Στα Τέμπη την Κυριακή οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας

Στον Αποστόλου με λίστα αιτημάτων o Mπούτας

Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χθες το απόγευμα οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, έχοντας στο πλευρό τους δεκάδες εκπροσώπους εργατικών φορέων και λαικών στρωμάτων, μεταφέροντας έτσι στην πόλη τον σφυγμό των μπλόκων της εθνικής οδού. Σήμερα Σάββατο το απόγευμα αντιπροσωπεία του μπλόκου (οι κ.κ. Β. Μπούτας, Κ. Τζέλας, Ρ. Μαρούδας) θα βρεθεί στα Μάλγαρα Θες\νίκης, όπου θα συνεδριάσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων, ενώ αύριο Κυριακή το μεσημέρι οι αγρότες με τα αγροτικά τους μηχανήματα θα μεταβούν στην κοιλάδα των Τεμπών, όπου θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού.

Αναλυτικότερα, περίπου 30 τρακτέρ και αρκετοί αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας «μπλόκαραν» χθες το απόγευμα το κέντρο της Λάρισας, στα πλαίσια του συλλαλητηρίου που διοργανώθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας. Το «παρόν» στην αγροτική κινητοποίηση έδωσαν δεκάδες φορείς του εργατικού κινήματος και των λαικών στρωμάτων, οι οποίοι χαιρέτησαν τον αγώνα των αγροτών, όπως επίσης και αγρότες από το έτερο μπλόκο της Μελούνας, ενώ την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα «με τα μέτρα που εφαρμόζονται στα πλαίσια του 3ου μνημονίου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το οποίο έρχεται ως συνέχεια των δυο προηγούμενων μνημονίων των κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ψηφίστηκε στη βουλή από 222 βουλευτές, επιβλήθηκαν στους αγρότες: Βαριά φορολογία στο εισόδημα και στις ενισχύσεις, τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, αύξηση  του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από 13%   στο 24%, μεγάλη μείωση και, στη συνέχεια, κατάργηση της επιστροφής του φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, αύξηση στον ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια. Σχεδιάζεται, ακόμα,  η επιβολή  πρόσθετου «περιβαλλοντικού»  τέλους για το νερό ύδρευσης και άρδευσης, ΚΤΕΟ για τα αγροτικά μηχανήματα κι άλλα χαράτσια. Επιπλέον, με την νέα ΚΑΠ της ΕΕ έγινε δραστική περικοπή των επιδοτήσεων – ενισχύσεων, που μέχρι το τέλος του 2019 θα φτάσει, συνολικά,  στο 60%. Ταυτόχρονα, οι αγρότες πλήττονται και από όλα τα άλλα, σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση όπως αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που οδηγούν στην μεγάλη ακρίβεια στα τρόφιμα και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες  για την Υγεία, την Παιδεία, τον Πολιτισμό, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις για χρέη στην εφορία, στα ταμεία, στις τράπεζες.  Οι μικρομεσαίοι αγρότες φορτώνονται με όλα αυτά τα βάρη – και πολλά ακόμα – όταν το εισόδημά τους συρρικνώνεται, λόγω των χαμηλών τιμών στα προϊόντα τους που καθορίζει η  «ελεύθερη» αγορά και του διογκωμένου κόστους παραγωγής για ν’ αυγαταίνουν τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλιακών ομίλων. Οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν ζητούν «ειδική μεταχείριση» σε σχέση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που δέχονται την ίδια, σφοδρή επίθεση αλλά παλεύουν για να μπορέσουν να κρατήσουν τα χωράφια και τα ζώα τους, να ζουν, με αξιοπρέπεια, από το κόπο τους».   

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανάγνωση του ψηφίσματος από τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων Αχιλλέα Λιάτο, ενώ το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για αύριο το μεσημέρι, όπου δεκάδες τρακτέρ και ΙΧ θα ξεκινήσουν (περίπου στη 1) από το μπλόκο της Νίκαιας με προορισμό την κοιλάδα των Τεμπών, όπου θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό.