Nutrisense, το καινοτόμο λογισμικό που αυξάνει την παραγωγή και μειώνει τη χρήση λιπασμάτων

Μεγάλη εξοικονόμηση, όσον αφορά τη χρήση λιπασμάτων, αλλά και καλύτερες παραγωγές για τους αγρότες που το δοκίμασαν, έφερε το Nutrisense.Το λογισμικό αυτό δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Δημήτρη Σάββα, διευθυντή στο Εργαστήριο Κηπευτικών Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Ο ίδιος, μαζί με την ερευνητική του ομάδα και μέσω του Μέτρου 16 «Συνεργασία» και της Επιχειρησιακής Ομάδας (Ε.Ο.) «DSS-ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ», συνεργάστηκε με τον ΑΣ «ΨΑΡΗΣ» και τη GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, συντονιστή φορέα της Ε.Ο., για την εφαρμογή του. Πέρυσι, το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε πιλοτικό επίπεδο από τρεις παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ψαρής», που καλλιεργούν αγγούρια. Εξ αυτών, ο ένας καλλιεργεί στο έδαφος και οι άλλοι δύο έχουν υδροπονική καλλιέργεια.
Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις στο έδαφος και στο νερό, οι οποίες καταγράφηκαν στο λογισμικό, έτσι ώστε να βγει μια συνταγή που αφορά τη λίπανση της συγκεκριμένης καλλιέργειας. «Καλλιεργήσαμε χρησιμοποιώντας τις ποσότητες λιπασμάτων που συστήνει το πρόγραμμα και είδαμε πολύ θετικά αποτελέσματα», λέει ο Μανώλης Παπαδάκης, διαχειριστής και ταμίας του ΑΣ «Ψαρής». Ο ίδιος συμπληρώνει: «Έτσι, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε την εφαρμογή του σε όλους τους παραγωγούς του συνεταιρισμού».
Οι παραγωγοί του συνεταιρισμού είναι νέοι, ηλικίας 40-45 ετών οι περισσότεροι, και, άρα, είναι δεκτικοί σε νέες μεθόδους καλλιέργειας, σημειώνει ο κ. Παπαδάκης. Ο συνεταιρισμός έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν αναλύσεις του νερού που χρησιμοποιούν στην καλλιέργειά τους, καθώς και του χώματος του κτήματός τους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, με πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι φυσικοί πόροι σε κάθε συγκεκριμένη εκμετάλλευση.
Από τις αναλύσεις προέκυψε ότι πολλά χωράφια σε κάποια συστατικά είχαν πλεόνασμα, οπότε η επιπλέον λίπανση θα ήταν άχρηστη, αν όχι και επιβλαβής. Για παράδειγμα, το νερό της περιοχής βρέθηκε ότι έχει περισσότερο ασβέστιο –κάτι που οι παραγωγοί δεν γνώριζαν–, οπότε δεν χρειαζόταν λίπανση με ποσότητες ασβεστίου.
Στη συνέχεια, όσοι παραγωγοί ήθελαν, είχαν τη δυνατότητα να καταχωρίσουν τα στοιχεία των αναλύσεων στο νέο λογισμικό και έτσι να λάβουν οδηγίες για τη λίπανση που χρειάζεται να κάνουν, ώστε να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα με τα λιγότερα έξοδα. Για να μάθουν οι παραγωγοί πώς θα χρησιμοποιήσουν το λογισμικό, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο εκπαιδευτικό σεμινάριο, προκειμένου να μάθουν να καταχωρίζουν σωστά τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα. Είναι εντυπωσιακό, λένε όσοι το χρησιμοποίησαν, «γιατί σου βγάζει μια συνταγή που σου λέει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τόση ποσότητα αζώτου, τόσο φώσφορο, τόσο κάλιο, τόσο ασβέστιο».
Ο στόχος του συνεταιρισμού, πάντως, είναι να μειωθούν οι ποσότητες λιπασμάτων που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί έως και 20%. Ωστόσο, ο κ. Παπαδάκης εμφανίζεται αισιόδοξος ότι, τελικά, η μείωση μπορεί να είναι και μεγαλύτερη. Στο μεταξύ, οι επιστήμονες του εργαστηρίου εξελίσσουν συνέχεια τις δυνατότητες και την ακρίβεια του λογισμικού, εισάγοντας καινούργιες παραμέτρους, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνονται.
Επισημαίνεται ότι καθώς το έργο πλησιάζει προς την ολοκλήρωσή του, σύντομα θα υπάρχουν περισσότερα στοιχεία, ώστε να αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα των σωστών μετρήσεων στο ζήτημα της λίπανσης.