Oι νικητές του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για Αρωματικά Φυτά του Aroma Hub

Oι νικητές του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας για Αρωματικά Φυτά του Aroma Hub

Με μεγάλη προσέλευση και σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση παρουσίασης και βράβευσης των νικητών του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού με τίτλο «Καινοτομία στην Παραγωγή και την Αξιοποίηση των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών» που διοργανώθηκε από τον Κόμβο Καινοτομίας Aroma Hub. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018 στο Επιμελητήριο Αχαΐας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης, η κ. Φωτεινή Λάμαρη, Επίκουρη Καθηγήτρια και Διευθύντρια του ΑromaHub, τόνισε την ανάγκη ενσωμάτωσης καινοτομίας στις επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Καθηγητής κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, ο κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, και ο Ανδρέας Κατσανιώτης, Βουλευτής Ν. Αχαΐας.

H κα. Στέλλα Χατζηγαβριήλ, συν-ιδρύτρια της Hyssopus Οrganics, νικήτρια του πρώτου βραβείου του διαγωνισμού στην κατηγορία νεοφυείς επιχειρήσεις

Επιπλέον, αναγνώστηκε ο χαιρετισμός του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Ιωάννη Τσιρώνη, ο οποίος τόνισε τη σημασία δημιουργίας ενός οικοσυστήματος καινοτομίας και διεπιστημονικότητας, ενώ παράλληλα συνεχάρη την προσπάθεια ως φωτεινό παράδειγμα μίμησης. Η κύρια ομιλία της εκδήλωσης αφορούσε τις «Δυνατότητες αξιοποίησης των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Ελλάδας» και έγινε από τον κ. Βασίλειο Ντουρντόγλου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέλος του Δ.Σ. της ΒΙΟΡΥΛ ΑΕ.

Ακολούθησε η παρουσίαση του διαγωνισμού, των χορηγών, των κριτών και των νικητών. Στο διαγωνισμό υποβλήθηκαν 17 έγκυρες προτάσεις, από όλη την Ελλάδα, 9 στην κατηγορία της καινοτόμου επιχειρηματικής ιδέας, 7 στην κατηγορία των νεοφυών επιχειρήσεων (ενεργών όχι περισσότερο από 5 χρόνια) και 1 στην κατηγορία (5-7 έτη).  Η αξιολόγηση των νικητών έγινε από τριμελείς ανεξάρτητες επιτροπές.

Ο κ. Βασίλειος Ντουρντόγλου, Καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέλος του Δ.Σ. της ΒΙΟΡΥΛ ΑΕ αναφέρθηκε στις δυνατότητες αξιοποίησης των Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών της Ελλάδας.

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία νεοφυείς επιχειρήσεις απενεμήθη στην HYSSOPUS ORGANICS, που εδρεύει στις Σέρρες. Η κ. Στέλλα Χατζηγαβριήλ παρουσίασε την επιχειρηματική ιδέα της HYSSOPUS ORGANICS, η οποία έγκειται στην πολλαπλή αξιοποίηση των αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών με καινοτόμες μεθόδους και τον κατά περίπτωση συνδυασμό τους με υπερτροφές. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στη MOLY THE MYTHIC ANTIDOTE που εδρεύει στο Βόλο.

Ο κ. Κωνσταντίνος Μεσιακάρης εκπροσώπησε την ομάδα των φοιτητών της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών

Οι κ.κ. Χριστόδουλος Βηλάρας και Μανώλης Μάνος παρουσίασαν τη διαδικασία δημιουργίας μιγμάτων με πρωταρχικό κριτήριο την αρμονία των υλικών, βασισμένα στην αρχή των προσαρμογόνων βοτάνων, χωρίς την ανάγκη χρήσης τεχνητών γλυκαντικών ουσιών. Το τρίτο βραβείο απονεμήθηκε στις νεοφυείς επιχειρήσεις life secrets pure nature και εκχύλισμα-φυτικά καλλυντικά. Η κα. Καλλιόπη Σεμερτζίδου παρουσίασε το πολυλειτουργικό Αγρόκτημα life secrets pure nature το οποίο συνδέει την πρωτογενή παραγωγή, την μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών, ενώ η εταιρεία με το διακριτικό τίτλο Εκχύλισμα-φυτικά καλλυντικά δημιουργεί υγιεινά καινοτόμα καλλυντικά.

Η κα. Στέλλα Δάμπαση από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ και βραβεύθηκε στην ειδική κατηγορία.

Τέλος, ειδικό βραβείο απονεμήθηκε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΣΤΕΒΙΑ ΕΛΛΑΣ – STEVIA HELLAS COOPERATIVE, που εδρεύει στη Λαμία. Η κα. Στέλλα Δάμπαση παρουσίασε τον Stevia Hellas Coop, ο οποίος αποτελεί έναν καινοτόμο Αγροτικό Συνεταιρισμό και μάλιστα το μοναδικό παραγωγό στέβιας σε όλη την Ευρώπη. Χορηγοί του διαγωνισμού ήταν το Γαλλο-Ελληνικό Δίκτυο Καινοτομίας MAZINNOV, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, η εταιρεία InSyBio (Intelligent Systems Biology), το Orange Grove Patras, η εταιρεία TROPOS BRANDING, η ΤΟPIA architects, η εταιρεία in4capital και το Aroma Ηub. Οι χορηγοί επικοινωνίας του διαγωνισμού ήταν το Epixeiro.gr, το Skywalker, AgroPress και η εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα.

Υποστηριχτές του διαγωνισμού ήταν το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ), η Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin), το Mindspace, το Δίκτυο Βιολογικών Προϊόντων, η Aephoria.net, το Youth Entrepreneurship Club και η Ακαδημία Επιχειρηματικότητας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση καθώς και δράσεις δικτύωσης.