Νίκος Σακκάς, δήμαρχος Τρικκαίων: Η γεωργική και αγροτική παραγωγή είναι άμεση προτεραιότητα

Ο Δήμος Τρικκαίων βίωσε την καταστροφή πλήθους αγροτικών εκμεταλλεύσεων
17/03/2025
4' διάβασμα
nikos-sakkas-dimarchos-trikkaion-i-georgiki-kai-agrotiki-paragogi-einai-amesi-proteraiotita-348413

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ειδικά του πρώτου βαθμού, οφείλει να στηρίξει τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, γιατί έτσι στηρίζουμε τον τόπο που ζούμε. Σύσσωμο το Δημοτικό μας Συμβούλιο καλεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, ώστε να συνεχίσουν να ‘‘φυλάττουν Θερμοπύλες’’ στα εγκαταλειμμένα χωριά μας». Αυτές οι φράσεις – πολιτικές θέσεις αναφέρονται στο ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Τρικκαίων στα τέλη του Ιανουαρίου 2025, για τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η αυτοδιοίκηση, κατανοώντας επακριβώς την πραγματική κατάσταση της αγροτιάς, στηρίζει τις κινητοποιήσεις τους, καθώς ο θεσμός αντλεί δυναμική από κάθε πολίτη. Και η αυτοδιοίκηση, παραμένοντας ο πιο κοντινός στον πολίτη θεσμός, είναι αυτή που κατανοεί ταχύτερα από κάθε άλλη πολιτική δομή στη χώρα μας τις διεργασίες που συντελούνται στις κοινωνίες.

Όμως, η αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να παρέμβει σε μια σειρά πολύ σημαντικών αιτημάτων των αγροτών. Παρότι έχει άποψη –κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει άποψη–, δεν έχει τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις για να στηρίξει το αγροτικό εισόδημα και να ενισχύσει την παραμονή γεωργών και κτηνοτρόφων στην ύπαιθρο.

Ειδικά στη Θεσσαλία, αυτή η κατάσταση διαμορφώνει ένα δίπολο: Από τη μια, γινόμαστε αποδέκτες των αιτημάτων των αγροτών, από την άλλη, σε επίπεδο πράξης, δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε κάποιο από αυτά.

Ο Δήμος Τρικκαίων κινείται σε δύο επίπεδα: Το πρώτο είναι οι άμεσες παρεμβάσεις και το δεύτερο οι στοχευμένες και μελετημένες κινήσεις για το μέλλον.

Έχοντας πληγεί σε μεγάλο βαθμό από τις πλημμύρες του 2023, ο Δήμος Τρικκαίων βίωσε την καταστροφή πλήθους γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, με μεγάλο αριθμό συνακόλουθων προβλημάτων για τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά τριών χωριών. Κινητοποιηθήκαμε, για να δώσουμε ανάσα στην αγροτική παραγωγή, μην εισπράττοντας για δύο χρόνια μισθώματα αγροτών σε δημοτικές εκτάσεις. Προχωρήσαμε –και συνεχίζουμε– σε διανοίξεις καναλιών για να μειωθεί ο κίνδυνος υπερχείλισής τους.

Στον ίδιο ρυθμό, τα αντιπλημμυρικά έργα, που στο μέτρο των δυνατοτήτων της υλοποιεί η αυτοδιοίκηση, συνεχίστηκαν τοπικά. Ξεχωρίζουν –μέχρι στιγμής– η κατασκευή μεγάλου έργου από την Coca Cola Ελλάς και ένα ακόμη αντιπλημμυρικό στον Παλαιόπυργο. Η αγροτική οδοποιία διαμορφώνεται με μεγάλο εύρος προγραμματισμένων παρεμβάσεων σε όλα σχεδόν τα χωριά. Λάβαμε, επίσης, μέτρα διευκόλυνσης για τους παραγωγούς στη λαϊκή αγορά των Τρικάλων, εξετάζουμε συνεχώς τα αιτήματα για τις χρήσεις γης, συνεχίζουμε τη συνεργασία με κάθε δημοτική κοινότητα, για θέματα καθημερινότητας. Διότι η παραμονή στα χωριά δεν εξαρτάται μόνο από το εισόδημα, αλλά και από τις συνθήκες με τις οποίες μια οικογένεια θα ζήσει στο χωριό.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια βρίσκονται στα στάδιο ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης για συγκεκριμένες δημοτικές ενότητες. Στόχος είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να χαράξουμε σαφέστερη πολιτική για τις χρήσεις γης και, συνακόλουθα, για το μέλλον του δήμου μας. Αυτές οι παρεμβάσεις συνδέονται με:

  • Την ένταξη του Δήμου Τρικκαίων στην Ευρωπαϊκή Αποστολή για τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις της ΕΕ.
  • Το μεγαλύτερο (εκτός Αθηνών – Θεσσαλονίκης) έργο ψηφιακής μετάβασης, το restart mAI city.
  • Το ευρωπαϊκό έργο SpongeWorks.

Με συγκεκριμένες δράσεις, παρεμβαίνουμε υπέρ των ποταμών, οργανώνουμε τεχνολογικά τις προειδοποιήσεις για τις καιρικές συνθήκες και διαμορφώνουμε δεδομένα για την προστασία του περιβάλλοντος. Όλες αυτές οι κινήσεις στήριξης των αγροτών αποτελούν μια σαφή απόδειξη ότι η γεωργική και αγροτική παραγωγή είναι άμεση προτεραιότητα. Ταυτοχρόνως, όμως, ο διάλογος ανάμεσα στην πολιτεία και την αυτοδιοίκηση, για το μέλλον της παραγωγικής βάσης της χώρας, με άμεσο συνομιλητή τους αγρότες, είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να διαμορφωθεί μια νέα γενιά αγροτών. Αυτών, που θα γνωρίζουν ότι δεν θα χρειάζεται, πλέον, να «φυλάττουν Θερμοπύλες», αλλά να διαμορφώνουν μια νέα κατάσταση για τον πάντα κρίσιμο και σημαντικό πρωτογενή τομέα της χώρας μας και για τις ίδιες τις οικογένειές τους.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: