Νεοφυής επιχείρηση θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες αστικές φάρμες υδροπονίας στην Ευρώπη

Το ποσό των δύο εκατ. ευρώ έχει συγκεντρώσει η νεοφυής επιχείρηση Les Nouvelles Fermes που εδρεύει στο Μπορντό της Γαλλίας για την κατασκευή μίας από τις μεγαλύτερες αστικές φάρμες υδροπονίας στην Ευρώπη.

Έχοντας ήδη εδραιώσει τη θέση της στην περιοχή με το πειραματικό αγρόκτημα Pauline που παράγει 20 τόνους φρέσκα λαχανικά και δύο τόνους πέστροφας από το 2019, οι ιδρυτές της εταιρείας προχωρούν στην κατασκευή της Odette, ενός υδροπονικού αστικού αγροκτήματος 5000 m2 το οποίο θα απασχολήσει έως και 17 άτομα.

Η δημιουργία του αγροκτήματος θα ξεκινήσει το 2021, με σκοπό να φέρει τη γεωργία πιο κοντά στις πόλεις και τους καταναλωτές μειώνοντας τα χιλιόμετρα που πρέπει να «διασχίσει» ένα προϊόν για να φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή. Σύμφωνα με τους ιδρυτές, η υδροπονία είναι μία από τις τεχνικές που μπορεί να προσφέρει τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον καταναλωτή. Τα προϊόντα που θα παράγονται στην υδροπονική εκμετάλλευση θα διοχετεύονται σε καταστήματα σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων.

Με αυτό το νέο αγρόκτημα, οι στόχοι της νεοφυούς επιχείρησης είναι η δοκιμή και η επικύρωση ενός λειτουργικού μοντέλου και, στη συνέχεια, η αναπαραγωγή του σε άμεση γειτνίαση με τα μεγάλα αστικά κέντρα της Γαλλίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, αλλά και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στο αγροτικό επάγγελμα.

Έχοντας αυτό κατά νου, η Les Nouvelles Fermes έχει ήδη υπογράψει μια στρατηγική συνεργασία με την εταιρεία «Orange», προκειμένου να αναπτύξει το τεχνολογικό μοντέλο της υδροπονικής αστικής εκμετάλλευσης.