ΟΗΕ: Τέταρτη διαδοχική μηνιαία υποχώρηση για τις τιμές των βασικών τροφίμων

Σημαντική μείωση σημείωσαν οι παγκόσμιες τιμές των βασικών αγροδιατροφικών προϊόντων τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το κόστος του σιταριού και των φυτικών ελαίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Ωστόσο, ο FAO δήλωσε ότι, ενώ η πτώση των τιμών των τροφίμων από τα «πολύ υψηλά επίπεδα» του αμέσως προηγούμενου διαστήματος είναι «καλοδεχούμενη», υπάρχουν αμφιβολίες για το αν τα καλά νέα θα διαρκέσουν.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών λιπασμάτων που μπορούν να επηρεάσουν τις μελλοντικές προοπτικές παραγωγής και τα μέσα διαβίωσης των αγροτών, της ζοφερής παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής και τωμ συναλλαγματικών κινήσεων. Όλα αυτά δημιουργούν σοβαρές πιέσεις για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO, Maximo Torero.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες αλλαγές στις διεθνείς τιμές ενός καλαθιού κοινών εμπορευμάτων τροφίμων, υποχώρησε κατά 8,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, φθάνοντας κατά μέσο όρο τις 140,9 μονάδες. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση από το υψηλό ρεκόρ που κατέγραψε ο δείκτης τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο τελευταίος παρέμεινε σε επίπεδα κατά 13,1% υψηλότερα σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021.

Όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, οι τιμές ενδέχεται να κινηθούν περαιτέρω πτωτικά το επόμενο διάστημα, εάν κρίνουμε από τις τάσεις στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού, της σόγιας, της ζάχαρης και του καλαμποκιού, τα οποία έχουν υποχωρήσει από τα υψηλά του Μαρτίου στις φυσιολογικές τιμές που καταγράφηκαν στις αρχές του 2022.

Οι τάσεις ανά προϊόν

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO σημείωσε μηνιαία πτώση 19,2% τον Ιούλιο, καταγράφοντας χαμηλό 10 μηνών. Οι διεθνείς τιμές για όλους τους τύπους ελαίων μειώθηκαν, με τις τιμές του φοινικέλαιου να το πράττουν λόγω των προοπτικών άφθονων εξαγωγών από την Ινδονησία, αυτές της ελαιοκράμβης να ανταποκρίνονται στις θετικές προσδοκίες για άφθονες προμήθειες από νέες σοδειές και τις τιμές του σογιέλαιου να αποδίδονται στην παρατεταμένη υποτονική ζήτηση.

Οι τιμές του ηλιελαίου μειώθηκαν επίσης αισθητά εν μέσω υποτονικής παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές, παρά τη συνεχιζόμενη υλικοτεχνική αβεβαιότητα στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι χαμηλότερες τιμές του αργού πετρελαίου πίεσαν επίσης τις τιμές των φυτικών ελαίων προς τα κάτω.

Προς εξομάλυνση τα δημητριακά

Ο δείκτης τιμών δημητριακών μειώθηκε κατά 11,5%, εξακολουθώντας όμως να υπερβαίνει κατά 16,6% την αντίστοιχη τιμή του Ιουλίου 2021. Οι τιμές όλων των δημητριακών που εκπροσωπούνται στον δείκτη μειώθηκαν, με πρώτο και κύριο το σιτάρι, του οποίου οι παγκόσμιες τιμές μειώθηκαν έως και 14,5%, εν μέρει ως αποτέλεσμα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας για απεμπλοκή των εξαγωγών από βασικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και λόγω της εποχικής διαθεσιμότητας από τις συνεχιζόμενες συγκομιδές στο βόρειο ημισφαίριο. Οι παγκόσμιες τιμές των χονδρόκοκκων σιτηρών μειώθηκαν κατά 11,2%, με αυτές του καλαμποκιού να κινούνται πτωτικά κατά 10,7%, επίσης λόγω της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών, καθώς και λόγω της αυξημένης εποχικής διαθεσιμότητας σε Αργεντινή και Βραζιλία. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν επίσης για πρώτη φορά το 2022.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης υποχώρησε κατά 3,8% από τον Ιούνιο εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές ζήτησης λόγω των προοπτικών περαιτέρω επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, αποδυνάμωσης του βραζιλιάνικου ρεάσλ και χαμηλότερων τιμών αιθανόλης με αποτέλεσμα μεγαλύτερη παραγωγή ζάχαρης στη Βραζιλία από ό,τι αναμενόταν μέχρι πρότινος. Οι θετικές ενδείξεις για μεγαλύτερες εξαγωγές, καθώς και οι ευνοϊκές προοπτικές παραγωγής στην Ινδία συνέβαλαν εξίσου στη μείωση των παγκόσμιων τιμών, ωστόσο ο ζεστός και ξηρός καιρός στην Ευρωπαϊκή Ένωση πυροδότησε ανησυχίες για τις αποδόσεις των ζαχαρότευτλων και απέτρεψε την περαιτέρω πτώση των τιμών.

Παραμένουν ψηλά γαλακτοκομικά και κρέας

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών έπεσε κατά 2,5% εν μέσω ασθενούς εμπορικής δραστηριότητας, ωστόσο εξακολουθεί να είναι κατά μέσο όρο 25,4% πάνω από την τιμή του Ιουλίου 2021. Οι τιμές του γάλακτος σε σκόνη και του βουτύρου μειώθηκαν, ενώ αυτές του τυριού παρέμειναν σταθερές, ενισχυμένες από τη ζήτηση στους ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς.

Τέλος, ο δείκτης τιμών κρέατος του FAO υποχώρησε επίσης κατά 0,5% από τον Ιούνιο, λόγω της εξασθένησης της ζήτησης για εισαγωγές βοδινού, πρόβειου και χοιρινού κρέατος. Αντίθετα, οι διεθνείς τιμές του κρέατος πουλερικών έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών, υποστηριζόμενες από τη σταθερή παγκόσμια ζήτηση για εισαγωγές και τις περιορισμένες προμήθειες λόγω των εστιών της γρίπης των πουλερικών στο βόρειο ημισφαίριο.