Ο τουρισμός στο επίκεντρο σύσκεψης στην Ρόδο

Σύσκεψη για την πορεία της τουριστικής περιόδου πραγματοποιείται το Σάββατο 23/7 στη Ρόδο, με πρωτοβουλία του δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν οι βουλευτές Δωδεκανήσου, εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων και των επαγγελματικών κλάδων του νησιού καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η σύσκεψη γίνεται υπό το βάρος των αντιφατικών μηνυμάτων που παρουσιάζει έως τώρα η σεζόν. Από τη μια, υπάρχει δεδομένη και αξιοσημείωτη αύξηση στις αφίξεις τουριστών στο νησί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου έκλεισε με αύξηση της τάξης του 4% σε σχέση με πέρσι. Από την άλλη, όμως, παρατηρείται σημαντική υστέρηση εσόδων στις επιχειρήσεις, όπως ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων του νησιού.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να γίνει εκτίμηση της έως σήμερα πορείας της τουριστικής περιόδου, με δεδομένες και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία, οι οποίες περιορίζουν τη ροή Τούρκων τουριστών προς τη Ρόδο και θα αποφασιστούν άμεσες διορθωτικές παρεμβάσεις ενώ θα δρομολογηθούν ενέργειες και δράσεις για την έγκαιρη προετοιμασία της επόμενης σεζόν.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν τα πορίσματα της πρόσφατης έρευνας την οποία πραγματοποίησε ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, καθώς και οι προτάσεις του συλλόγου για τη βελτίωση της εικόνας του νησιού, αλλά και την προβολή και διαφήμιση.

Σύμφωνα με την έρευνα των διευθυντών των ξενοδοχειακών μονάδων οι λόγοι για τους οποίους η σεζόν παρουσιάζει προβλήματα είναι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ίσχυαν στο νησί, η έλλειψη στοχευμένης προβολής και διαφήμισης και τα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές του νησιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