Οι Θεσσαλοί στρέφονται προς το τριφύλλι

Οι Θεσσαλοί στρέφονται προς το τριφύλλι

Ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί στη Θεσσαλία στρέφονται στην καλλιέργεια τριφυλλιού, καθώς προσδοκούν έσοδα, χαμηλά μεν, σίγουρα δε και χωρίς μεγάλα έξοδα, που σήμερα –με την έλλειψη ρευστότητας– είναι το ζητούμενο. Επιπλέον, η καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης μέσω της νέας ΚΑΠ (περίπου 25 ευρώ\στρ., το εθνικό ποσό κυμαίνεται στα 24 εκατομμύρια ευρώ και το ακριβές ποσό θα προκύψει από τα καλλιεργούμενα στρέμματα) είναι ακόμα ένα κίνητρο.

Κυρίως αυτοί που στρέφονται προς τη μηδική είναι οι παραγωγοί διάφορων καλλιεργειών, μετά τη μείωση των τιμών στα προϊόντα τους. Ωστόσο, αυτή η στροφή προς το τριφύλλι, όπως άλλωστε κάθε μαζική προσφυγή σε μια συγκεκριμένη καλλιέργεια, που διαταράσσει τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, απαιτεί προσοχή. Ο Λαρισαίος Στέλιος Ρίζος, που καλλιεργεί συστηματικά τριφύλλι εδώ και 30 χρόνια, συμβουλεύει τους… υποψήφιους συναδέλφους του «να διαθέτουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους και το χωράφι να είναι στραγγιστικό, ώστε να αποβάλλει γρήγορα το βρόχινο νερό.

Το προϊόν είναι ευάλωτο στις ασθένειες (βλ. πράσινο σκουλήκι) και χρειάζονται συστηματικοί ψεκασμοί. Φέτος είχαμε έξι κοψίματα, άρα μια καλή παραγωγή, καθώς συνήθως τα πέντε κοψίματα είναι δεδομένα (το πρώτο ξεκινά τον Απρίλιο και το τελευταίο τέλος Σεπτεμβρίου). Η φετινή τιμή κυμαίνεται στα 15-16 λεπτά από το χωράφι».

✓ H καλλιέργεια τριφυλλιού στηρίζει την ελληνική κτηνοτροφία, υποκαθιστώντας τις ακριβές εισαγόμενες ζωοτροφές.
✓ Είναι ένα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό σιτηρέσιο, που βοηθά και το περιβάλλον.
✓ Προσφέρεται για περιοχές που πλήττονται από νιτρορύπανση.
✓ Η μέση στρεμματική απόδοση είναι 1.600-1.700 κιλά.
✓ Εκτός από τη διάθεση του προϊόντος, ο παραγωγός πρέπει να έχει εξασφαλίσει και την υποδομή (μηχανήματα κ.λπ.), για να μην αυξήσει το κόστος.

  • Γιώργος Ρούστας