Νέες προοπτικές ανοίγονται για ψαράδες – ασχολούμενους με αγροτουρισμό – θαλάσσιο τουρισμό 

Κυρώνεται το μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία της Ελλάδας με την Αίγυπτο

Νέες προοπτικές ανοίγονται για ψαράδες - ασχολούμενους με αγροτουρισμό – θαλάσσιο τουρισμό 

Στη Βουλή έχει κατατεθεί με την εκπνοή του χρόνου και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες το μνημόνιο της Ελλάδας με την Αίγυπτο, που ανοίγει νέες δυνατότητες για αγροτουρισμό, θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έρχεται ως αποτέλεσμα του ταξιδιού, της τότε αναπληρώτριας και νυν υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, η οποία είχε υπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με τον Αιγύπτιο ομόλογό της, Δρ. Χίσαμ Ζαάζου στις 21 Φεβρουαρίου 2016.  

Το μνημόνιο αυτό αναφέρεται στην δυνατότητα και για κοινά τουριστικά πακέτα Ελλάδας – Αιγύπτου. Εκτός από τους ψαράδες και τους έχοντες αγροτουριστικά καταλύματα  , σύμφωνα με τουριστικές πηγές, προωθεί την ενίσχυση του ρεύματος Ασιατών τουριστών , οι οποίοι έχουν τη συνήθεια, τα ταξίδια τους στο εξωτερικό να τα συνδυάζουν με επισκέψεις τουλάχιστον δυο χωρών. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να αποδώσει καρπούς και για τους Έλληνες ψαράδες της παράκτιας αλιείας, που θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους με τουριστικές αλιευτικές δραστηριότητες.

Υπενθυμίζουμε πως ο αλιευτικός τουρισμός και ο καταδυτικός τουρισμός, στον οποίο μπορούν να υπαχθούν υπό όρους επαγγελματίες ψαράδες, περιλαμβάνει:

-Επίδειξη μεθόδων αλιείας , εκτροφής και καλλιέργειας υδρόβιας οργανισμών, αλιευτικών μέσων και εργαλείων,

-Ανάδειξη τους αλιευτικού πλούτου και της βιοποικιλότητας αλλά και του τρόπου ζωής των αλιευτικών κοινοτήτων και μπορεί να αναπτυχθεί όχι μόνο σε θαλάσσιες περιοχές αλλά και σε λιμναίες, ποτάμιες και λιμνοθαλάσσιες.

Ειδικότερα, με το άρθρο 2 προβλέπεται η ύπαρξη συνεργασιών για κοινές επενδύσεις Ελλήνων και Αιγυπτίων επιχειρηματιών καθώς και κοινές επιχειρήσεις στους αντίστοιχους τουριστικούς τομείς, που συνδυάζονται με το θαλάσσιο περιβάλλον.

Με το άρθρο 5 ενθαρρύνονται και προωθούνται συνεργασίες στον τομέα των Ειδικών Μορφών Τουρισμού, με στόχο την ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται συνεργασία μεταξύ άλλων για θαλάσσιο, παράκτιο, καταδυτικό τουρισμό αλλά και ιαματικό, τουρισμό, ευεξίας και οικοτουρισμό ανάμεσα στις δυο χώρες με την ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας και τη διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων και στις δυο χώρες.