Αλεξιάδης: «Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αλλάξει, ο εισπρακτικός στόχος όμως όχι»

«Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να αλλάξει, ο εισπρακτικός στόχος όμως όχι»

Διευκρινίσεις για τις δηλώσείς του όσον αφορά τις 100 δόσεις έδωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Όπως είπε, μιλώντας για τις 100 δόσεις ο ίδιος εννούσε τα χρέη στις εφορίας και όχι για άλλα υπουργεία, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρύθμιση για 100 δόσεις για χρέη στις εφορίες».

Σημείωσε ότι από τον Οκτώβριο του 2015 υπάρχει εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών, ΠΟΛ. 1226, που στη σελίδα 8 αναφέρει ρητά τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες δίνεται η δυνατότητα για κάποιους πολίτες που έχασαν τη ρύθμιση λόγω κάποιων προβλημάτων να επανενταχθούν. Όσοι δεν πληρώνουν, βγαίνουν από τη ρύθμιση είπε ο κ. Αλεξιάδης και έφερε ως παράδειγμα ότι εάν κάποιος δεν έχει πληρώσει 10 δόσεις, δεν μπορεί να επανενταχθεί.

Τόνισε πως σκοπίμως επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί σύγχυση και υπήρξε παραπληροφόρηση σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Γ. Κατρούγκαλου για τις 100 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία. Σημείωσε πως ανάλογη πρακτική με εκείνη του υπουργείου Οικονομικών για όσους έχασαν τη ρύθμιση ξεκίνησε να εφαρμόζει και ο ΟΑΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα όπως και στις επιστροφές φόρων, είπε ο κ. Αλεξιάδης ότι είναι πάνω από τους στόχους και “θα διαψευσθούν όσοι καταστροφολογούσαν για εφαρμογή του κόφτη”.

Επιβεβαίωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και όπως είπε θα διαψευσθούν όσοι έλεγαν και έγραφαν ότι τα κρύβουμε ενόψει της ΔΕΘ.

Σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση είναι να αλλάξει ο ΕΝΦΙΑ, αν και ο στόχος των εσόδων θα παραμείνει στα 2,65 δισ. Πάντως, τόνισε ότι με τον νόμο του Μαΐου μεταφέρθηκαν βάρη σε όσους έχουν μεγαλύτερη περιουσία, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν αρκετές αδικίες που θέλει η κυβέρνηση να αλλάξει, όπως και σε άλλους φόρους.

«Θέλουμε να αλλάξουμε πολλά, αλλά δεν μπορούμε όλα μαζί». Επέκρινε τη ΝΔ ότι κρύβει από πού θα κόψει δαπάνες, διερωτώμενος εάν θα κοπούν από την παιδεία και την υγεία, και είπε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ έχουν ευθύνες για την υπερφορολόγηση αφού οι φόροι για τα ακίνητα το 2010 ήταν 600-700 εκατ. και έφθασαν κατά τη διακυβέρνησή τους τα 2,65 δισ. ευρώ.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι για τη φοροδιαφυγή θα έλθουν σύντομα τα νομοσχέδια για την οικειοθελή δήλωση εισοδημάτων που είχαν αποκρυβεί με ισχυρά κίνητρα και εκείνο για τη χρήση πλαστικού χρήματος, σημειώνοντας πως είναι νομοσχέδια που εντάσσονται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)