Neurohive: Ο «Ψηφιακός Κτηνοτρόφος» που εκσυγχρονίζει την αιγοπροβατοτροφία στην Ελλάδα

Μια νεοφυής επιχείρηση δίνει στους κτηνοτρόφους τη δυνατότητα να βελτιώσουν την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσής τους και να διασφαλίσουν την υγεία και την ευζωία των ζώων τους μέσω της κτηνοτροφίας ακριβείας
05/05/2025
9' διάβασμα
neurohive-o-psifiakos-ktinotrofos-pou-eksygchronizei-tin-aigoprovatotrofia-stin-ellada-352171

Υπάρχουν εκτροφές προβάτων και αιγών στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν έναν «έξυπνο αόρατο βοηθό» 24 ώρες το 24ωρο. Ο βοηθός αυτός δίνει στον κτηνοτρόφο τη δυνατότητα να βελτιώσει την αποδοτικότητα της εκμετάλλευσής του, να διασφαλίσει την υγεία και την ευζωία των ζώων του, αλλά και να διευκολύνει τη ζωή του. Τα παραπάνω δεν έρχονται από το μακρινό μέλλον, αλλά από μία ελληνική νεοφυή εταιρεία, τη Neurohive, και δύο ανθρώπους που έχουν οραματιστεί το αύριο της κτηνοτροφίας και, συγκεκριμένα, των μικρών μηρυκαστικών.

Ο Κωνσταντίνος Θεμιστοκλέους, κτηνίατρος με διδακτορικό στα παραγωγικά ζώα, και ο Ξενοφών Σπαφαρίδης, ηλεκτρολόγος μηχανικός, ένωσαν τις γνώσεις τους, μα πάνω από όλα την επιθυμία τους για εκσυγχρονισμό της αιγοπροβατοτροφίας σε μία νεοφυή επιχείρηση, τη Neurohive, η οποία έχει αναπτύξει την τεχνολογία του «Digital Farmer» ή, αλλιώς, του «Ψηφιακού Κτηνοτρόφου».

Ο Ξενοφών Σπαφαρίδης και ο Κωνσταντίνος Θεμιστοκλέους.

Μετά από έναν χρόνο εντατικής έρευνας και ανάπτυξης της τεχνολογικής λύσης της, η Neurohive έχει αντλήσει, πλέον, ιδιωτική επένδυση, με το Genesis VC να ηγείται του επενδυτικού σχήματος, στο οποίο συμμετέχουν και Έλληνες στρατηγικοί επενδυτές από τον κλάδο, όπως ο Νίκος Ημερίδης, ο Θρασύβουλος Μακιός και ο Γιάννης Τσιώρης.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο κ. Θεμιστοκλέους, «δούλεψα ως κτηνίατρος στο πεδίο για αρκετά χρόνια και είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με κτηνοτρόφους. Γνώρισα τα προβλήματά τους, τις ανάγκες και τις αγωνίες τους. Στο πλαίσιο της διδακτορικής έρευνάς μου, είχα, επίσης, την ευκαιρία να δω τα οφέλη της χρήσης των νέων τεχνολογιών στην κτηνοτροφική παραγωγή. Όλα αυτά με οδήγησαν να σκεφτώ ότι θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες για να δημιουργήσουμε λύσεις που να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των κτηνοτρόφων».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «πάνω σε αυτόν τον στόχο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε μαζί με τον συνεταίρο μου, τον Ξενοφώντα, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη λογισμικού, αφού ηγούνταν για χρόνια της ομάδας προγραμματιστών σε αμερικανική startup εταιρεία».

Η πλατφόρμα

Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους τούς οδήγησε στην ίδρυση της νεοφυούς εταιρείας Neurohive και στη δημιουργία της πλατφόρμας του «Ψηφιακού Κτηνοτρόφου», μιας τεχνολογικής λύσης κτηνοτροφίας ακριβείας, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως το δεξί χέρι του κτηνοτρόφου.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα από αισθητήρες, αυτοματοποιείται η καταγραφή πληροφοριών παραγωγικής απόδοσης, υγείας των ζώων και περιβάλλοντος της φάρμας. Τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται και αποθηκεύονται σε μία βάση, χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση, χάρη στην τεχνολογία νέφους (cloud). Στη συνέχεια, τα δεδομένα αναλύονται με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης. Μέσα από μία εφαρμογή για smartphone, tablet και Η/Υ, η Neurohive δίνει στον κτηνοτρόφο εξατομικευμένη εικόνα για κάθε ζώο του, αλλά και αναλύσεις για ολόκληρο το κοπάδι, με ασύγκριτη ακρίβεια σε σχέση με τις πρακτικές που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα.

Κάθε κτηνοτροφική μονάδα έχει τις δικές της ανάγκες και αυτό είναι κάτι που γνωρίζει καλά η ομάδα της Neurohive. Για τον λόγο αυτόν, η λύση του «Ψηφιακού Κτηνοτρόφου» έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στο μέγεθος, τα χαρακτηριστικά και το διαχειριστικό μοντέλο κάθε σύγχρονης φάρμας. «Προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε μία τεχνολογία που θα είναι εύχρηστη και θα λύνει τα χέρια του κτηνοτρόφου, αντί να του δημιουργεί περισσότερη “γραφειοκρατία”», τονίζει ο κ. Θεμιστοκλέους. Και εξηγεί «για παράδειγμα, με την υπηρεσία “Μέτρησε Μόνος Σου”, που είναι μέρος του «Ψηφιακού Κτηνοτρόφου», μπορεί ένας κτηνοτρόφος που χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό της Neurohive να καταγράφει τις αποδόσεις των ζώων του εύκολα και γρήγορα. Με το που ολοκληρώσει τη διαδικασία και πατήσει “Υποβολή”, δεν χρειάζεται να ασχοληθεί με την ψηφιοποίηση και την αποθήκευση των δεδομένων του, αφού αυτό το αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η τεχνολογία νέφους, εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο.

