Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχει εγκριθεί η ένταξη των πρώτων επενδυτικών σχεδίων στον νέο αναπτυξιακό νόμο, καθώς προχωράει η διαδικασία της αξιολόγησης των 772 αιτήσεων, που κατατέθηκαν στον πρώτο κύκλο και ξεπερνούν ήδη τα 2 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των αιτημάτων, τα 244 αφορούν τον αγροδιατροφικό τομέα και υπάγονται στα δύο από τα τέσσερα καθεστώτα που προκηρύχθηκαν. Μάλιστα, μέσα στον Νοέμβριο, αναμένεται η πρόσκληση για τον δεύτερο κύκλο υποβολής προτάσεων προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο.

Ειδικότερα, την περασμένη Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων στο καθεστώς «Γενική επιχειρηματικότητα», και θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των αιτήσεων στις «Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ». Είχε προηγηθεί διευκρινιστική εγκύκλιος προς τους αξιολογητές αναφορικά με τα ποσοστά ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων στον πρωτογενή τομέα, και δη επιλέξιμες δαπάνες περιφερειακών και εκτός περιφερειακών ενισχύσεων για τα παραπάνω καθεστώτα. Με την εγκύκλιο, ουσιαστικά, διευκρινίζεται ότι δεν ισχύουν τα ποσοστά ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού, αλλά αυτά που προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΕ) στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας κ.ά.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, από το σύνολο των αιτήσεων, οι 70 αφορούν τον κλάδο της αγροδιατροφής (παραγωγή), με προϋπολογισμό 46,2 εκατ. ευρώ, και οι 174 τον κλάδο της μεταποίησης (αγροδιατροφή), με προϋπολογισμό 347,9 εκατ. ευρώ. Το 31,6% των αιτήσεων, λοιπόν, αφορά επενδυτικά σχέδια του αγροδιατροφικού τομέα, κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και αγγίζουν περίπου τα 395 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρατηρείται στη Θεσσαλία, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Δυτική Ελλάδα και στη Δυτική Μακεδονία.

Κίνητρα

Αξίζει να σημειωθεί και το κίνητρο που επέλεξαν οι ενδιαφερόμενοι βάσει του επενδυτικού νόμου. Όπως μας ενημερώνει η Γενική Γραμματεία, το 41,4% των αιτήσεων, που αφορούν την αγροδιατροφή, επέλεξε τη φοροαπαλλαγή ως κίνητρο (αφορούν το 67,5% του προϋπολογισμού των αιτήσεων της αγροδιατροφής). Το 45,5% των αιτήσεων, που αφορούν αγροδιατροφή, επέλεξε την επιχορήγηση ως κίνητρο (αφορούν το 22,9% του προϋπολογισμού των αιτήσεων της αγροδιατροφής) και οι υπόλοιποι επέλεξαν ή τη χρηματοδοτική μίσθωση ή μεικτό σχήμα (επιχορήγηση και φοροαπαλλαγή συνδυαστικά).

Δεύτερος κύκλος

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται η πρόσκληση για τον δεύτερο κύκλο υποβολής προτάσεων προς ένταξη στον νέο αναπτυξιακό νόμο 4399/2016, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο».

Πρόκειται για τα τέσσερα καθεστώτα: «Ενίσχυση μηχανολογικού εξοπλισμού», «Γενική επιχειρηματικότητα», «Νέες ανεξάρτητες ΜΜΕ», «Επενδύσεις μείζονος μεγέθους».

Υπενθυμίζουμε ότι μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής. Στον τομέα φυτικής παραγωγής: Εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής, όπως συμβατική, πιστοποιημένη –ολοκληρωμένη, βιολογική κ.λπ. – υπαίθρια, υπό κάλυψη (θερμοκήπια, θάλαμοι καλλιέργειας μανιταριών θερμοκηπιακού τύπου, δικτυοκήπια κ.ά.). Στον τομέα ζωικής παραγωγής: Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για ίδρυση νέων, εκσυγχρονισμό υφιστάμενων εγκαταστάσεων.

Επίσης, μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια του τομέα της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, αποκλειστικά στις περιπτώσεις στις οποίες η ενίσχυση του επενδυτικού σχεδίου καθορίζεται με βάση τις επιλέξιμες δαπάνες του σχεδίου.

Όσο για τα άλλα τέσσερα καθεστώτα, «Ενισχύσεις καινοτόμου χαρακτήρα για ΜΜΕ», «Συνέργειες και δικτυώσεις», «Ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί – Ταμεία Συμμετοχών», «Ολοκληρωμένα χωρικά και κλαδικά σχέδια, αλυσίδες αξίας», εκτιμάται να προκηρυχθούν στις αρχές του 2018.

Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διευκολύνσεις για επιχειρήσεις που είναι κατ’ εξοχήν εξωστρεφείς και θέλουν να υπαχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο, τροποποίηση ρυθμίσεων που αφορούν την τμηματική καταβολή της επιχορήγησης για επενδυτικά σχέδια που έχουν υπαχθεί στους ν. 3299/2004 και 3908/2011, και ευεργετικές διατάξεις για επενδύσεις σε μειονεκτικές περιοχές, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.