Νέο πακέτο στήριξης της Κομισιόν σε γαλακτοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους

Χλιαρή υποδοχή από το Ευρωκοινοβούλιο

Νέο πακέτο στήριξης της Κομισιόν σε γαλακτοπαραγωγούς και κτηνοτρόφους

Tις λεπτομέρειες του πολυαναμενόμενου πακέτου στήριξης των Ευρωπαίων παραγωγών, ύψους 500 εκατ. ευρώ, αποκάλυψε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της περασμένης Δευτέρας. Το νέο πακέτο στήριξης είναι το αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης του Φιλ Χόγκαν με τη συνάδελφό του, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, αρμόδια για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο επίτροπος στους υπουργούς, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή χρήση αυτών των χρημάτων, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει άλλη ενίσχυση στο μέλλον. Αναλυτικότερα, το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ θα διατεθεί ως εξής:

  • 350 εκατ. ευρώ με τη μορφή εθνικών φακέλων στα κράτη-μέλη, τα οποία θα έχουν την ευελιξία να καθορίζουν το μέτρο ή τον συνδυασμό μέτρων που θα εφαρμόσουν (όπως π.χ. στήριξη για τις μικρές εκμεταλλεύσεις, σχέδια συνεργασίας, περαιτέρω μέτρα στήριξης για τη μείωση της παραγωγής, κ.λπ.). Τα μέτρα θα μπορούν να στοχεύουν όχι μόνο στον γαλακτοκομικό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς της κτηνοτροφίας. Τη μερίδα του λέοντος θα λάβουν η Γερμανία (57,95 εκατ. ευρώ), η Γαλλία (49,90 εκατ. ευρώ) και το Ηνωμένο Βασίλειο (30,19 εκατ. ευρώ), ενώ στη χώρα μας αναλογεί 1,68 εκατ. ευρώ.
  • 150 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε παραγωγούς γάλακτος ως οικονομικό κίνητρο για την εθελοντική μείωση της παραγωγής. Η διαχείριση του μέτρου θα γίνει σε επίπεδο παραγωγού, με τους συνεταιρισμούς και τις οργανώσεις παραγωγών να έχουν συντονιστικό ρόλο και θα προβλέπει αποζημίωση της τάξης των 14 σεντ περίπου ανά κιλό γάλακτος που δεν διατίθεται στην αγορά. Το μέτρο θα λειτουργήσει με βάση την αρχή της προτεραιότητας, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, η εφαρμογή του θα μπορούσε να αφαιρέσει 1,1 εκατομμύρια τόνους γάλακτος από την αγορά.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί