Οι… Κούκοι που φέρνουν την άνοιξη στο καλό κρασί

Ένα ιδιαίτερο κτήμα, στη Στροφυλιά, κερδίζει τις εντυπώσεις

Οι… Κούκοι που φέρνουν την άνοιξη στο καλό κρασί

Η αμέριστη αγάπη τους για το καλό κρασί τους οδήγησε στη δημιουργία ενός κτήματος με αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας στα όρια του οικοσυστήματος της Στροφυλιάς, 35 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πάτρας.

Η γειτνίαση του αμπελώνα με το πευκόδασος της Στροφυλιάς και το Ιόνιο πέλαγος μαζί με το μεράκι της οικογένειας συντελούν στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας κρασιών. Τα δύο αδέλφια, Παναγιώτης και Κωνσταντίνος Κούκος, εγκατέλειψαν πριν από λίγα χρόνια τα επαγγέλματά τους και αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να φτιάξουν το «Κτήμα Κούκος», αξιοποιώντας τα πατρικά χωράφια.

Στο δυναμικό του Κτήματος προστέθηκε και ο Αντώνης Κούκος, γιος του Κώστα, ο οποίος σπούδασε Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Τόλμησαν με γνωστές ελληνικές και ξένες ποικιλίες, όπως ροδίτης, φιλέρι, αγιωργίτικο, αλλά και cabernet και chardonnay.

Το «Κτήμα Κούκος» παράγει εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, που προέρχονται από αμπέλια η καλλιέργεια των οποίων γίνεται με βιολογική μέθοδο

Για τις ανάγκες της παραγωγής και εμφιάλωσης του οίνου προμηθεύτηκαν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ο οποίος τοποθετήθηκε στο κτήμα, ούτως ώστε ολόκληρη η διαδικασία από τη συγκομιδή των σταφυλιών έως και την επικόλληση των ετικετών στην κάθε φιάλη να πραγματοποιείται στον ίδιο χώρο και να μειώσουν τα κόστη.

Με τον τρόπο αυτόν, έχουν τη δυνατότητα της παρακολούθησης και φροντίδας όλων των σταδίων, από την παραγωγή έως την οινοποίηση και την εμφιάλωση. Το «Κτήμα Κούκος» διαθέτει τις ετικέτες: Καλογριά (λευκό/ροζέ), Θίνες (λευκό) και Φωτιά (κόκκινο). Τα κρασιά του κτήματος έχουν αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία του Νομού Αχαΐας, ενώ έχουν προχωρήσει σε εξαγωγές στη Γερμανία, στη Γαλλία και στο Ντουμπάι.

Νικολέτα Τζώρτζη