Νίκος Βλάχος: Οι λαθρέμποροι διαλύουν ακόμη και την ποιότητα των κρασιών μας

nikos-vlaxos-oinopoieia1-nemeas

Ο Νίκος Βλάχος, πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ), ζητά την παρέμβαση της πολιτείας για να σταματήσει το παραεμπόριο στην περιοχή, καθώς όπως τονίζει «είναι ζήτημα επιβίωσης για τα οινοποιεία». Μιλά στην «ΥΧ» λίγο πριν ξεκινήσει ο τρύγος του αγιωργίτικου, που φέτος θα δώσει μικρότερη ποσότητα οινοστάφυλων.

Από τους αμπελουργούς της Νεμέας, πόσοι είναι αυτοί που δίνουν σταφύλια στα οινοποιεία και πόσοι στον συνεταιρισμό;

Το καταστατικό του συνεταιρισμού ορίζει ότι, αν είσαι μέλος, είσαι υποχρεωμένος να παραδώσεις ένα μικρό ποσοστό των σταφυλιών σου. Όμως, ο συνεταιρισμός έχει οικονομικά προβλήματα, πέρυσι πήρε ελάχιστες ποσότητες και έτσι οι παραγωγοί απευθύνονται κυρίως σε ιδιωτικά οινοποιεία.

Υπάρχει ζήτηση από τα ιδιωτικά οινοποιεία ή ξεμένουν ποσότητες στους αμπελουργούς;

Τα ιδιωτικά οινοποιεία στη Νεμέα είναι παρά πολλά. Εκτός από τα επώνυμα, υπάρχουν πολλές μικροοινοποιίες στην περιοχή που ασχολούνται μόνο με το χύμα κρασί. Μάλιστα, φέτος έχουμε μικρή παραγωγή, οπότε δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Δεν υπάρχει διαφοροποίηση στην τιμή ανάλογα με την ποιότητα;

Ναι, βέβαια, τα σοβαρά οινοποιεία πληρώνουν με άλλα κριτήρια. Υπάρχει όμως και μια πολύ μεγάλη αγορά πέρα από το πλαίσιο των καλών οινοποιείων, από όπου ξεκινούν όλα τα προβλήματα. Είναι το κρασί που διατίθεται σε pet, τα πλαστικά μπουκάλια που βλέπετε, σε λαϊκές αγορές και σε ταβέρνες που δεν ζητάνε τιμολόγια. Υπάρχει μια τεράστια φοροδιαφυγή μέσα από αυτό το κύκλωμα, που κάνει κακό και στις καλές επιχειρήσεις, οι οποίες δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ποιο ποσοστό της πρώτης ύλης διοχετεύεται σε αυτή την αγορά;

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει ακριβώς. Υπολογίζαμε ότι υπάρχει μια παρα-αγορά στη Νεμέα στο 30% περίπου. Τώρα, με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, το κίνητρο είναι πολύ μεγαλύτερο και μπορεί το ποσοστό να έχει φτάσει το 50%. Πριν γλύτωναν τον ΦΠΑ που είναι 23%, τώρα όμως έχουμε και 20 λεπτά ανά λίτρο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και ΦΠΑ πάνω σε αυτό. Μπορεί, λοιπόν, ο φόρος που επιβάλλεται να είναι 50 λεπτά, ενώ το ίδιο το κρασί δεν κάνει 50 λεπτά.

Συνεχίζετε την προσπάθεια για την κατάργησή του; Κατά καιρούς, δόθηκαν σχετικές υποσχέσεις…

Βέβαια, κάνουμε παρεμβάσεις, μάλιστα, πρόσφατα είχαμε μια συνάντηση για διάφορα θέματα εδώ στη Νεμέα με το υπουργείο Γεωργίας. Μετά τη ΔΕΘ, θα συναντηθούμε με τα υπουργεία Γεωργίας και Οικονομικών να συζητήσουμε. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να χτυπηθεί το παράνομο κρασί.

