Ευνοεί για τα περιφερειακά μέσα το νομοσχέδιο Παππά

Παππάς: Τέλος εποχής για τους εκβιαστές των σαλονιών... και των αλωνιών

Ανοίγει ο δρόμος επιτέλους για κινηματογραφικές παραγωγές και σήριαλ στην Ελλάδα με ευνοϊκότερο περιβάλλον για τους επενδυτές και δυνατότητες χρηματοδότησης και μέσω εργαλείων, ενώ στο εξής θα υπάρχει και βελτίωση των οικονομικών των περιφερειακών μέσων, με προίκα διαφημιστική δαπάνη, υπό προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, που έχει εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή προβλέπει επενδυτικά κίνητρα για ν΄ αλλάξουν οι στρεβλώσεις και να υπάρξει προσέλκυση ξένων παραγωγών και σήριαλ. Αυτό βεβαίως θα πρέπει να συνοδευτεί κι από άλλες ενέργειες από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς, συχνά πυκνά έχουν γίνει παράπονα και στο παρελθόν και σήμερα, ότι «αδειάζει» κάθε φορά οποιονδήποτε δημιουργό θέλει να κινηματογραφήσει και μνημεία.

Τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο Παππά αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να συμβάλλουν θετικά και στην προβολή της γαστρονομίας της χώρας και των προϊόντων της. Είναι  γνωστό, ότι μεγάλες ξένες κινηματογραφικές παραγωγές στο παρελθόν άλλαξαν ή δημιούργησαν τον τουριστικό χάρτη με πιο χαρακτηριστικές: «Το παιδί και το Δελφίνι», «Τα κανόνια του Ναβαρόνε». Κεντρικό ρόλο σε όλα αυτά παίζει το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), εποπτευόμενος φορέας από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που λειτουργεί βάσει του ιδρυτικού του νόμου 4339/2015 ως φορέας υποστήριξης των ιδιωτικών και δημόσιων πρωτοβουλιών, ο οποίος είναι αρμόδιος κατά το άρθρο 28 για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Εξ ίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι εξορθολογίζεται η διαφημιστική δαπάνη, για τα μίντια αλλά δίνεται και δυνατότητα βιωσιμότητας σε περιφερειακά μέσα, που πλήρωσαν κι αυτά έντονα την κρίση λόγω των ταχυδρομικών τελών, δίνοντας και θέσεις εργασίας αλλά κυρίως τη δυνατότητα στην ελληνική ύπαιθρο να ενημερώνεται για τα τοπικά θέματα.