Η νομοθετική ρύθμιση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία

Διυπουργική συνέντευξη Τύπου με αφορμή το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική χρήση του φυτού

sinenteuxi-tipou-farmakeutiki-kannavi

«Η μεταφορά της κάνναβης από τον Πίνακα Α στον Πίνακα Β των ναρκωτικών ουσιών δεν σημαίνει νομιμοποίηση. Σημαίνει ιατρικοποίηση. Δεν νομιμοποιούμε την κάνναβη. Την ιατρικοποιούμε, την κάνουμε προσβάσιμη σε αυτούς που την έχουν ανάγκη». Με αυτά τα λόγια, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, απέκλεισε κάθε αμφιβολία για την ορθολογική χρήση του φυτού και τυχόν παραθυράκια που θα μπορούσε να περιέχει το νομοσχέδιο για την φαρμακευτική κάνναβη, το οποίο έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και παρουσιάστηκε σε Διυπουργική συνέντευξη Τύπου πριν από λίγες ημέρες, στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Στη συνέντευξη πήραν μέρος οι υπουργοί ΑΑΤ, Β. Αποστόλου, Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου και ο Ανδρέας Ξανθός. Παρών θα ήταν και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, όμως το πρόσφατο ξέσπασμα του σκανδάλου Novartis τον ανάγκασε να βρίσκεται στη Βουλή.

Καθετοποιημένες μονάδες υπό συνεχή εποπτεία

Στο νομοσχέδιο, με τίτλο «Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης», αναλύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αδειοδότηση εταιρειών για την παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων που θα περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη, αλλιώς THC, ουσία που περιέχεται στα φυτά κάνναβης.

Όπως ανέφεραν οι υπουργοί, η άδεια θα δίνεται με αυστηρά κριτήρια, σε εταιρείες με προτάσεις πλήρως καθετοποιημένων μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας του προϊόντος, με ελάχιστη έκταση 4 στρεμμάτων, στην οποία θα περιλαμβάνονται, εκτός από την καλλιέργεια, οι εγκαταστάσεις αλλά και κάθε άλλο βοηθητικό για την καλλιέργεια και επεξεργασία οικοδόμημα. Με άλλα λόγια, μόνο βιώσιμες προτάσεις, που δεν περιλαμβάνουν τη μετακίνηση του προϊόντος για τις ανάγκες της επεξεργασίας, θα γίνονται δεκτές.

Ξεκαθάρισμα τοπίου

Ο Β. Αποστόλου τόνισε πως δεν πρόκειται για καθαρά αγροτική δραστηριότητα, αλλά για εκμετάλλευση γης για ιατρικούς σκοπούς. «Μην φανταστείτε ότι θα αρχίσουμε να ξεριζώνουμε ροδάκινα για να βάλουμε κάνναβη», πρόσθεσε.

Πράσινο φως για την καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης παρά τις αντιδράσεις

Αντιθέτως, τα πρωτόκολλα που θα διέπουν τις μονάδες θα είναι υπέρ του δέοντος αυστηρά και οι υπουργοί θα διατηρούν το δικαίωμα ανάκλησης της άδειας αν οποιοδήποτε από αυτά παραβιαστεί, έστω και στο ελάχιστο. Σύμφωνα με τους υπουργούς, κάθε μεταφορά θα απαγορεύεται, η έκταση θα είναι όλη περιφραγμένη σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας και η κάνναβη θα βρίσκεται σε κλειστό θερμοκήπιο. Οι έλεγχοι θα είναι συχνοί, ενώ η άδεια θα επικαιροποιείται από την εταιρεία κάθε χρόνο.

Επενδύοντας στην κάνναβη

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ήδη δύο δυνητικοί επενδυτές, από Γερμανία και Καναδά. Ιδιαίτερα για τον Καναδό επενδυτή, η πρότασή του φέρνει σταδιακά 2.000 νέες θέσεις εργασίας και 750 εκατ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, δίνοντας το στίγμα για το πόσο προσοδοφόρα μπορεί να γίνει η καλλιέργεια.

«Πρόκειται για ένα ώριμο βήμα, που δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπο με υπερσυντηρητικά αντανακλαστικά, αλλά με αντίστοιχη ωριμότητα», τόνισε ο κ. Ξανθός.

Στο νομοσχέδιο αναλύονται διεξοδικά όλες οι αρμοδιότητες αλλά και τα απαγορευτικά που θα εφαρμόζονται στις καθετοποιημένες μονάδες, όπως για παράδειγμα η ρητή απαγόρευση εκμετάλλευσης οποιουδήποτε άλλου παράγωγου της επεξεργασίας πλην του καθαρού φαρμακευτικού προϊόντος, ή η εισαγωγή σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού στις επακριβείς ποσότητες, ανάλογες του μεγέθους της καλλιέργειας.

