«Οι εξαγωγές των γαλακτοκομικών μας προϊόντων καταγράφουν διψήφια ποσοστά αύξησης»

Η φέτα και το ελληνικό γιαούρτι κερδίζουν συνεχώς μερίδια διεθνώς
31/05/2025
4' διάβασμα
oi-exagoges-ton-galaktokomikon-mas-proionton-katagrafoun-dipsifia-pososta-afxisis-354483

Για τη θρεπτική αξία του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, τη σημασία των κτηνοτρόφων στην αλυσίδα παραγωγής του και τις τάσεις, που θα ακολουθήσει η εγχώρια και η παγκόσμια αγορά γάλακτος τα επόμενα χρόνια, μίλησε στην «ΥΧ» ο Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Γάλακτος, την 1η Ιουνίου.

Πόση σημασία έχει το γάλα στην καθημερινή μας διατροφή και γιατί πιστεύετε ότι τα τελευταία χρόνια την παραγνωρίζουμε;

To γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γενικά, αποτελούν βασικό στοιχείο της καθημερινής μας διατροφής, γιατί είναι κυριολεκτικά γεμάτο με πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνη, ασβέστιο, φωσφόρο, βιταμίνες Β, κάλιο, πολλά βιοενεργά στοιχεία (κυρίως πεπτίδια) κ.ά. Δεν είναι τυχαίο ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν βασικά στοιχεία στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής.

Την αξία του αδιαμφισβήτητου αυτού διατροφικού θησαυρού τείνουμε να λησμονούμε συχνά, πέφτοντας θύματα σε μια τραγική παραπληροφόρηση, που δυστυχώς είναι πολύ πιο ευπρόσβληπτη από την αλήθεια και η παραγωγή της είναι ελεύθερη, ιδίως στα κοινωνικά μέσα.

Γι’ αυτό χρειάζεται μια συνεχής και συστηματική προσπάθεια δημιουργίας ενός κλίματος υγιούς σκέψης/άποψης μεταξύ των καταναλωτών, βασισμένου μόνο σε επιστημονικά δεδομένα, έτσι ώστε τέτοια επικίνδυνα φαινόμενα να μη βρίσκουν γόνιμο έδαφος, γιατί απλά υπονομεύουν την ίδια μας την υγεία.

Ποιος είναι ο ρόλος των Ελλήνων και των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων στην αλυσίδα παραγωγής του γάλακτος;

Η πρωτογενής παραγωγή είναι εξ ορισμού πολύ σημαντική όσον αφορά το γάλα, γιατί είναι όχι μόνο η βασικότερη α’ ύλη, αλλά και γιατί αυτή προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό το κόστος και τη διαθεσιμότητα των γαλακτοκομικών προϊόντων. Παρόλο που έχουν γίνει τεράστια βήματα στη βελτίωση τόσο της ποιότητας όσο και του κόστους παραγωγής, τα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί.

Ιδιαίτερα σήμερα με την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, που έχει πολύ μεγάλη εφαρμογή στις κτηνοτροφικές μονάδες, οι δυνατότητες είναι σημαντικές. Η Ευρώπη (κυρίως η βόρεια) το έχει κάνει πια κανόνα, ενώ η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο μπροστά της να διανύσει. Οι τελευταίες προκλήσεις των ζωονόσων και, κυρίως, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ενισχύουν το γεγονός ότι η παραπάνω οδός είναι μονόδρομος.

Ποια τάση θα ακολουθήσει η εγχώρια και η παγκόσμια αγορά γάλακτος το 2025; Για ποιους λόγους;

Η παγκόσμια αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίζει τη μικρή, αλλά σταθερή αυξητική της πορεία (~0,3%) και το ίδιο προβλέπεται για το 2025. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη ζήτηση που έχουν δείξει οι δύο μεγάλες αναδυόμενες αγορές, της Κίνας και της Ινδίας. Όμως, η εικόνα αυτή δεν αντιπροσωπεύει την τάση των ελληνικών εξαγωγών παγκοσμίως, η οποία δείχνει πολύ πιο αισιόδοξη.

Οι εξαγωγές του εθνικού μας προϊόντος, της φέτας, είναι πολύ θετικές, ενώ το ελληνικό γιαούρτι έχει κάθε χρόνο διψήφια ποσοστά αύξησης. Ο λόγος είναι ότι η φέτα αποτελεί παγκοσμίως ένα πασίγνωστο προϊόν, ιδιαίτερα εκτιμημένο σε παραδοσιακές, αλλά και νέες αγορές. Το φαινόμενο «ελληνικό γιαούρτι» αποτελεί διατροφικά σήμερα ίσως το καλύτερο τρόφιμο στον πλανήτη και ιδιαίτερα επιθυμητό από τη νέα γενιά (και όχι μόνο), χαράζοντας ένα μέλλον ιδιαίτερα λαμπρό.

Τι έχει δείξει μέχρι τώρα το πρώτο τετράμηνο του έτους;

Το ξεκίνημα του 2025 είναι αισιόδοξο για τον κλάδο, δείχνοντας σαφή σημεία ανάπτυξης σε σχέση με το αντίστοιχο του 2024, παρότι είχε κι αυτό θετικό πρόσημο.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: