Νέες κτηνοτροφικές μονάδες στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Νέες κτηνοτροφικές μονάδες στο ΤΕΙ Θεσσαλίας

Ένα ποιμνιοστάσιο, ένα βουστάσιο και ένα πτηνοτροφείο θα έχουν πλέον στην διάθεσή τους για την πρακτική τους εκπαίδευση οι σπουδαστές του τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Τα τρία νέα κτίρια, που εγκαινιάστηκαν την Τετάρτη 1/6, κατασκευάστηκαν με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και είναι προϋπολογισμού 1,25 εκ ευρώ.  

Όπως ανέφερε κατά την τελετή των εγκαινίων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, πρόκειται για ένα έργο που αναβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης από το ΤΕΙ Θεσσαλίας, και που θα συμβάλει στην πρακτική άσκηση των νέων που αύριο βγαίνουν στην παραγωγή. Συμπλήρωσε δε, ότι η Περιφέρεια μαζί με το ΤΕΙ, υλοποιούν και άλλα μεγάλα έργα προϋπολογισμού 11,8 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται το κτίριο Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας προϋπολογισμού 7,2 εκατ. ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκε η προμήθεια του τεχνολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να μπορεί το ΤΕΙ να εμβαθύνει στην έρευνα αλλά ταυτόχρονα να συνδέσει την έρευνα με την παραγωγή και την παρεχόμενη υπηρεσία με τις τοπικές και όχι μόνο επιχειρήσεις, κάτι που έχει φανεί και από τα βραβεία τα οποία έχει πάρει. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Παναγιώτης Γούλας, υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία σημαντική ημέρα για το ίδρυμα, καθώς εγκαινιάζει νέες κτηνοτροφικές μονάδες Τεχνολόγων Γεωπόνων Ζωικής Παραγωγής. «Δεν νομίζω» σχολίασε ο κ. Γούλας «να υπάρχει παρόμοιο σε αντίστοιχα τριτοβάθμια ιδρύματα για την κτηνοτροφία».

«Εμείς πιστεύουμε στον πρωτογενή τομέα και δίνουμε μεγάλη βαρύτητα, όχι μόνο στα κτιριακά αλλά και στις φυλές, στην παραγωγή και γενικά στην τεχνολογία. Κατευθύνουμε την έρευνα στην εφαρμογή, γι’ αυτό έχουμε παραγάγει καινούρια προϊόντα, έχουμε πάρει 15 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για αυτό» ανέφερε ο κ. Γούλας.

Με την κατασκευή των τριών νέων κτιρίων, καλύπτονται πλέον ανάγκες του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, το οποίο σήμερα αριθμεί συνολικά περίπου 1.500 ενεργούς φοιτητές. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις όπου λειτουργούσαν μέχρι σήμερα οι παραπάνω μονάδες (ποιμνιοστάσιο – βουστάσιο – πτηνοτροφείο), ήταν πολύ παλιές, δεδομένου ότι είχαν κατασκευαστεί από την ίδρυση του ΤΕΙ το 1974 και δεν ανταποκρίνονταν στα σύγχρονα πρότυπα διατήρησης και εκμετάλλευσης των παραγωγικών ζώων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