Το βασικότερο πλεονέκτημα, όμως, είναι ότι την ίδια κιόλας στιγμή, τα δεδομένα αυτά αναλύονται αυτόματα και ο κτηνοτρόφος έχει στην οθόνη του έναν “Πίνακα Ελέγχου Εκτροφής” για να λαμβάνει αποφάσεις μαζί με τον/τη σύμβουλό του, στο πλαίσιο της κτηνοτροφίας ακριβείας».

Τεχνολογία που χτίζεται μαζί με τους κτηνοτρόφους

Όπως παρατηρεί ο κ. Θεμιστοκλέους, «η πρόσβαση των κτηνοτρόφων μικρών μηρυκαστικών σε νέες τεχνολογίες είναι περιορισμένη σε σχέση με την αγελαδοτροφία. Το γεγονός αυτό κάνει το επάγγελμα ακόμα πιο δύσκολο και, ίσως, αποτρεπτικό για νέους ανθρώπους που κληρονομούν μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση, αλλά δεν έχουν τα εργαλεία να την εξελίξουν. Μέρος της δικής μας αποστολής ως νεοφυής εταιρεία είναι να δούμε τα προβλήματα μέσα από τα μάτια των κτηνοτρόφων και να τους βοηθήσουμε να τα λύσουν με εφαρμογή νέων τεχνολογιών».

Με γνώμονα τα παραπάνω, η τεχνολογία του «Ψηφιακού Κτηνοτρόφου» χτίζεται βήμα-βήμα σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους προβάτων και αιγών. Όπως αναλύει ο ίδιος, «έχουμε δημιουργήσει μία ομάδα κτηνοτρόφων που την ονομάζουμε ‘‘ομάδα ανατροφοδότησης’’, με τους οποίους συνεργαζόμαστε και δοκιμάζουμε κάθε καινούργιο χαρακτηριστικό του προϊόντος μας για να βεβαιωθούμε ότι είναι εύχρηστο και χρήσιμο για αυτούς.

Η λογική αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιστοποιούμε διαρκώς την τεχνολογία μας και να εξελισσόμαστε πολύ γρήγορα, έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες των κτηνοτρόφων».

Οι κτηνοτρόφοι του μέλλοντος

Η Neurohive επενδύει στους σύγχρονους κτηνοτρόφους προβάτων και αιγών. Στους ανθρώπους, δηλαδή, που με διαρκή ενημέρωση, τεχνογνωσία και όραμα θέλουν να μετασχηματίσουν την εκτροφή τους σε μια βιώσιμη και σύγχρονη επιχείρηση.

Όπως αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους, «έχουμε ήδη συνεργασία με κτηνοτρόφους που εφαρμόζουν τον ‘‘Ψηφιακό Κτηνοτρόφο’’ στην εκτροφή τους. Με βάση τη θερμή υποδοχή της τεχνολογίας μας και τη ζήτηση που υπάρχει ήδη από τους πρώτους μήνες της εφαρμογής της, διαπιστώνουμε ότι έχει αρχίσει να δημιουργείται ένα νέο “κύμα” στην κτηνοτροφία μικρών μηρυκαστικών. Πρόκειται για τους “κτηνοτρόφους του μέλλοντος”, οι οποίοι επιχειρούν μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κτηνοτροφία ακριβείας και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης να κάνουν τις εκμεταλλεύσεις τους βιώσιμες, ανταγωνιστικές και καινοτόμες σε διεθνές επίπεδο».

Συλλογική προσπάθεια

Η Neurohive αντιλαμβάνεται τη διαδρομή προς τον εκσυγχρονισμό της κτηνοτροφίας ως μία συλλογική προσπάθεια, εντός ενός ευρύτερου οικοσυστήματος της χώρας μας. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπογραμμίζει ότι «αυτό που ως Neurohive υποστηρίζουμε θερμά είναι ότι η Ελλάδα, μέσα από συνέργειες, έχει τη δυναμική να πρωταγωνιστήσει διεθνώς στην ανάπτυξη τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας στον κλάδο των μικρών μηρυκαστικών.

Η χώρα μας αποτελεί μία υπολογίσιμη δύναμη στην εκτροφή μικρών μηρυκαστικών. Διαθέτει προϊόντα ΠΟΠ διεθνούς ακτινοβολίας, σημαντικό ζωικό κεφάλαιο, επιστημονική τεχνογνωσία, αλλά και ένα ισχυρό, εξωστρεφές οικοσύστημα εταιρειών. Πληροί, δηλαδή, όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να πρωταγωνιστήσει στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού της κτηνοτροφίας μικρών μηρυκαστικών».

Και καταλήγει ότι «το “στοίχημα” είναι να αξιοποιηθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όχι μόνο με εισαγόμενες λύσεις, αλλά και ως εφαλτήριο εξωστρέφειας και ανάπτυξης, με εγχώρια παραγωγή τεχνολογικών λύσεων που μπορούν να εξαχθούν. Είναι στο χέρι όλων μας να συνεργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση και να γράψουμε μαζί μία ιστορία επιτυχίας».

Συνεργασία με κτηνοτρόφους

Οι κτηνοτρόφοι που ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τη Neurohive, να μάθουν περισσότερα για τον «Ψηφιακό Κτηνοτρόφο» και να συζητήσουν για το πώς μπορούν να εκσυγχρονίσουν την εκμετάλλευσή τους μέσα από την κτηνοτροφία ακριβείας μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα www.neurohive.eu.