Το σχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι ΗΠΑ κατέχουν αυτήν τη στιγμή τη μερίδα του λέοντος στην φαρμακευτική κάνναβη, όμως οι προβλέψεις δείχνουν πως από το 90% της παγκόσμιας παραγωγής, θα πέσουν στο 57% στα αμέσως επόμενα χρόνια. «Αν υπάρχει καλή ευκαιρία για να την εκμεταλλευτούμε, αυτή είναι» τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα κενό που θα πρέπει να καλυφθεί και η Ελλάδα μπορεί να πρωτοπορήσει. «Έχουμε δύο βασικά πλεονεκτήματα σαν χώρα, που μας επιτρέπουν να είμαστε ανάμεσα στις πρώτες προτιμήσεις των επενδυτών: Μειωμένο κόστος θέρμανσης και υψηλής έντασης και διάρκειας ηλιοφάνεια. Με βάση τις συζητήσεις με τους επενδυτές, μπορούμε να περιμένουμε ακόμα και 1,5 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία», κατέληξε.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου στην συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου με θέμα:

«Διατάξεις για την Παραγωγή Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης»

Φίλες και φίλοι,

Σας καλέσαμε εδώ προκειμένου να σας παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης για την εμπορική χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και αλλού. Προσωπικά θα σταθώ στα οικονομικά οφέλη από την υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, καθώς και στους στόχους μας.

Σίγουρα μια τέτοια νομοθετική ρύθμιση θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομία, καθώς ουσιαστικά θα αποτελέσει την ίδρυση μιας νεοφυούς βιομηχανίας, που θα εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης». Χρειάζεται οπωσδήποτε πολιτικό θάρρος για να προχωρήσουμε, καθώς καμία άλλη κυβέρνηση δεν το τόλμησε, λόγω μιας λανθασμένης νοοτροπίας που αφορούσε κυρίως την χρήση της κάνναβης.

Όμως αξίζει να εξετάσουμε και τις οικονομικές διαστάσεις μιας τέτοιας υπόθεσης, αλλά και να ακούσουμε τους επενδυτές που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν τέτοια επενδυτικά σχέδια. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα εξετάσουν μια τέτοια πιθανή επιλογή, καθώς το κλίμα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα φιλικό την κάνναβη.

Η νομοθετική ρύθμιση για τη φαρμακευτική κάνναβη θα λειτουργήσει ευεργετικά για την ελληνική οικονομίαΣε κάθε περίπτωση ο στόχος μας είναι διπλός και αφορά τόσο την καταπολέμηση της ανεργίας, όσο και να δοθεί μια ώθηση στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, που φυσικά ήδη έχει ξεκινήσει.

Με την προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, λοιπόν, τα οφέλη είναι αρκετά. Πρώτα απ’ όλα στοχεύουμε στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας, σε έναν τομέα αιχμής που αξιοποιεί τα συγκριτικά, παραγωγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Όπως γνωρίζετε η ανεργία είναι πολύ υψηλή στην Ελλάδα τα χρόνια της ύφεσης. Το 2017 έπεσε σημαντικά και εκτιμούμε ότι το 2018 θα πέσει κάτω από 20%. Όμως η δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στον τομέα αυτό θα επιταχύνει αυτή την πτώση. Επειδή ενδεχομένως υπάρξει η απορία για το πόσες θέσεις εργασίας θα προκύψουν, θα πρέπει να πω πως ήδη οι επενδυτές που έχουν ενδιαφερθεί να προχωρήσουν αυτά τα επενδυτικά σχέδια κάνουν λόγο για κάποιες εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες περιλαμβάνονται στα σχέδια αυτά. Σε κάθε περίπτωση είναι δύσκολο να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις, καθώς αν δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά δύσκολο για τους επενδυτές να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους δεσμεύσεις.

Κατά δεύτερον στόχος μας είναι να υπάρξουν οικονομικά οφέλη για το κράτος από τις εξαγωγές τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης και τη φορολογία των οικονομικών δραστηριοτήτων του κλάδου, δεδομένου και ότι η παγκόσμια αγορά για την καλλιέργεια και μεταποίηση της ιατρικής κάνναβης βρίσκεται στα αρχικά στάδια ανάπτυξης και κατά συνέπεια η προσφορά υστερεί σημαντικά της παγκόσμιας ζήτησης.

Άλλωστε να επισημάνουμε ότι θα υπάρξουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία, αφού τα επενδυτικά σχέδια εκτιμάται ότι θα διαπεράσουν οριζόντια την παραγωγική και εμπορική διαδικασία, δηλαδή θα αφορούν στην καλλιέργεια, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την εξαγωγή  των παραγόμενων προϊόντων. Επιπλέον θα ανοίξουν νέοι δρόμοι για την ιατρική έρευνα, οι οποίοι πέραν από τα προφανή οφέλη στον ιατρικό κλάδο, ενδέχεται να επιφέρει οφέλη και στην οικονομία.

Θα πρέπει να υπογραμμίσω επίσης ότι από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα επιχειρηματικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία κλειστών και καλά φυλαγμένων βιοτεχνολογικών μονάδων εξελιγμένης τεχνολογίας, για την παραγωγή, επεξεργασία και έρευνα στον τομέα της φαρμακευτικής κάνναβης με αυξημένο εξαγωγικό χαρακτήρα. Είμαστε σίγουροι ότι οι μονάδες θα συνεργάζονται με Ελληνικά πανεπιστήμια, νοσοκομεία και επιστήμονες σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών, για την έρευνα και την τεχνολογία της φαρμακευτικής κάνναβης.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπουργούς Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ανδρέα Ξανθό και Βαγγέλη Αποστόλου, καθώς και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Νίκο Καρανίκα για την επιμονή, τη δουλειά του και, πολλές φορές, την πίεση που μας ασκούσε στο θέμα αυτό, καθώς νομίζω ότι χωρίς αυτόν πολλά πράγματα δεν θα είχαν προχωρήσει τόσο γρήγορα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