NFU: «Σοβαρό πλήγμα για τους Βρετανούς αγρότες οι επιπτώσεις του Brexit και τα αυξανόμενα κόστη»

Την αστάθεια και την αβεβαιότητα προσδιόρισε ως τους μεγαλύτερους κινδύνους η πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου

«Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα» για τη βρετανική κυβέρνηση ώστε να στηρίξει τους αγρότες της χώρας που πλήττονται από έναν καταιγισμό αυξανόμενων δαπανών, ελλείψεων εργατικού δυναμικού, έξαρσης της γρίπης των πτηνών και αλλαγών στο καθεστώς ενισχύσεων μετά το Brexit, όπως διαμηνύει η Εθνική Ένωση Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου (NFU).

Χιλιάδες αγρότες από την Αγγλία και την Ουαλία συγκεντρώθηκαν στο Μπέρμιγχαμ την Τρίτη για το ετήσιο συνέδριο της Ένωσης που εκπροσωπεί τον αγροτικό κλάδο, στο περιθώριο των προκλήσεων που αυτός αντιμετωπίζει. Εκεί, η πρόεδρος της NFU, Minette Batters, σκιαγράφησε «τρεις ακρογωνιαίους λίθους» για τη διασφάλιση της ευημερίας της παραγωγής τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η αγροτική πολιτική της θα το επιτύχει «ενισχύοντας την παραγωγικότητα, προστατεύοντας το περιβάλλον και θέτοντας υπό έλεγχο την αστάθεια».

Η αβεβαιότητα και η αστάθεια θέτουν σε κίνδυνο τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Μ. Βρετανίας, σύμφωνα με την Ένωση που εκπροσωπεί τον αγροτικό κλάδο, η οποία προτρέπει την κυβέρνηση να στηρίξει τους Βρετανούς παραγωγούς, ώστε να συνεχίσουν να προμηθεύουν τα πιεσμένα βρετανικά νοικοκυριά και τον αυξανόμενο παγκόσμιο πληθυσμό. «Το γεγονός παραμένει ότι η αστάθεια και η αβεβαιότητα είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Αγγλία και στην Ουαλία σήμερα», τόνισε η Batters. «Οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές πολύ πέρα από τον πρωτογενή τομέα, σε ολόκληρο το φυσικό περιβάλλον και τα ταλαιπωρημένα νοικοκυριά σε όλη τη χώρα».

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε αύξηση των τιμών της ενέργειας, διέκοψε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και οδήγησε σε αύξηση του κόστους ενέργειας, καυσίμων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τους Βρετανούς αγρότες.

Όπως αναφέρει η Guardian, οι υψηλές τιμές της ενέργειας παραμένουν μία από τις κύριες προκλήσεις στη Μ. Βρετανία, σε συνδυασμό με τις χρόνιες ελλείψεις εργατικού δυναμικού, που επηρεάζουν τη βιομηχανία της πτηνοτροφίας, η οποία αντιμετωπίζει επίσης μια έξαρση της γρίπης των πτηνών.

«Ριγμένοι» οι αγρότες

Οι χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις και οι επιχειρήσεις του κλάδου των κηπευτικών έχουν επίσης χτυπηθεί από το ενεργειακό κόστος και την έλλειψη εργατικών χεριών. Αυτές οι πιέσεις εντάθηκαν μέσα στο 2022, όταν πολλοί αγρότες χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τον πρόσθετο βραχνά της ξηρασίας και μιας εξαιρετικά θερμής περιόδου.

«Η προθεσμία έχει σχεδόν παρέλθει για την κυβέρνηση, ώστε να επιδείξει τη δέσμευσή της για τον αγροδιατροφικό τομέα στη χώρα μας, όχι απλώς λέγοντας ότι μας υποστηρίζει, αλλά δείχνοντας εμπράκτως ότι το κάνει», δήλωσε η Batters κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, χαρακτηρίζοντας την ψήφο των κατοίκων της υπαίθρου ως «κρίσιμη» στις επόμενες εκλογές.

Οι ανωτέρω τοποθετήσεις έρχονται σε μια συγκυρία, κατά την οποία πολλοί αγρότες θεωρούν ότι έχουν υπονομευθεί από τις εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύθηκε η βρετανική κυβέρνηση, ενώ δεν εντυπωσιάζονται και από τα υπουργικά σχέδια για τα προγράμματα περιβαλλοντικής διαχείρισης γης μετά το Brexit (ELMs), δηλαδή για το νέο καθεστώς επιδοτήσεων που έχει σχεδιαστεί για να αντικαταστήσει την ΚΑΠ.