«Νέες» ειδήσεις και «αποκλειστικά» πακέτα χρηματοδότησης στους αγρότες. Εμπαιγμός ή λαϊκισμός

«Νέες» ειδήσεις και «αποκλειστικά» πακέτα χρηματοδότησης στους αγρότες. Εμπαιγμός ή λαϊκισμός

Άγχος να παρουσιάσουν έργο – έστω και παλιό – φαίνεται ότι έχουν κάποιοι εκεί στη Πλατεία Βάθη. Κάτι η ΔΕΘ, κάτι τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα στον αγροτικό τομέα τους έχουν προκαλέσει σύγχυση. Πως αλλιώς να εξηγηθούν «αποκλειστικά» πρωτοσέλιδα σε συγκεκριμένη εφημερίδα για δήθεν νέα προγράμματα χρηματοδότησης σε αγρότες. Καλό το επικοινωνιακό σκηνικό που πάνα να στήσουν αλλά οι αγρότες χρειάζονται αξιόπιστη ενημέρωση. Με επικοινωνιακά παιχνίδια, «πυροτεχνήματα» και ξαναζεσταμένες ειδήσεις δεν κάνεις αγροτική πολιτική. Κοντολογίς, αυτό λέγεται εμπαιγμός ή λαϊκισμός;

Για παράδειγμα στα τέλη Αυγούστου (27/8) ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου από το ορεινό χωριό Στρόπωνες της Εύβοιας όπου έδωσε τότε το παρόν στην τοπική «γιορτή της ντομάτας» έκανε γνωστό – και παρουσιάστηκε από όλους συμπεριλαμβανομένου και του ypaithros.gr – η δυνατότητα να ενισχυθούν με ποσό έως 100.000 ευρώ το χρόνο για τα πέντε πρώτα έτη λειτουργίας τους έχουν νέες ομάδες παραγωγών.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Αποστόλου:

«Με το Νόμο 4384/2016 μπήκαν οι βάσεις για την εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος  και τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργατικής επιχειρηματικότητας με την ενεργό συμμετοχή των αγροτών.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη διαδικασία αναγνώρισης και κριτηρίων των Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών ώστε να διευκολύνεται η σύστασή τους.

Οι ομάδες αυτές μπορούν να ενισχυθούν οικονομικά με ένα κατ’ αποκοπή ποσό για τα 5 πρώτη έτη λειτουργίας τους με βάση το επιχειρηματικό σχέδιο που θα καταθέσουν και το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει δράσεις για προσέγγιση
νέων αγορών, πιστοποίηση, ενέργειες προβολής και προώθησης, επενδύσεις σε εξοπλισμό και υποδομές, συμβουλευτικές υπηρεσίες κλπ.

Η στήριξη της κάθε ομάδας ή οργάνωσης μπορεί να φτάσει στις 100.000 € το χρόνο και είναι για πέντε χρόνια.

Παράλληλα, από το Leader του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτούνται δράσεις διευκόλυνσης της πρόσβασης στις εκμεταλλεύσεις, αλλά και  συνεργασίας μεταξύ οργανώσεων ή ομάδων παραγωγών με μεταποιητικές ή τουριστικές επιχειρήσεις ή ερευνητικά ιδρύματα με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων καλλιέργειας, διαδικασιών ή προϊόντων μεταποίησης, προώθησης των αγροτικών προϊόντων.

Σήμερα αυτή η είδηση «ξαναζεστάθηκε» και παρουσιάστηκε ως κάτι νέο ενώ ακόμα δεν έχει υπογραφεί η ΥΑ. Ας ελπίσουμε τουλάχιστον να κατατεθεί γρήγορα για να έχει και μια αξία η τόσο μεγάλη παρουσίασή της!

Δείτε εδώ την είδηση όπως είχε παρουσιαστεί από το ypaithros.gr στα τέλη Αυγούστου