Αυτό το άρθρο είναι 11 μηνών

Νέο μπλόκο στην παράνομη συγκομιδή ρίγανης και τσαγιού στον Ταΰγετο

21.07.2023
1' διάβασμα
neo-bloko-stin-paranomi-sygkomidi-riganis-kai-tsagiou-ston-taygeto-297054

Απόφαση που περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συλλογή βοτάνων που ανήκουν πλέον σε προστατευόμενα είδη στον Ταΰγετο, όπως είναι το τσάι, είτε μεμονωμένα είτε για εμπορικούς σκοπούς έδωσε στη δημοσιότητα το Δασαρχείο Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τον δασάρχη, Σπύρο Κατσίποδα, «η απόφαση έχει στόχο να διασωθεί κυρίως το τσάι, που είναι προστατευόμενο είδος, αλλά και η ρίγανη, που αποτελεί και αυτή στόχο όσων κάνουν λαθραία συγκομιδή. Το φαινόμενο της μείωσης του είδους είναι πλέον υπαρκτό τόσο γιατί αυτοί που το μαζεύουν το ξεριζώνουν, όσο και γιατί το μαζεύουν πολύ νωρίς».

Το τσάι φυτρώνει στα 1.500-1.700 μέτρα στον Ταΰγετο. Όπως αναφέρει ο κ. Κατσίποδας, «την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί σημαντικά το πρόβλημα, αλλά είναι δύσκολο να τους εντοπίσεις και να τους συλλάβεις σε τέτοια ύψη, αφού μας βλέπουν και εξαφανίζονται. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι δεν γίνονται έλεγχοι στην αγορά, ώστε να εντοπιστούν όσοι το διοχετεύουν παράνομα. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ μικρά και το αδίκημα ήταν χαρακτηρισμένο ως πταίσμα».

Με την ίδια απόφαση απαγορεύεται η συλλογή, τόσο για ατομική, όσο και για εμπορική χρήση, φυτικών ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση, όπως:

✱ Τσάι του Ταϋγέτου [Sideritis clandestina (Bory) Hayek]

✱ Δίκταμο (Origanum dictamnus L.).

✱ Λαγορίγανη, ενδημικό είδος ρίγανης του Ταϋγέτου (Origanum Lirium Heldr. ex Halacsy).