Ο οδικός χάρτης του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις στη Θεσσαλία

Πυρετωδώς δουλεύουν τα συνεργεία του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία, προκειμένου να εκδώσουν άμεσα τα πορίσματα για τις ζημιές που σημειώθηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες της χρονιάς, αλλά και να προχωρήσουν σε εκτιμήσεις για τις καταστροφές που σημειώθηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Στη βαμβακοκαλλιέργεια, το μέτωπο των γεωπόνων του ΕΛΓΑ είναι διπλό. Από τη μία, πρέπει να εκτιμήσουν τη ζημιά που έχει υποστεί το βαμβάκι στον Νομό Καρδίτσας, το οποίο ήταν όψιμο και λόγω της χαλαζόπτωσης τον Ιούνιο και, από την άλλη, πρέπει να ελέγξουν τις ζημιές στην καλλιέργεια από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στον Νομό Λάρισας.

Το φαινόμενο που εξετάζεται στο βαμβάκι είναι η καραμελοποίηση ή η πτώση στο έδαφος στην περίπτωση που το φυτό είχε κρεμάσει και από τη βροχή έπεσε.  Η αρχική εκτίμηση των γεωπόνων του ΕΛΓΑ είναι ότι το μέγεθος της καταστροφής ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη όσο αρχικά εμφανίστηκε από τους παραγωγούς. Και στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει εξατομίκευση της ζημιάς.

Στο μεταξύ, αυτές τις ηλιόλουστες μέρες στη Θεσσαλία αρκετές βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές έχουν μπει στα χωράφια και συγκομίζουν. Μέχρι το σαββατοκύριακο, θα έχει κορυφωθεί η συγκομιδή του πρώτου χεριού.

Όσον αφορά τα κάστανα, που επίσης επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν συνολικές εκτιμήσεις, με τη συγκρότηση τριμελών επιτροπών και με βάση μεγάλες γεωγραφικές ζώνες. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις και για τις ζημιές που υπέστησαν τα καλαμπόκια και τα σταφύλια Crimson.

Τέλος, ξεχωριστά συνεργεία του ΕΛΓΑ συντάσσουν συνεχώς πορίσματα σε μία σειρά άλλων προϊόντων που επλήγησαν, είτε από τον παγετό της άνοιξης, είτε από τον καύσωνα του καλοκαιριού, όπως είναι τα αμύγδαλα, τα σιτάρια και τα αμπέλια.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021