Συνεργασία πανεπιστηµίων & αυτοδιοίκησης για την κατάρτιση νέων αγροτών

Καρπούς αποφέρει η συνεργασία πανεπιστηµίων και αυτοδιοίκησης για την κατάρτιση νέων αγροτών

Θετικά αποτελέσµατα φαίνεται ότι έχει η συνεργασία της Περιφερειακής Ένωσης Δήµων Θεσσαλίας (ΠΕΔ) µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, αλλά και µε το Πανεπιστήµιο Θεσσαλίας σε θέµατα αγροτικής εκπαίδευσης, καθώς επιτυγχάνεται υποστήριξη όλων των νέων ανθρώπων που θέλουν να επενδύσουν στη γεωργία, ώστε µε τους καλύτερους δυνατούς όρους να αναπτύξουν το σχέδιό τους και να δουν το όραµά τους να γίνεται πραγµατικότητα.

Έτσι, µε επιτυχία συνεχίστηκε και φέτος η συνεργασία του Δήµου Μουζακίου µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, η οποία έχει ως στόχο την κατάρτιση νέων ανθρώπων, ώστε να ασχοληθούν επαγγελµατικά µε τον πρωτογενή τοµέα. Την προηγούµενη χρονιά εξελίχθηκε µε εντυπωσιακή συµµετοχή –250 άτοµα– το «Θερινό Σχολείο» στο Μουζάκι και φέτος αναµένεται συµµετοχή ακόµη 100 ατόµων σε παρόµοιες δράσεις, σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.

To Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών οργάνωσε σε επιλεγµένες περιοχές του κάµπου δράσεις κατάρτισης και συµβουλευτικής στα αντικείµενα «Αρωµατικά και Φαρµακευτικά Φυτά», «Μελισσοκοµία», «Αιγοπροβατοτροφία – Γαλακτοκοµία – Τυροκοµία» και «Βιώσιµη Παραγωγή Οσπρίων (Ψυχανθή)», από 1 Φεβρουαρίου µέχρι 15 Ιουνίου. Φέτος, το Θερινό Σχολείο στα Τρίκαλα υλοποιήθηκε σε δύο κύκλους (28 Μαΐου – 3 Ιουνίου και 4 Ιουνίου – 10 Ιουνίου) και βοήθησε νέους επιστήµονες που έχουν σπουδάσει επιστήµες να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τοµέα (γεωπόνοι, µηχανικοί, οικονοµολόγοι, διαιτολόγοι, χηµικοί, κ.λπ.). Εκπονήθηκε σε κύκλους, µε συµµετοχή 60 νέων.

Επιπλέον κίνητρο για τους νέους

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήµαρχος Μουζακίου, Γιώργος Κωτσός, υποστηρίζει στην «ΥΧ» ότι «σε συνεργασία µε τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα που αναπτύσσουν εξαιρετική δράση στους τοµείς της εξωστρέφειας και της διασύνδεσης της πανεπιστηµιακής γνώσης και έρευνας µε την παραγωγική διαδικασία, µπορούµε να επιτύχουµε θαυµαστά αποτελέσµατα.

Η προσπάθεια που έχουµε ξεκινήσει µε την πανεπιστηµιακή κοινότητα είναι για τους νέους ανθρώπους ένα επιπλέον κίνητρο να πάρουν τη µεγάλη απόφαση, αφού θα ξέρουν ότι στη νέα ενασχόλησή τους θα έχουν εξειδικευµένους επιστήµονες αρωγούς και καθοδηγητές. Εµείς, ως τοπική αυτοδιοίκηση, συµπαραστεκόµαστε δυναµικά, πολύ περισσότερο όταν αυτές οι πρωτοβουλίες τελούν υπό τη σκέπη συνεργατικών σχηµάτων, που αποδεικνύουν µέσα από τη δράση τους ότι µπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τους καταναλωτές».

Σεµινάρια µελισσοκόµων Ελασσόνας

Μεγάλο ενδιαφέρον έδειξαν µελισσοκόµοι της Ελασσόνας, κυρίως αυτοί που µπήκαν στον χώρο πρόσφατα, στην ταχύρρυθµη εκπαίδευση (τριήµερο σεµινάριο) που διοργάνωσε το Κέντρο «Δήµητρα» στις εγκαταστάσεις της Κοινότητας Στεφανόβουνου. Τα θέµατα για τα οποία τα µέλη του Μελισσοκοµικού Συλλόγου Ελασσόνας ενηµερώθηκαν από εκπαιδευτές ενταγµένους στο µητρώο εκπαιδευτών του ΕΛΓΟ-«Δήµητρα», ήταν οι αρχές οργάνωσης και λειτουργίας ενός µελισσοκοµείου, εχθροί και ασθένειες των µελισσών, τρόποι πρόληψης και αντιµετώπισης και τυποποίηση – εµπορία – προώθηση – σήµανση των µελισσοκοµικών προϊόντων.