σε όλη την Ευρώπη νωρίτερα στη χρονιά λόγω της οργής για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς και τον ανταγωνισμό από τις φθηνές εισαγωγές.
Στη Γαλλία σημειώθηκαν περαιτέρω τοπικές διαμαρτυρίες τις τελευταίες εβδομάδες, με τα συνδικάτα να ανησυχούν για την «έλλειψη συγκεκριμένων και βιώσιμων μέτρων» μπροστά στις αυξανόμενες πιέσεις, όπως οι καταστροφές στις καλλιέργειες που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και τις ασθένειες.
Αυξάνεται η πίεση στη Γαλλία να αντιταχθεί στη συμφωνία
Αν και αρχικά επιτεύχθηκε συμφωνία με το μπλοκ Mercosur το 2019, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ την εμπόδισαν, αρχικά λόγω της έλλειψης περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπό της στην ευρωπαϊκή γεωργία. Η Γαλλία υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες πολέμιους.
Ορισμένοι Γάλλοι βουλευτές έχουν ανανεώσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση της χώρας τους προκειμένου να αντιταχθεί στη συμφωνία τις τελευταίες εβδομάδες, λέγοντας ότι θα ήταν «επιζήμια για τη βιοποικιλότητα και τα δάση, αλλά και για τους αγρότες και τους εργαζόμενους που βλέπουν τον εαυτό τους σε αθέμιτο ανταγωνισμό με αγορές όπου τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα είναι χαμηλότερα».