Νέο κάλεσμα ΕΟΑΣΝΛ: Την Παρασκευή 26/1 στον Παλαμά οι αγρότες αποφασίζουν νέο δυναμικό γύρο κινητοποιήσεων

«Να πάρουν μαζικά μέρος στις συσκέψεις που προγραμματίστηκαν τις επόμενες ημέρες και στις οποίες θα καθοριστούν τα παραπέρα βήματα» καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας.  

Το πρόγραμμα των  συσκέψεων έχει ως εξής: Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 5.30 το απόγευμα στο ΤΟΕΒ Φαρσάλων για κάθοδο των τρακτέρ στην είσοδο της πόλης. Στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου για τους αγρότες του Δήμου Κιλελέρ. Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στον Παλαμά θα πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη για τις τελικές αποφάσεις κλιμάκωσης της κινητοποίησης.

Στην ανακοίνωση της η ΕΟΑΣΝΛ εξηγεί γιατί οι αγρότες πρέπει να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις και επιτίθεται στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, με αφορμή την προχθεσινή συνέντευξη του.

«Στην συνέντευξη τύπου για την Οικονομία ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε 2 παραγράφους στην προτελευταία ερώτηση για να απαντήσει απαξιωτικά για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, προσπαθώντας να πείσει ότι γίνονται εθιμοτυπικά Γενάρη-Φλεβάρη και όχι επειδή ακριβώς η πολιτική της κυβέρνησης του όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων έχουν φέρει τον πρωτογενή τομέα σε απελπιστική κατάσταση.

Όλοι γνωρίζουν για την συνεχή μείωση και ξεκλήρισμα αγροτών και κτηνοτρόφων, για κοπάδια που σφάζονται, για δένδρα που κόβονται για καυσόξυλα, καλλιέργειες που παύουν να υφίστανται ή έχουν γίνει ασύμφορες με το κόστος παραγωγής να φτάνει στον Θεό! Και τι είπε; Ότι το λάδι έχει πάρει καλή τιμή. Να του παραθέσουμε ενδεικτικά κάποια προϊόντα που είτε πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι και με πολύ πιο αυξημένο κόστος, είτε πωλούνται κάτω από το κόστος παραγωγής. Κεράσια, Ροδάκινα, Αχλάδια, Νεκταρίνια, Βερίκοκα, Μήλα, Σταφύλια, Αμύγδαλα, Καρύδια, Ακτινίδια, βρώσιμη Ελιά, Σταφίδα, Πορτοκάλια, Βαμβάκι, τα περισσότερα κηπευτικά και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Πολύ περισσότερο που στην κατανάλωση φτάνουν 5-10 φορές ακριβότερα, με τις «πλάτες» όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά μια χούφτα έμποροι και βιομήχανοι κερδοσκοπούν σε βάρος αγροτών και καταναλωτών χρόνια ολόκληρα. Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού είναι ταυτόχρονα όμως και μια απάντηση σε όλους όσους έχουν «φάει τα λυσσακά τους» να μην γίνουν αγροτικές κινητοποιήσεις και παρεμβαίνουν παντού λέγοντας «εκλογές έρχονται, κάτι θα δώσουν». Για να το ξεκαθαρίσουμε ακόμη μια φορά. Λεφτά υπάρχουν και μάλιστα πολλά τα οποία μας περιμένουν να πάμε να τα διεκδικήσουμε και να τα κερδίσουμε με τους αγώνες μας, τον πανελλαδικό συντονισμό, την ενότητα, την μαζικότητα και την αποφασιστικότητα μας. Όπως το κάναμε στην Αγιά και σε άλλες περιοχές το προηγούμενο διάστημα.

Αν δεν διεκδικήσουμε αυτά τα χρήματα για την επιβίωση μας, θα πάνε για μια ακόμη φορά στους επιχειρηματικούς ομίλους τους οποίους ήδη έχουν μπουκώσει με δεκάδες δις ευρώ. Το παιχνίδι παίζεται ακόμη και η μπάλα είναι στα πόδια μας. Υπάρχουν χιλιάδες τρακτέρ παραταγμένα σε όλη την χώρα σε πλατείες και κόμβους, σε αγωνιστική ετοιμότητα για να κλιμακώσουμε άμεσα με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη, κανένας εφησυχασμός. Μην περιμένετε άλλος να παλέψει για μας, εμείς οι ίδιοι με τον αγώνα μας θα παλέψουμε για τον εαυτό μας, τις οικογένειες μας, την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας και θα νικήσουμε. Τα αιτήματα είναι γνωστά και δίκαια. Πιστέψτε στην δύναμη του αγώνα μας και της συλλογικής δράσης μας. Είναι μονόδρομος για μας.