Οικογένεια Ποριάζη: Καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών για την παραγωγή προϊόντων που «μυρίζουν» Λήμνο

Πέντε νέες γυναίκες συνεχίζουν την παράδοση χρόνων

Από αριστερά: Η Φωτεινή Ποριάζη με τον πατέρα της Δημήτρη Ποριάζη και την ξαδέρφη της Αναστασία Ποριάζη.

Εχοντας ως αφετηρία τη διατήρηση της παράδοσης και της ανάδειξης του νησιού της Λήμνου, ο Δημήτρης και ο Νίκος Ποριάζης ξεκίνησαν το 1981, στο χωριό Πορτιανού της Λήμνου, τη διάσωση του σπόρου των τοπικών ποικιλιών σιταριού Λήμνος και κριθαριού Παναγιά. Σκοπός τους ήταν να τις καλλιεργήσουν και να δημιουργήσουν προϊόντα που διαφέρουν σε ποιότητα και γεύση που αναδεικνύουν τα χαρακτηριστικά της γης της Λήμνου.

Έχοντας κληρονομήσει από τις δύο προηγούμενες γενιές έναν φούρνο, τα δύο αδέλφια πρόσθεσαν με την καλλιέργεια ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής των προϊόντων τους. «Θέλαμε να καλλιεργήσουμε τα στρέμματα που κληρονομήσαμε, ώστε η πρώτη ύλη των προϊόντων μας να παράγεται στο νησί. Παράλληλα, θέλαμε να ασχοληθούμε με την καλλιέργεια της γης, γιατί ήταν κάτι που μας άρεσε πολύ», αναφέρει ο Δημήτρης Ποριάζης στην «ΥΧ». Σήμερα, η οικογένεια Ποριάζη καλλιεργεί 1.100 στρέμματα, εκ των οποίων τα 900 είναι σιτάρι και τα 200 κριθάρι.

Συμβολαιακή γεωργία

Εκτός από τα στρέμματα, όμως, που καλλιεργούν, οι ίδιοι συνεργάζονται και με άλλους 15 παραγωγούς για την καλλιέργεια σιταριού και κριθαριού στο νησί. «Την τελευταία 15ετία, εγώ και ο αδερφός μου ξεκινήσαμε μία προσπάθεια να συνεργαστούμε και με άλλους παραγωγούς μέσω συμβολαιακής γεωργίας.

Αντιμετωπίσαμε πρόβλημα, καθώς πολλοί διέθεταν χωράφια, αλλά δεν τα καλλιεργούσαν. Έτσι, λοιπόν, για να τους δώσουμε το κίνητρο να τα καλλιεργήσουν τους προτείναμε να τους δίνουμε τον σπόρο, καθώς κάνουμε και σποροπαραγωγή, να επιβλέπουμε τη διαδικασία, αποκτώντας από εμάς τεχνογνωσία, αλλά και μία δελεαστική τιμή για την αγορά του σιταριού και του κριθαριού. Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα, καθώς αγοράζουμε γύρω στα 25 με 26 λεπτά», τονίζει ο κ. Ποριάζης.

Η οικογένεια για να εξασφαλίσει σταθερή παραγωγή σε σιτάρια και κριθάρια, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της απώλειας παραγωγής από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες, καλλιεργεί και τις ποικιλίες Simeto για το σιτάρι και Claudio για το κριθάρι.

Προϊόντα

Το ψωμί και το παξιμάδι ήταν τα δύο προϊόντα, τα οποία δημιουργούσε η οικογένεια το 1981. Σήμερα, με την επωνυμία «Οικογένεια Ποριάζη Λήμνος», δημιουργεί παραδοσιακά παξιμάδια, τοπικά ζυμαρικά, τα «Φλωμάρια», σταρένιο τραχανά και αλεύρι Λήμνου.

Υπεύθυνη, πλέον, για το κομμάτι της μεταποίησης, αλλά και προώθησης των προϊόντων αυτών είναι η τέταρτη γενιά της οικογένειας που αποτελείται από τις πέντε κόρες του Νίκου και του Δημήτρη Ποριάζη. Η Φωτεινή, κόρη του κ. Δημήτρη, αναφέρει στην «ΥΧ» ότι «η άλεση του σιταρένιου αλευριού ολικής και κριθαρένιου ολικής γίνεται μερικώς στον δικό μας πετρόμυλο, ενώ το κίτρινο σιταρένιο αλέθεται στον μοναδικό μύλο που υπάρχει στο νησί.

Συσκευάζουμε και πουλάμε το αλεύρι σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όπως και το παξιμάδι. Επιπλέον, τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολούμαστε με την παραγωγή παραδοσιακών ζυμαρικών, τα οποία ονομάζονται ‘‘Φλωμάρια’’». Η οικογένεια μέσω του δικού της καταστήματος εξυπηρετεί τόσο το δικό της χωριό όσο και τα διπλανά.

Βραβείο Great Taste

Η όλη προσπάθεια της οικογένειας να προσδώσει στα προϊόντα της την ποιότητα και τη γεύση ενός ξεχωριστού προϊόντος αναδείχθηκε και μέσω του διαγωνισμού Great Taste Αwards, καθώς όπως αναφέρει η Φωτεινή «ανάμεσα σε περίπου 15.000 προϊόντα που δοκιμάστηκαν και διαγωνίστηκαν, το δικό μας απέσπασε ένα βραβείο Great Taste στον περσινό διαγωνισμό.

Η διαδικασία της γευσιγνωσίας έγινε χωρίς να γνωρίζουν από πού προέρχεται το κάθε προϊόν, με την ανατροφοδότηση των κριτών να είναι ότι το προϊόν ξεχώριζε για τη λεπτότητα της γεύσης και την ποιότητα των πρώτων υλών του». Στόχος της οικογένειας είναι να προσφέρει μία ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία μέσω απλών προϊόντων, όπως το παξιμάδι και τα ζυμαρικά.

Στην ιστοσελίδα της επιχείρησης με το όνομα lemnosbakery.com, μπορεί να διαβάσει κανείς άρθρα σχετικά με τον πρωτογενή τομέα, τη λαογραφία και τη γαστρονομία, αλλά και να βρει όλα τα σημεία πώλησης των προϊόντων.

Επόμενα σχέδια

Όπως αναφέρει η Φωτεινή, αν και οι πατεράδες τους ανησυχούσαν για τη συνέχιση της επιχείρησης, σήμερα κατά κύριο λόγο και οι πέντε ασχολούνται με τις διαφορετικές ανάγκες που διαθέτει. «Μεγαλώσαμε βλέποντας την κάθε διαδικασία από την παραγωγή μέχρι την πώληση των προϊόντων και η κάθε μία πήρε τον χρόνο της για να αποφασίσει αν τελικά θα ασχοληθεί επαγγελματικά με την επιχείρηση».

Στα άμεσα σχέδια της οικογενειακής επιχείρησης βρίσκεται η δημιουργία ενός μύλου από την αρχή για το κομμάτι της άλεσης των σιτηρών, ώστε η όλη διαδικασία να γίνεται από τους ίδιους.