Οδηγίες στους ελαιοκαλλιεργητές για την αντιμετώπιση των ασθενειών που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες

Κατευθυντήριες γραμμές για τη φυτοπροστασία της ελιάς από βασικές ασθένειες δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.
Κυκλοκόνιο
Όσον αφορά το κυκλοκόνιο, οφείλεται σε μύκητα που ευνοείται από συνθήκες πολύ υψηλής υγρασίας ή βροχερό καιρό και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες (16-20 βαθμοί Κελσίου). Οι μολύνσεις και η εξάπλωση της ασθένειας γίνονται με τη βοήθεια του νερού κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη, που οι κλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες, και λιγότερο τον χειμώνα. Κατά την ξηρή και θερμή περίοδο του καλοκαιριού, η δράση του μύκητα αναστέλλεται. Κύριο σύμπτωμα είναι ο σχηματισμός κυκλικών καστανών κηλίδων, τα «μάτια παγωνιού», στην πάνω επιφάνεια των φύλλων.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, η αντιμετώπιση βασίζεται σε προληπτικό ψεκασμό με χαλκούχα ή άλλα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα πριν από την έναρξη των βροχών στις περιοχές όπου επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες μολύνσεων (αυξημένη υγρασία, πυκνή φύτευση) και στις ευπαθείς ποικιλίες. Απαιτείται προσοχή στην τήρηση του χρόνου ασφαλείας από την επέμβαση έως τη συγκομιδή, όπως αναγράφεται στις ετικέτες των φυτοπροστατευτικών.
Επίσης, καλλιεργητικοί χειρισμοί που μειώνουν τη σχετική υγρασία στον ελαιώνα και βοηθούν στον καλό αερισμό των δέντρων περιορίζουν την ασθένεια (αραιή φύτευση, κλάδεμα, κατεργασία εδάφους, καλή στράγγιση). Τέλος, το Περιφερειακό Κέντρο προτείνει να αποφεύγεται η εγκατάσταση ελαιώνων σε θέσεις χαμηλές και υγρές στις περιοχές όπου ενδημεί η ασθένεια.
Κερκόσπορα
Μυκητολογική ασθένεια που εκδηλώνεται με σοβαρή πρόωρη φυλλόπτωση είναι η κερκόσπορα. Σε πολλές περιοχές παρατηρήθηκαν την άνοιξη προσβολές μεγάλης έντασης που συνοδεύτηκαν από σημαντική φυλλόπτωση μέσα στο καλοκαίρι. Στην πάνω επιφάνεια των φύλλων σχηματίζονται χλωρωτικές ή κίτρινες περιοχές που εξελίσσονται σε ξηράνσεις και τα φύλλα πέφτουν. Παράλληλα, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, παρουσιάζεται σκούρος μεταχρωματισμός που μοιάζει με καπνιά.
Στους άωρους πράσινους καρπούς, σχηματίζονται ακανόνιστες καστανές κηλίδες ελαφρά βυθισμένες. Στους ώριμους, η συνένωση γειτονικών κηλίδων πιο ανοιχτού χρώματος καλύπτει μεγάλο μέρος του καρπού και προκαλείται σήψη. Σε ελαιώνες προσβεβλημένους και σε ελαιώνες περιοχών με συνθήκες ευνοϊκές για μολύνσεις (υγρές, με ανεπαρκή αερισμό) συστήνεται επέμβαση με εγκεκριμένα μυκητοκτόνα που έχουν ταυτόχρονη δράση κατά του κυκλοκονίου. Προτείνονται τα καλλιεργητικά μέτρα που αναφέρονται στο κυκλοκόνιο.