Πώς μπορεί να ελεγχθεί το παράνομο κρασί;

Πώς το έχουν καταφέρει οι άλλες χώρες; Αν υπάρχει βούληση, θα βρούμε λύση. Τώρα, με την καινούργια νομοθεσία για το λαθρεμπόριο, όποιος διακινεί παράνομα μπορεί να θεωρηθεί λαθρέμπορος. Έτσι θα έχει νόημα και εμείς να καταγγείλουμε τι συμβαίνει. Τώρα και να καταγγείλεις, δεν γίνεται τίποτα.

Πιστεύετε ότι πρέπει να χωριστεί η Νεμέα σε μικρότερες ζώνες;

Νίκος Βλάχος: Οι λαθρέμποροι διαλύουν ακόμη και την ποιότητα των κρασιών μαςΑυτό δεν είναι εύκολο να γίνει. Για να κάνεις μια υποζώνη, πρέπει να υπάρξουν αντικειμενικά στοιχεία και επιστημονικά δεδομένα ότι πραγματικά αυτή η υποζώνη έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και δίνει το κρασί που θέλουμε. Αυτό θέλει 4-5 χρόνια να γίνει και όχι επειδή εγώ έχω ένα οινοποιείο σε αυτό το μέρος, θέλω να κάνω μια ζώνη.

Πιστεύετε, όμως, ότι πρέπει να γίνει;

Σε μια τόσο μεγάλη ζώνη, όπως είναι η Νεμέα, πάντα υπάρχει ανάγκη διαφοροποίησης για λόγους μάρκετινγκ. Έχουμε μπει στη διαδικασία να βρούμε τέτοιες ζώνες, π.χ. να δημιουργηθεί μια ζώνη ροζέ στον Ασπρόκαμπο.

Για ποιον λόγο δεν έχει δοθεί προσοχή στις υποδομές στη Νεμέα;

Υπάρχει έλλειμμα κλινών, ζήτημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε. Υπάρχουν προοπτικές, ώστε η Νεμέα, που είναι πανέμορφη, να γίνει η πιο μεγάλη ζώνη οινοτουρισμού στην Ελλάδα.

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα θέλατε να αντιμετωπιστεί και να επιλυθεί άμεσα;

Ζήτημα επιβίωσης για τα οινοποιεία είναι η πάταξη του παράνομου εμπορίου στην περιοχή.

*O Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας και ο Δήμος Νεμέας διοργανώνουν και φέτος, για 12η χρονιά, τις «Μεγάλες μέρες της Νεμέας» από 4 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου. Λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα http://www.nemeawineland.com/news/megales-meres-tis-nemeas-2016

Οι καλλιεργητές αναγκάζονται να επιδιώκουν μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις

Υπάρχει θέμα σε σχέση με την ποιότητα των οινοστάφυλων, λένε οι οινοποιοί…

Τα ιδιωτικά οινοποιεία συνεργάζονται με συγκεκριμένους αμπελουργούς χρόνια και ελέγχουν την παραγωγή τους. Δεν βρίσκουν επαρκείς ποσότητες σε καλή πρώτη ύλη, όταν υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες, οπότε υπάρχει πρόβλημα ποιότητας σε όλη τη ζώνη. Στον συνεταιρισμό υπάρχει το ακριβώς αντίθετο θέμα. Ο συνεταιρισμός έχει υποχρέωση να πάρει τις ποσότητες ανεξάρτητα από την ποιότητα. Όμως, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι τιμές, πολλές φορές, δεν είναι ικανοποιητικές για να μπορέσει ο αμπελουργός να τα βγάλει πέρα. Έτσι, οι καλλιεργητές αναγκάζονται να επιδιώκουν μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις για να αυξήσουν το εισόδημά τους. Από την άλλη, αυτό είναι κάτι που τα οινοποιεία, ειδικά αυτά που επιθυμούν να κάνουν καλό κρασί, δεν το θέλουν.

  • Τάνια Γεωργιοπούλου