Νομοσχέδιο ΥΠΑΑΤ: Στη σκιά της αποζημίωσης για τα αιγοπρόβατα η συζήτηση στη βουλή

Χωρίς να παραστεί εκπρόσωπος των δύο τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών φορέων των κτηνοτρόφων (ΠΕΚ, ΣΕΚ) θα διεξαχθεί η απογευματινή συζήτηση στη Βουλή για τις διατάξεις του «ερανιστικού» νομοσχεδίου. Αυτή την ώρα τοποθετούνται επί του νομοσχεδίου φορείς μέσω διαδικτύου.

Αν και σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην «ΥΧ» οι πρόεδροι των δύο φορέων, Στέργιος Κύρτσιος και Τάκης Πεβερέτος, ο λόγος που δεν θα παραστούν στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου είναι ότι ενημερώθηκαν καθυστερημένα, η απογοήτευση που υπάρχει στις τάξεις των κτηνοτρόφων για την αποζημίωση που πρόκειται να δοθεί από το ΥπΑΑΤ, αποτελεί πιθανόν, έναν επιπρόσθετο λόγο για την εξέλιξη αυτή.

Κατά τη χθεσινή (25/5) συζήτηση της αρχικής τοποθέτησης των κομμάτων επί του νομοσχεδίου, έγιναν αρκετές αναφορές από την αντιπολίτευση στο θέμα της αποζημίωσης των αιγοπροβατοτρόφων από τον κορωνοϊό και άπαντες περιμένουν τις εξελίξεις για το θέμα, καθώς όπως έχει ενημερώσει η “ΥΧ” αυτές τις μέρες αναμένεται να σταλεί ο σχετικός φάκελος στις Βρυξέλλες.

Στα άρθρα του υπό συζήτηση νομοσχεδίου περιλαμβάνονται αρκετά ζητήματα που σχετίζονται με τον κτηνοτροφικό τομέα, όπως η αδειοδότηση σταβλικών εγκαταστάσεων, τα σχέδια βόσκησης, η αποκομιδή νεκρών ζώων και η θέσπιση ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις ελληνοποιήσεων και καταστρατήγησης των ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας εξέδωσε ανακοίνωση όπου τοποθετείται επί ορισμένων εκ των ανωτέρω θεμάτων.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΣΕΚ:

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

«Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα»

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ ΣΕΚ

Άρθρο 8  Κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις

Συμφωνούμε με την παράταση  έως 31.12.2020 της προθεσμίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων καθώς και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών. Ευελπιστούμε ότι με την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής  στην οποία  συμμετέχει και ο ΣΕΚ θα οδηγηθούμε  σύντομα προς την κατεύθυνση της οριστικής επίλυσης του θέματος, με απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης και άρση των γραφειοκρατικών, που είναι και πάγια θέση του ΣΕΚ.

Άρθρο 11  Διαχειριστικά σχέδια βόσκησης

Θέση του ΣΕΚ  είναι η  άμεση  σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους  και η αξιοποίηση όλων  των βοσκοτόπων με μακροχρόνια απόδοσή τους για κτηνοτροφική χρήση.

Οι κτηνοτρόφοι  αρκετά ήδη χρόνια καταβάλουν το  σχετικό αντίτιμο  για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων στις Περιφέρειες  και θα πρέπει να σταματήσει η επιβάρυνση αυτή.

Άρθρο 16  Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων

Η κατάρτιση Εθνικού Προγράμματος  Συλλογής και Διαχείρισης νεκρών ζώων (ΕΠΣΥΔ), προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας των ζώων και του περιβάλλοντος μας βρίσκει σύμφωνους, όμως είμαστε  αντίθετοι με οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση του κτηνοτρόφου και για το λόγο αυτό προτείνουμε την απαλοιφή του τέλους  που προβλέπεται ότι  θα καταβάλλεται από κάθε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της χώρας.