Ο οδικός χάρτης του ΥΠΑΑΤ: Ενισχύσεις για τον κορωνοϊό

Ξεκαθαρίζει, πλέον, η πρώτη παρτίδα αποζημιώσεων που θα δοθούν στην πρωτογενή παραγωγή για τις επιπτώσεις της πανδημίας. Όπως δήλωσε πριν από μία εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο συνολικός προϋπολογισμός των μέτρων, που θα διανεμηθεί στον πρωτογενή τομέα για τον σκοπό αυτόν (πακέτο των 150 εκατ. ευρώ για τον κορωνοϊό, πόροι από de minimis, ΠΑΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας) ξεπερνά τα 340 εκατ. ευρώ.

Βάσει του ρεπορτάζ της «ΥΧ», τα ποσά, οι δικαιούχοι και η διαδικασία χορήγησης των χρημάτων που θα διανεμηθούν από
το ΥΠΑΑΤ έχουν ως εξής:

Αιγοπροβατοτρόφοι
31.000.000 ευρώ
με «κόφτη» στα 500 ζώα

Αυξημένη, σε σχέση με το ποσό που είχε γνωστοποιηθεί κατά το προηγούμενο διάστημα, θα είναι τελικά η αποζημίωση που θα λάβουν οι εκτροφείς αιγών και προβάτων, που επλήγησαν από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού κατά την περίοδο του Πάσχα.

Μετά από διαβουλεύσεις με τους κτηνοτροφικούς φορείς και επανεξέταση των λεπτομερειών της οικονομικής στήριξης, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κατέληξε στην απόφαση ενίσχυσης των κτηνοτρόφων με 4 ευρώ ανά θηλυκό ζώο υπό την προϋπόθεση ότι ο κτηνοτρόφος αιτείται συνδεδεμένη ενίσχυση και παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα (σύνολο του κοπαδιού). Ανώτατο πλαφόν αριθμού ζώων ανά εκμετάλλευση ορίστηκαν τα 500, ενώ δεν υπάρχει κατώτατο πλαφόν.

Μαζί με το κονδύλι, αυξήθηκαν σημαντικά και οι δικαιούχοι. Στα 7.726.443 αιγοπρόβατα που ενισχύονται, συμπεριλαμβάνονται 500.000 που ανήκουν σε κοπάδια παραγωγών από μικρά νησιά και μειονεκτικές περιοχές, που για διάφορους λόγους οι παραγωγοί δεν παρέδωσαν γάλα (π.χ. δεν υπάρχει τυροκομείο στο νησί).

Το σύνολο των παραγωγών που δικαιούνται την ενίσχυση ανέρχεται σε 45.430. Σήμερα, Παρασκευή 12/6, ή το αργότερο τη Δευτέρα 15/6, αναμένεται να σταλεί η απόφαση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Μόλις δοθεί η έγκριση, ο σχετικός φάκελος θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά από το «πράσινο φως» της Κομισιόν, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα ενίσχυσης σε πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως γίνεται αυτή την περίοδο με τους ανθοπαραγωγούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη της παραπάνω διαδικασίας, το ΥΠΑΑΤ θα προχωρήσει σε διασταυρώσεις στοιχείων, για να εξακριβωθεί ο αριθμός των κτηνοτρόφων που παραδίδουν μόνο κρέας και ζημιώθηκαν από τον κορωνοϊό. Η διασταύρωση αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο μήνες.

Παραγωγοί λαϊκών αγορών
15.000.000 ευρώ

Από το πακέτο των 150 εκατομμυρίων ευρώ θα δοθεί κονδύλι ύψους 15 εκατ. ευρώ για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών. Αναλυτικότερα, 1.500 ευρώ θα λάβουν περισσότεροι από 4.500 παραγωγοί που τους απαγορεύθηκε η μετακίνηση σε λαϊκή αγορά άλλης περιφέρειας, είτε οι λαϊκές στην περιοχή τους έκλεισαν λόγω έκτακτων συνθηκών, όπως στην περίπτωση της Θεσσαλίας.

Επιπλέον, περίπου 16.000 παραγωγοί που πωλούν τα προϊόντα τους σε τοπικές λαϊκές θα λάβουν 500 ευρώ. Για να ξεκινήσουν να αιτούνται στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρήματα οι ενδιαφερόμενοι, αναμένεται επίσης η έγκριση της Κομισιόν.

Οινοποιεία – Απόσταξη κρίσης
17.000.000 ευρώ

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου η αναθεωρημένη πρόταση της Κομισιόν για το μέτρο της απόσταξης κρίσης οίνου στην ΕΕ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα η πρόταση είχε απορριφθεί. Μόλις ληφθεί η απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΥΠΑΑΤ θα οριστικοποιήσει και τις λεπτομέρειες χορήγησης του κονδυλίου, το οποίο έχει προϋπολογιστεί σε 17 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον πράσινο τρύγο, ανάλογα με το πόσοι παραγωγοί θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μέτρο, το οποίο είναι προαιρετικό, θα ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις. Το κονδύλι που θα χορηγηθεί εκτιμάται σε 2 εκατ. ευρώ.

Παράκτιοι αλιείς
15.000.000 ευρώ

Το παραπάνω ποσό θα δοθεί από de minimis. Η χορήγηση της ενίσχυσης εδώ θα γίνει βάσει των δηλώσεων ΟΣΔΕ και των αιτήσεων στις Διευθύνσεις Αλιείας του ΥΠΑΑΤ με βάση την απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Ανθοπαραγωγοί
10.500.000 ευρώ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υποβολή αιτήσεων από τους ανθοπαραγωγούς για την ενίσχυση για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού (πακέτο 150 εκατ. ευρώ). Η υποβολή αιτημάτων στην πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ κλείνει στις 22 Ιουνίου για να ακολουθήσουν μερικές ημέρες αργότερα οι πληρωμές.

Μεγάλη ιχθυοκαλλιέργεια και μέση αλιεία

Αυτή την περίοδο, το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε διαβούλευση με τους αλιείς και τους εκπροσώπους του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στους ανωτέρω τομείς, ώστε να αποφασιστεί η ενίσχυσή τους, η οποία θα αντληθεί από τα υπόλοιπα των 100 εκατ. ευρώ του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑλΘ).

Μικρή ιχθυοκαλλιέργεια
5.000.000 ευρώ

Περίπου 60 επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση από de minimis έως 120.000 ευρώ η κάθε μία, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ. Οι αιτήσεις για τη συγκεκριμένη πληρωμή είναι σε εξέλιξη.

Σπαράγγια
5.000.000 ευρώ

Με 300 ευρώ/στρέμμα θα ενισχυθούν οι παραγωγοί σπαραγγιών βάσει ΟΣΔΕ. Συνολικά, αναμένεται να ενισχυθούν περίπου 17.000 στρέμματα.

Γουνοφόρα ζώα
3.000.000 ευρώ

Η ανωτέρω ενίσχυση ανακοινώθηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία. Τα χρήματα θα αντληθούν από κοινοτικές ενισχύσεις και θα δοθούν ανάλογα με το κόστος εκτροφής και τον αριθμό των ζώων της κάθε εκμετάλλευσης.

Τι εκκρεμεί

Εκτός των ανωτέρω, οικονομική στήριξη αναμένεται να δοθεί για τη χοιροτροφία και τις φράουλες όπου ήδη διεξάγονται σχετικές μελέτες. Τέλος, υπό εξέταση είναι η χορήγηση ενισχύσεων σε θερμοκηπιακές ντομάτες και αγγούρια.