Ο παραγωγός που μείωσε το κόστος κατά 30% στο αγγούρι υδροπονίας

Η μετάβαση στη γεωργία ακριβείας, που βασίζεται στην τεκμηριωμένη λήψη αποφάσεων, δεν αποτελεί πλέον θεωρητικό ζητούμενο, αλλά πρακτική ανάγκη για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα των σύγχρονων παραγωγών. Ο Νικόλαος Επιτροπάκης, παραγωγός στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ψαρής, συμμετείχε από τους πρώτους στο πιλοτικό πρόγραμμα του NutriSense, του καινοτόμου συστήματος υποστήριξης αποφάσεων για τη λίπανση, που αναπτύχθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στη συνέντευξή του στην «ΥΧ», ο παραγωγός μεταφέρει την εμπειρία του από τη χρήση της πλατφόρμας τα τελευταία δύο χρόνια, τα οικονομικά και ποιοτικά οφέλη που αποκόμισε, αλλά και τις αλλαγές που έφερε το NutriSense στην καθημερινή καλλιεργητική του πρακτική. Ο λόγος του είναι ξεκάθαρος: Η τεχνολογία δεν αντικαθιστά την εμπειρία του παραγωγού, αλλά την ενισχύει – και όταν εφαρμόζεται σωστά, μπορεί να μειώσει τα κόστη, να αυξήσει την ποιότητα και, τελικά, να διασφαλίσει μια πιο βιώσιμη γεωργία.
Τι είδους καλλιέργεια έχετε;
Καλλιεργώ μακρύ αγγούρι υδροπονίας για εξαγωγή.
Γιατί αποφασίσατε να δοκιμάσετε το νέο λογισμικό NutriSense και για πόσο καιρό το χρησιμοποιείτε;
Το χρησιμοποιώ εδώ και δύο χρόνια. Η γνωριμία μου με τον κ. Σάββα υπήρξε καθοριστική. Συνεργαζόμαστε πάνω από 15 χρόνια και εμπιστεύομαι απόλυτα τις επιστημονικές του γνώσεις, όπως και το ήθος και την αξιοπρέπειά του. Πιστεύω ότι οι γνώσεις του και η εφαρμογή τους στις ελληνικές συνθήκες, ειδικά στον τομέα της υδροπονίας και της λίπανσης/θρέψης των φυτών, είναι από τις κορυφαίες στη χώρα μας.
Συναντήσατε δυσκολίες κατά την εφαρμογή;
Όσον αφορά τη χρήση του λογισμικού NutriSense, δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα, τα περισσότερα είναι κατανοητά τόσο για μένα όσο και για τον μέσο παραγωγό. Η δυνατότητα παρέμβασης και προσαρμογής του λογισμικού, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μου, κάνει τη χρήση του πιο εύκολη. Η μόνη δυσκολία που συνάντησα ήταν μια καθυστέρηση στον συντονισμό με το εργαστήριο αναλύσεων, λόγω της απομακρυσμένης τοποθεσίας μου. Η αποστολή δειγμάτων και η λήψη των αποτελεσμάτων παρουσίαζαν σημαντικές καθυστερήσεις.
Είδατε κάποιες αλλαγές, όσον αφορά τη λίπανση που χρησιμοποιούσατε; Σας «συμβούλευσε» να κάνετε κάτι διαφορετικό από ό,τι στο παρελθόν;
Είδα σημαντικές αλλαγές στη σύσταση των θρεπτικών διαλυμάτων. Παλαιότερα, εφάρμοζα δύο τυποποιημένες συνταγές: Μία για το βλαστικό στάδιο και μία για το στάδιο της καρποφορίας. Προχωρούσα σε τροποποιήσεις με βάση την εξέλιξη της καλλιέργειας, βασιζόμενος κυρίως στην εμπειρία μου, χωρίς να παρακολουθώ αναλυτικά την απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων μέσω αναλύσεων νερού. Με τη χρήση του NutriSense, αυτό άλλαξε εντελώς. Σε κάθε καλλιεργητικό στάδιο υπήρξε βελτίωση, καθώς οι αποφάσεις για τη λίπανση βασίζονταν στα αποτελέσματα των αναλύσεων του νερού απορροής. Οι «οδηγίες» του NutriSense ήταν καθοριστικές στην αλλαγή του τρόπου λίπανσης και θρέψης των φυτών συγκριτικά με το παρελθόν.
Υπήρξε εξοικονόμηση κόστους; Αν ναι, πόσο εκτιμάτε ότι μειώθηκε το κόστος σας;
Υπήρξε σημαντική εξοικονόμηση στη χρήση και, κατά συνέπεια, στο κόστος των λιπασμάτων. Η μείωση έφτασε το 25%-30%, κυρίως λόγω της υπερλίπανσης που εφαρμοζόταν παλαιότερα. Για παράδειγμα, σε ορισμένα στοιχεία, όπως το νιτρικό ασβέστιο, η άσκοπη κατανάλωση έφτανε κατά περιόδους ακόμη και το 50%.
Υπήρξαν διαφορές στην παραγωγή, όσον αφορά την ποιότητα ή/και την ποσότητα των προϊόντων σας;
Το ευχάριστο είναι ότι, παρόλο που μειώθηκε το κόστος καλλιέργειας, παρατηρήθηκε ταυτόχρονα και αύξηση της παραγωγής. Η σημαντικότερη διαφορά, όμως, εντοπίζεται στη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος. Η ορθολογική και στοχευμένη λίπανση μέσω του NutriSense είχε ως αποτέλεσμα καλύτερη ποιότητα, με προϊόντα πιο εύγευστα και με μεγαλύτερη μετασυλλεκτική διάρκεια. Αυτό επέτρεψε και την εμπορική τους διάθεση με πιο ευνοϊκούς όρους.
Θα συστήνατε την εφαρμογή του και σε άλλους αγρότες;
Όχι μόνο τη συνιστώ ανεπιφύλακτα, αλλά προτρέπω τους παραγωγούς να τη χρησιμοποιήσουν σε όλο το φάσμα των καλλιεργειών τους.