Οικονομική ενίσχυση ζητούν Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

Οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού ζητούν, μέσα από επιστολή τους, 4 Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης, από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Πρόκειται για τους Αγροτικούς Συλλόγους Σελίνου, Τυμπακίου, Σητείας και Ιεράπετρας. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, αυτή τη χρονιά χάθηκε η περίοδος της παραγωγής εξαιτίας της πανδημίας και είναι ανυπολόγιστες οι ποσότητες της συγκομιδής που πετάχτηκε.

Ωστόσο, γίνεται σαφές ότι οι αγροτικοί σύλλογοι δε ζητούν αποζημίωση αλλά οικονομική ενίσχυση στην αρχή της καλλιεργητικής περιόδου, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να ξεκινήσουν την καλλιέργεια κηπευτικών ξανά, αποφεύγοντας έτσι τη δημιουργία συνθηκών επισιτιστικής κρίσης τους επόμενους μήνες.

Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγει η επιστολή, δε θα διασφαλιστεί η ποσοτική και ποιοτική επάρκεια των προϊόντων.

Ακολουθεί η επιστολή: 

«Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμη κυρία,

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι , εκπρόσωποι όλων των νομίμων Αγροτικών Συλλόγων Φυτικής Παράγωγης στην Περιφέρεια Κρήτης, σας αποστέλλουμε αυτήν την επιστολή για να σας αναδείξουμε ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί έντονα αυτή την περίοδο τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης. Πρόκειται για το αίτημα μας προς το ΥΠΑΑΤ και συγκεκριμένα προς τον κ. Βορίδη, για οικονομική ενίσχυση σε όλες τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης, λόγω covid-19.

Βασικό επιχείρημα αυτού του αιτήματος είναι ότι η χρονική περίοδος που ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού ,συνέπεσε ΑΠΟΛΥΤΑ με την περίοδο συγκομιδής του μεγαλύτερου (σε ποσοστό) όγκου της ετησίας παραγωγής, σε όλες τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα , η παραγωγή στην Κρήτη είναι σχεδιασμένη τεχνικά να εκμεταλλεύεται τις κλιματολογικές συνθήκες κατά τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο, ώστε να προμηθεύει σχεδόν αποκλειστικά την ελληνική αγορά το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, στο αίτημα μας δεν αναφερόμαστε για οικονομική αποζημίωση της παράγωγης που πετάχτηκε (δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακριβές πόσο για αυτό το μέγεθος) αλλά για οικονομική ενίσχυση , ώστε να μπορέσουν οι παράγωγοι να ξεκινήσουν την καλλιέργεια κηπευτικών ξανά , αποφεύγοντας έτσι την δημιουργία συνθηκών επισιτιστικής κρίσης, μέσα στους επόμενους μήνες.

Από τα προηγούμενα, μπορείτε να αντιληφθείτε το μέγεθος της οικονομικής ζημίας που υπέστησαν οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες που ήταν στο στάδιο συγκομιδής τότε.

Για τους λογούς αυτούς , σας καλούμε να συμβάλλετε τα μέγιστα για την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος και να δείξετε έμπρακτα την στήριξη σας προς τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης , ανταποδίδοντας έτσι την δική του στήριξη προς το πρόσωπο σας, διαχρονικά.

Το θέμα έχει ξεπεράσει πλέον τα όρια της κατανόησης των διαδικασιών – συνομιλιών του Υπ.Α.Α.Τ του προηγούμενους 5 μήνες και έχει μετατραπεί σε θέμα επιβίωσης για τους επόμενους. Κυρίως όμως, σήμερα, δεν υπάρχει καμία διασφάλιση από τους παραγωγούς ότι θα υπάρχει επάρκεια αγροτικών προϊόντων θερμοκηπίου (ποιοτικά και ποσοτικά) αν δεν δοθεί ΑΜΕΣΑ οικονομική ενίσχυση για το ξεκίνημα της καλλιεργητικής περιόδου.

Παρακαλούμε, κοινοποιήστε μας εγγράφως και άμεσα όλες τις προσωπικές παρεμβάσεις και ενέργειες σας, είτε προς το ΥπΑΑΤ, είτε προς τον κ. Βορίδη , με σκοπό την δημοσιοποίηση τους και την ενημέρωση των αγροτών της Κρήτης,.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση».

Με εκτίμηση

Εκ των Δ.Σ.

Α.Σ. Σελίνου Χανίων – Πρ. Χαλκιάς Γεώργιος.

Α.Σ. Τυμπακίου Ηρακλείου – Πρ. Ορφανουδάκης Εμμανουήλ.

Α.Σ. Σητείας – Πρ. Τσιφετάκης Γεώργιος.

Α.Σ Ιεράπετρας – Πρ. Γαϊτάνης Ιωάννης..