Ο.Α.Σ.Η.: Συμβολική κινητοποίηση έξω από την Π.Ε. Ηλείας

Συμβολική κινητοποίηση, έξω από την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας πραγματοποίησαν την Πέμπτη 16/12 μέλη της ΟΑΣΗ διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα οι Ηλείοι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΟΑΣΗ Σωτήρης Μητσόπουλος, τα άμεσα ζητήματα που απασχολούν, τους αγροτοκτηνοτρόφους έχουν να κάνουν με το υψηλό κόστος παραγωγής με την υψηλή τιμή στο πετρέλαιο «οι απανωτές αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος με βάση τη ρήτρα αναπροσαρμογής, οι αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα, αγροτικά μέσα και εφόδια, ο υψηλός Φ.Π.Α..

Ζητάμε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ταυτόχρονα να αφήνουν ένα ποσό κέρδους για να ζήσουμε. Η σταφίδα είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση. Παράλληλα η έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα φέτος, οι τεράστιες καταστροφές στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες στην περιοχή του κάμπου, στην Ήλιδα κ.λ.π.. Τέλος είναι απαράδεκτη η κατάσταση με τον ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο της καταστροφής στην παραγωγή μας από την ακαρπία και την κακοκαιρία. Ακόμα και στην περίπτωση που «αποζημιώνει», δίνει ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση που δεν καλύπτει ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα.

Την ίδια στιγμή η άλλη όψη της επίθεσης στους αγρότες όπως και σε όλα τα φτωχά λαϊκά στρώματα αποτυπώνεται στον κρατικό Προϋπολογισμό για το έτος 2022, μέσα από την φορομπηξία αφού ο λαός πληρώνει το 94,54% των φόρων και οι επιχειρηματικοί όμιλοι πληρώνουν μόλις το 5,46%. Και ενώ πληρώνουμε όλα αυτά, η χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας π.χ. περικόπτεται στο μισό σε σχέση με το 2021 και η χρηματοδότηση των νοσοκομείων μειώνεται κατά 139 εκατ. ευρώ, την ώρα που η πανδημία καλπάζει και η Κυβέρνηση εξακολουθεί να μας μιλάει για  την ατομική ευθύνη αντί να θωρακίζει τα δημόσια νοσοκομεία, να ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας. Θα μας λένε όμως μετά ότι και για την κατάσταση των νοσοκομείων του νομού μας ευθύνεται ο κακός μας ο καιρός».

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι μέλη της ΟΑΣΗ διεκδικούν:

Μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης από τον παραγωγό για τα αγροτικά προϊόντα έτσι ώστε να καλύπτεται το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Για την κορινθιακή σταφίδα 2€/Kg, για το πρόβειο γάλα το 1,50€/Kg, για το πορτοκάλι 0,40€/Kg, για το μανταρίνι 0,50€/Kg, για τα κηπευτικά 50% αύξηση σε σχέση με πέρσι.
Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ ως τέλος του χρόνου. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Να αποζημιωθούν όλες οι καταστροφές από τις πρόσφατες πλημμύρες ανεξαρτήτων αν έχουν δηλωθεί οι καλλιέργειες στον ΕΛΓΑ

Άμεσα έργα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιχαλαζική και αντιανεμική θωράκιση και προστασία της παραγωγής και της ζωής μας.
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεωργική εγκατάσταση χωρίς ρεύμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της ΟΑΣΗ εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκεια τους καθώς στην Π.Ε. Ηλείας δεν ήταν κανείς από τους αντιπεριφερειάρχες προκειμένου να τους ακούσει και να καταθέσουν το ψήφισμα τους.

Πηγή: protinews.com.gr