«Οι νέες τεχνικές αναπαραγωγής των φυτών είναι τεχνικές γενετικής τροποποίησης»

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι Πράσινοι

genetika-tropopoihmena-prasikoi-min

Την άποψη ότι οι καλλιέργειες που προκύπτουν από τις αποκαλούμενες «νέες τεχνικές αναπαραγωγής των φυτών» είναι οι νέοι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί που διαιωνίζουν τη βιομηχανική γεωργία, επανέλαβαν οι Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία.

Λίγο πριν από τη σχετική ετυμηγορία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ECJ) για τη νομική ευστάθεια των νέων αυτών τεχνικών, η περιβαλλοντική πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντείνει τις πιέσεις της, εκφράζοντας μια αντίληψη με την οποία συντάσσεται πλήθος περιβαλλοντικών οργανώσεων.

«Ως Πράσινοι, είμαστε αντίθετοι σε αυτούς τους νέους ΓΤΟ που μπαίνουν στα χωράφια και τα τρόφιμά μας, καθώς είναι επικίνδυνοι για το περιβάλλον και δεν εξυπηρετούν με κανέναν τρόπο τα δημόσια συμφέροντα. Το νέο κύμα βιοτεχνολογιών στη γεωργία θα ενισχύσει ξανά την εταιρική δύναμη στα συστήματα τροφίμων μας», επισημαίνει η πολιτική ομάδα, συμπληρώνοντας: «Η πραγματική καινοτομία δεν βρίσκεται στις βιοτεχνολογίες, αλλά στην πρωτοποριακή αναδιοργάνωση του συστήματος διανομής τροφίμων, τη διάδοση της γεωργίας χαμηλών εισροών, τη στήριξη της συμμετοχικής αναπαραγωγής τοπικά προσαρμοσμένων ποικιλιών και τη σύνδεση των αρχέγονων ποικιλιών με τις σύγχρονες γνώσεις για τα οικοσυστήματα».

Διαβάστε σχετικά: Διχασμένη η αγροτική κοινότητα για τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφασίσει εάν οι επίμαχες νέες τεχνικές παράγουν πράγματι ΓΤΟ –όπως διατείνονται εδώ και χρόνια πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις– και αν ορισμένες από αυτές θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση κινδύνων, την ανιχνευσιμότητα και την επισήμανση, σαν να μην είναι ΓΤΟ.