Οικολογικά σχήματα: Προβληματίζουν οι νέες καλλιέργειες μικρού βιολογικού κύκλου

Οι ελλείψεις που δυσκολεύουν την προσαρμογή στα νέα δεδομένα

Με στόχο την προσαρμογή των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, η χρήση ανθεκτικών ειδών και ποικιλιών αποτελεί μία πρόταση για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι συμβατικές υποχρεώσεις προσαρμογής των οικολογικών σχημάτων, έτσι όπως θα πρέπει να εφαρμοστούν, ανοίγουν έναν κύκλο θέσεων και απόψεων στο κατά πόσο είναι έτοιμοι οι παραγωγοί να εφαρμόσουν στην πράξη την καλλιέργεια των προτεινόμενων ειδών.

Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας, προβλέπονται ποικιλίες μικρού βιολογικού κύκλου, ώστε αυτές να προσαρμόζονται με τα τοπικά δεδομένα και να παρουσιάζουν καλύτερη προσαρμογή σε ξηροθερμικές συνθήκες. Παράλληλα, πρέπει να καλύπτουν τυχόν αρδευτικές απαιτήσεις μόνο από το βρόχινο νερό και πρόσθετα οι απαιτήσεις τους σε θρεπτικά στοιχεία να είναι μειωμένες.

Όπως φαίνεται, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο, επιλεγμένες ποικιλίες που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία είναι η κινόα, το μαύρο σινάπι, η νικέλα, το σιταροκρίθαρο, η γλυκοπατάτα, η τσουκνίδα, το λινάρι και άλλα. Καλλιέργειες, οι οποίες για το σύνολο σχεδόν των γεωτεχνικών και των αγροτών είναι άγνωστες και, το βασικότερο από όλα, δεν υπάρχει πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό. Ζητήσαμε από γεωτεχνικούς του χώρου, της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως επίσης και ερευνητές, να μας πουν τις απόψεις τους γύρω από το θέμα αυτό, λίγο πριν από την έναρξη των δηλώσεων αυτής της περιόδου.

Ο Θοδωρής Χριστοδούλου, γεωπόνος από τον Ορχομενό, δήλωσε ότι από τα φυτά αυτά που παρουσιάζονται, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τελικά, το μόνο που γνωρίζει είναι το σιταροκρίθαρο, αλλά αυτό έχει σπαρθεί από το φθινόπωρο και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί την τρέχουσα περίοδο.

Έτερος γεωπόνος, ο Χρήστος Πετρόπουλος, προβληματίζεται για το αν υπάρχει σποροπαραγωγή για τα παραπάνω είδη, τα οποία δεν τα γνωρίζει και ρωτάει αν θα είναι με καρτελάκι ή χωρίς. «Δεν μπορούμε στην παρούσα φάση να εφαρμόσουμε στην πράξη τις συγκεκριμένες καλλιέργειες, αφενός διότι και εμείς δεν τις γνωρίζουμε, αλλά πολύ περισσότερο γιατί δεν είμαστε προετοιμασμένοι», καταλήγει.

Ο Δημήτρης Σοφολόγης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων, κάνει λόγο για καινοτόμες καλλιέργειες, οι οποίες έρχονται να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή και μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. «Απαιτείται όμως η ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να έχουμε τα τελικά δεδομένα για τα είδη που θα καλλιεργηθούν και να είμαστε έτοιμοι τη νέα προγραμματική περίοδο».