Αχαΐα: «Όχι» στα αιολικά στον Πατραϊκό κόλπο λένε και οι αρχιτέκτονες

06/11/2024
1' διάβασμα
achaia-ochi-sta-aiolika-ston-patraiko-kolpo-lene-kai-oi-architektones-337055

Με αφορμή τις πρόσφατες συζητήσεις για την εγκατάσταση αιολικού υπεράκτιου πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Αχαΐας αναδεικνύει και πάλι την ανάγκη για το καθορισμένο χωροταξικό πλαίσιο στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Δείτε επίσης

ΤΕΕ: Τεχνική μελέτη για τη χωροθέτηση του αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό

Επιστημονική τεκμηρίωση σε σχέση με την καταλληλόλητα ή μη της θέσης κατασκευής του υπεράκτιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό Κόλπο, καθώς και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία του θα παρέχει το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Ύστερα από πρόταση του προέδρου Βαγγέλη Καραχάλιου, η διοικούσα επιτροπή αποφάσισε να αναθέσει […]

01/11/2024 2' διάβασμα

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αν και η ανάπτυξη των ΑΠΕ είναι ουσιώδης για την ενεργειακή αυτονομία και την πράσινη μετάβαση της χώρας, η έλλειψη σαφούς σχεδίου για το πού και τι είδους εγκαταστάσεις μπορούν να τοποθετηθούν δημιουργεί προβλήματα, περιορίζοντας την ισόρροπη και αποτελεσματική αξιοποίηση του φυσικού μας πλούτου.

«Περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο όνομα της πράσινης ενέργειας»

«Είναι οξύμωρο στο όνομα της πράσινης ενέργειας να δημιουργούμε μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, να καταστρέφονται σπάνια ενδιαιτήματα, να διαταράσσεται η βιοποικιλότητα ή ακόμα και να δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη περιοχών με ιστορικό, οικολογικό, τουριστικό ή άλλο ενδιαφέρον. Ειδικά σε περιοχές υψηλού φυσικού κάλους και οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως οι εν δυνάμει περιοχές εγκατάστασης, θα πρέπει να υπάρχει αποτίμηση της οπτικής όχλησης και αλλοίωσης της εικόνας του φυσικού τοπίου, από την εγκατάσταση κυρίως αιολικών πάρκων», υποστηρίζει ο Σύλλογος.

Και προσθέτει: «Η ανάπτυξη γραμμικών συστάδων ανεμογεννητριών μέσα στους κόλπους μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα, υποβαθμίζοντας το τοπίο και την οικονομία τόσο των ιστορικών όσο και των παράκτιων τουριστικών οικισμών, αλλοιώνοντας μοναδικά οικοσυστήματα όπως της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου ή/και ιστορικών μνημείων όπως τα κάστρα Ρίου και Αντιρρίου».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: