Οι αγρότες των μπλόκων τίμησαν αγωνιστικά την επέτειο του Κιλελέρ

Με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, Θεσσαλοί κυρίως αγρότες συγκεντρώθηκαν την περασμένη Κυριακή στο μνημείο του Κιλελέρ για να τιμήσουν την 115η επέτειο από την εξέγερση των κολίγων, στέλνοντας μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στην πολιτική που τους ξεκληρίζει.
«Μπλόκο στην κυβέρνηση και τη νέα ΚΑΠ για την επιβίωση μας» έγραφε το πανό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στέλνοντας το μήνυμα ότι η συγκέντρωση που οργάνωσαν η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, οι Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι αποτελεί συνέχεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και των μπλόκων που έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας το προηγούμενο διάστημα.
Ομιλίες- Χαιρετισμοί
Γιάννης Κουκούτσης (πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου): «Δίνουμε την υπόσχεση ό,τι θα είμαστε εδώ, όπως συμβαίνει εδώ και 115 χρόνια και θα τιμούμε αυτούς τους νεκρούς που έδωσαν το αίμα τους για να έχουμε εμείς ένα μέλλον καλύτερο. Δυστυχώς σήμερα, ημέρα επίσημου εορτασμού του Κιλελέρ βλέπουμε ότι η επίσημη πολιτεία δεν τόλμησε να έρθει και να σταθεί εδώ, έστω και ως απλός θεατής ή έστω ως παράγοντας που θα σκύψει το κεφάλι και θα ακούσει τα προβλήματά μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ γιατί αυτές οι πολιτικές οδηγούν σε καταστάσεις όπως πριν από 115 χρόνια».
Γιάννης Σκόκας (πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Λάρισας): «Το Κιλελέρ ήταν και παραμένει από τα μεγάλα σύμβολα των αγώνων του λαού μας. Τιμούμε τη θυσία των ηρώων κολίγων καθημερινά και ακατάπαυστα για όλα μας τα βάσανα. Αυτή είναι η δύναμή μας, του συλλογικού και οργανωμένου αγώνα, αυτή η δύναμη φανερώθηκε και καταγράφηκε με εκκωφαντικό τρόπο στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Φεβρουαρίου. Αποδείχθηκε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, δυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την οργάνωση, τη διεκδίκηση και τον κοινό αγώνα»
Κώστας Τζέλλας (πρόεδρος ΕΟΑΣΚ): «Είμαστε σήμερα εδώ 115 χρόνια μετά τον ξεσηκωμό και τη δολοφονία των προγόνων μας για να τιμήσουμε αυτούς τους αγώνες. Ένα κέρδος του κινήματός μας είναι ότι η εξουσία σήμερα που είναι ο επίσημος εορτασμός της εξέγερσης έκανε… πίσω. Και έκανε πίσω γιατί εμείς ήμασταν αποφασισμένοι αυτή η τιμή να δοθεί από τους πραγματικούς αγωνιστές και δεν θα είναι υποκριτική».
Χρήστος Λιγδής (Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης): «Το Κιλέλερ αποτελεί φάρο εξέγερσης, συλλογικής και οργανωμένης δράσης και θυσιών. Δεν είναι γιορτή ή μόνο μνημόσυνο. Δεν είναι μία ευκαιρία να ακούσουμε υποκριτικά λόγια συμπάθειας, όταν δεν δίνονται οι λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας ή μας αντιμετωπίζουν ως τρομοκράτες με τα ΜΑΤ και τα αγροτοδικεία.
Στο Κιλελέρ η Ζωή Κωνσταντοπούλου
Στο Κιλελέρ, στο Μνημείο του Αγρότη, βρέθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την Επέτειο των 115 χρόνων από την εξέγερση των Θεσσαλών Αγροτών το 1910. Η κα Κωνσταντοπούλου μαζί με τον υπεύθυνο Αγροτικών θεμάτων της «Πλεύσης Ελευθερίας» Φαρσαλινό Σωκράτη Αλειφτήρα, παρέστη στην εκδήλωση μνήμης και τιμής. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Η εξέγερση του Κιλελέρ και η αιματοχυσία που ακολούθησε αποτελεί ιστορική επέτειο των αγώνων, ιστορική επέτειο του αγροτικού κινήματος. Οι αγρότες, οι αγρότισσες μέχρι και σήμερα αγωνίζονται για αξιοπρέπεια, για αξιοβίωτη ζωή απέναντι σε πολιτικές που τους εξουθενώνουν. Είναι χρέος μας να στεκόμαστε στο πλευρό τους γιατί εκείνοι στέκονται για μας. «Χωρίς εμάς, τι θα φας» είναι το σύνθημα των αγροτών και είναι αληθινό. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα».
Χαιρετισμούς ακόμη απηύθυναν εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών Ημαθίας, Μεσσηνίας, Πρέβεζας και του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας.
Παρουσία Τσιάρα ο επίσημος εορτασμός το Σάββατο
Είθισται ο επίσημος εορτασμός από την Περιφέρεια και τον δήμο Κιλελέρ να γίνεται την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου. Επειδή όμως η ΠΕΜ και οι Ομοσπονδίες ανακοίνωσαν ότι στις 30 Μαρτίου θα τιμήσουν την επέτειο και στεφάνι θα καταθέσουν μόνο εκπρόσωποι του αγροτικού κινήματος, χάριν της ενότητας και αποφυγής εντάσεων (όπως συνέβη πέρυσι) κρίθηκε σκόπιμη η μεταφορά της εκδήλωσης για το Σάββατο 5 Απριλίου.
Έτσι το πρόγραμμα προβλέπει τα εξής: Άφιξη καλεσμένων 11:30 π.μ. επιμνημόσυνη δέηση, καλωσόρισμα του Δημάρχου Κιλελέρ κ. Αθανασίου Νασιακόπουλου. Χαιρετισμοί εκπροσώπων: Ένωσης Νέων Αγροτών Ν.Λάρισας, Συνεταιριστικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδος, Πολιτικών Κομμάτων, Ομιλία Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτριου Κουρέτα, Ομιλία Εκπροσώπου της Κυβέρνησης, ΥΠΑΑΤ Κ. Τσιάρα. ΩΡΑ 13:00 κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, Εθνικός Ύμνος.