Νίκος Ανδρουλάκης: Μαζί με τον αγρότη για μια παραγωγική Ελλάδα

Το σχέδιό μας περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που απαντά πειστικά στα υφιστάμενα προβλήματα και δίνει προοπτική στην ύπαιθρο
30/09/2024
5' διάβασμα
nikos-androulakis-mazi-me-ton-agroti-gia-mia-paragogiki-ellada-333408

Στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο αγροτικός κόσμος δεν έχει τίποτε άλλο να περιμένει. Tα μεγάλα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα παραμένουν άλυτα, ενώ δεν υπάρχει μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή πολιτική για την παραγωγική εξωστρέφεια της χώρας και την αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας.

Στα προηγούμενα πέντε χρόνια, ο πρωθυπουργός άλλαξε τέσσερις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πέντε προέδρους στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Το μείζον θέμα όμως –πολύ περισσότερο από τα πρόσωπα– εντοπίζεται στις πολιτικές που υλοποιούνται. Το υφιστάμενο εθνικό σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) διαμορφώθηκε για τους αγρότες, χωρίς τους αγρότες, με συνέπεια την έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και την αδυναμία κατανόησης των πολιτικών του από τη συντριπτική πλειονότητα του αγροτικού κόσμου.

Το 2023 ήταν ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την εφαρμογή της ΚΑΠ στη χώρα μας. Λόγω της εκτεταμένης αδιαφάνειας και αναποτελεσματικότητας, η ΕΕ καταλόγισε πρόστιμο στην Ελλάδα 283 εκατ. ευρώ για τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022. Φτάσαμε, μάλιστα, στο σημείο, από τον Απρίλιο του 2024, η ΕΕ να έχει θέσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό καθεστώς 12μηνης επιτήρησης για σοβαρές παρατυπίες.

Προβλήματα

Σήμερα, η αύξηση της τιμής των καυσίμων, η εκτίναξη της τιμής του ρεύματος, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών ροκανίζουν το γεωργικό εισόδημα. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει απλός θεατής στην αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο για τη χρονική περίοδο 2021-2023 έχει αυξηθεί κατά 25%.

Η κλιματική κρίση, επίσης, δεν μπορεί να λειτουργεί ως διαρκές άλλοθι μετατόπισης ευθυνών για την κυβέρνηση. Είναι μία γνωστή πραγματικότητα εδώ και 15 χρόνια το λιγότερο. Η ανομβρία, για παράδειγμα, είναι μεν μια πραγματική απειλή, αλλά η λύση είναι τα έργα υποδομής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κυβερνητικής αβελτηρίας είναι ότι απένταξε από το Ταμείο Ανάκαμψης την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου των φραγμάτων Πηνειού και Αλφειού. Ως ΠΑΣΟΚ, προτείνουμε την ολοκλήρωση των μελετών για τη δημιουργία μικρών φραγμάτων-λιμνοδεξαμενών με την κατασκευή κλειστών δικτύων στάγδην άρδευσης για την αντιμετώπιση του αρδευτικού προβλήματος. 

Η στήριξη του αγροτικού κόσμου συνιστά εθνικό στόχο, όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για τη δημογραφική και κοινωνική αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας

Η έλλειψη συνολικού σχεδίου φαίνεται και στη δραματική κατάσταση που επικρατεί στον ΕΛΓΑ. Ο κανονισμός λειτουργίας του αναθεωρήθηκε τελευταία φορά το 2011 από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έκτοτε οι κλιματικές μεταβολές άλλαξαν ριζικά τα δεδομένα (ακαρπία δέντρων, μικροκαρπία, εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές, ανομβρία). Το προσωπικό του Οργανισμού είναι ελάχιστο για να καλύψει τις ανάγκες του αγροτικού κόσμου. Παντού κυριαρχεί το αίσθημα της αδικίας, ενώ υπάρχουν περιοχές με εκτροφές και καλλιέργειες που πληρώνουν εισφορές και δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ! Εμείς επιμένουμε στην επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποκτήσει ο αγρότης πραγματική ασφάλεια στην παραγωγή του. 

Στην κτηνοτροφία, δε, η εμφάνιση για πρώτη φορά στη χώρα μας κρουσμάτων πανώλης σε αίγες και πρόβατα καταδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, με συνέπεια τη μείωση του αριθμού των κτηνιατρικών ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας.

Προτάσεις

Για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, η στήριξη του αγροτικού κόσμου συνιστά εθνικό στόχο, όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη, αλλά και για τη δημογραφική και κοινωνική αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας. Γι’ αυτόν τον λόγο, το κυβερνητικό σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμη μέτρων που απαντά πειστικά στα υφιστάμενα προβλήματα και δίνει προοπτική.

Προτείνουμε:

  • Έλεγχο του κόστους παραγωγής και, κυρίως, των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών εφοδίων).
  • Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές για μηδενισμό του κόστους ενέργειας.
  • Προστασία της δημόσιας υγείας με συστηματικούς κτηνιατρικούς ελέγχους.
  • Εξασφάλιση της ασφάλειας των ζωικών προϊόντων από τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Επιπλέον, για το ΠΑΣΟΚ, η γεωργική γη είναι εθνικό κεφάλαιο που οφείλουμε να προστατέψουμε από τα funds, μέσα από τρεις παρεμβάσεις:

  • Καθολική προστασία της γεωργικής γης.
  • Δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας στον Έλληνα αγρότη που είναι συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις.
  • Πάγια θέση μας παραμένει το ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων.

Για το ΠΑΣΟΚ, η στήριξη στον πρωτογενή τομέα συνολικά δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Περιφέρεια χωρίς αγροτιά δεν νοείται και, για αυτόν τον λόγο, το Κίνημά μας –διαχρονικά– δίνει και θα δίνει τον αγώνα για μια παραγωγική Ελλάδα ευημερίας και προοπτικής στο πλευρό του αγροτικού κόσμου.

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, πρόεδρος ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και εκ νέου υποψήφιος

ΓΡΑΦΕΙ: