Οικοτεχνία Meligeysis στα Κομνηνά Ξάνθης

Η πατρική οικογένεια της Γεύσης Τουλουμίδου ήταν κτηνοτρόφοι και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «πρώτα ξεγέννησα κατσικάκια και μετά άρχισα να περπατάω». Με τον σύζυγό της, Ηρακλή Ανανιάδη, δημιούργησαν μια όμορφη πολύτεκνη οικογένεια και το 2017 αποφάσισαν να φύγουν από την κτηνοτροφία, γιατί ήταν ασύμφορη, και να γίνουν μελισσοκόμοι. Ξεκίνησαν με 15 μελίσσια στα Κομνηνά της Ξάνθης και το 2021 προχώρησαν σε σύσταση οικοτεχνίας, στήνοντας την παραδοσιακή μελισσοκομική οικοτεχνία Meligeysis στην αυλή του σπιτιού τους.
Η κοινωνικότητά της, σε συνδυασμό με τον πανέμορφο τόπο στα Νεστοχώρια, αλλά και την ύπαρξη του τάφου της Σταυρούπολης, που είναι ο μεγαλύτερος και πλέον καλοδιατηρημένος μακεδονικός τάφος της Θράκης, έδωσαν ώθηση στο να γίνει επισκέψιμη η οικοτεχνία του φιλόξενου ζευγαριού.
Όπως η ίδια εκτιμά, είναι το μοναδικό επισκέψιμο αγρόκτημα στην περιφέρεια, με το κοντινότερο να βρίσκεται στη Χαλκιδική. Η ανταπόκριση του κόσμου παραμένει θερμή, όπως μαρτυρούν και οι αξιολογήσεις στην Google. «Έχουμε 160 πεντάστερες κριτικές και ορισμένες είναι συγκινητικές. Από το 2020 σε περίοδο κορωνοϊού μέχρι και σήμερα, μετράμε χιλιάδες επισκέπτες», αναφέρει με ικανοποίηση.
Ορθή διατροφή και επαφή με τη φύση
Ως πολύτεκνη μητέρα, δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των παιδιών από μικρή ηλικία σε θέματα ευαισθητοποίησης για την προστασία του περιβάλλοντος και επαφής με τη φύση. Εδώ και τέσσερα χρόνια, η οικοτεχνία υποδέχεται μαθητές κυρίως από εκπαιδευτικά ιδρύματα του Νομού Ξάνθης για να γνωρίσουν τον μαγικό κόσμο της μέλισσας.
«Μας έχει επισκεφθεί και το 1ο Δημοτικό Σχολείο από τη Βούλα Αττικής και ελπίζουμε να έχουμε σχολεία και από γειτονικούς νομούς. Τα παιδιά ενημερώνονται για την κοινωνία της κυψέλης και το πολύ σπουδαίο επικονιαστικό έργο της μέλισσας, τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, καθώς παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των παιδικών νοσημάτων που σχετίζονται με την κακή διατροφή. Οι μικροί μας επισκέπτες κάνουν γευσιγνωσία στην οικοτεχνία Meligeysis με τα διάφορα είδη μελιού, έτσι ώστε να μπορούν να ξεχωρίσουν ένα ανθόμελο από το πευκόμελο, ενώ, ταυτόχρονα, μαθαίνουν τις ιδιότητές τους».
Ως θεματοφύλακας της ποντιακής παράδοσης, η κα Τουλουμίδου ετοιμάζει συνταγές από την ποντιακή γαστρονομία, όπως είναι τα ωτία. «Τον ερχόμενο μήνα, θα μας επισκεφθεί ένα σχολείο που εκπονεί ένα project για την υγιεινή διατροφή, οπότε θα ετοιμάσουμε μια συνταγή και θα τη γευτούμε», αναφέρει η μελισσοκόμος.
Στην υποδοχή των παιδιών συμμετέχουν και οι μικρές δίδυμες κόρες της Γεύσης και του Ηρακλή, που ετοίμασαν ένα βίντεο – προσκλητήριο στις εξαιρετικές γεύσεις της οικοτεχνίας τους, που φέρουν την υπογραφή Meligeysis. «Οι δίδυμες είναι πολύ φιλόξενες. Όταν, μάλιστα, υποδεχόμαστε οικογένειες με παιδιά, τους ξεναγούν, τους μιλούν για τη μέλισσα, πηγαίνουν μια βόλτα στη γειτονιά», εξηγεί.
Η οικοτεχνία Meligeysis παρασκευάζει τρεις σειρές προϊόντων: Μέλι, μελένια superfoods και κηραλοιφές – προϊόντα ομορφιάς, τα οποία μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης της οικοτεχνίας και να τα προμηθευτεί.
Κλιματική καταστροφή
Τα μελίσσια υφίστανται τις συνέπειες της «κλιματικής καταστροφής», όπως τη χαρακτηρίζει η κα Τουλουμίδου, εξαιτίας των ξηροθερμικών συνθηκών. «Η μέλισσα για να δουλέψει είτε το νέκταρ είτε τη γύρη χρειάζεται να έχει υγρασία το πρωί και μια ιδανική θερμοκρασία το μεσημέρι. Με αυτές, όμως, τις κλιματικές συνθήκες, η μέλισσα δυσκολεύεται πάρα πολύ, άρα δεν μπορεί να επικονιάσει ούτε να μεταφέρει νέκταρ και γύρη για να θρέψει την κυψέλη της, με αποτέλεσμα η βασίλισσα να μην μπορεί να γεννήσει γόνο για να αυξηθεί ο πληθυσμός».
Μάλιστα, θυμίζει τη μεγάλη πτώση της περσινής παραγωγής μελιού που ξεπέρασε το 70% πανελλαδικά και τονίζει ότι οι μελισσοκόμοι χρειάζεται να στηριχθούν, γιατί η παρουσία της μέλισσας σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος. «Στο παρελθόν, που οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο σταθερές, οι μελισσοκόμοι προέβλεπαν τον καιρό σύμφωνα με τη συμπεριφορά της. Όταν παρατηρούσαν τα μελίσσια να εργάζονται έντονα το καλοκαίρι και να μεταφέρουν πολλή τροφή, γνώριζαν πως τους περιμένει βαρύς χειμώνας», εξηγεί και τονίζει τα προβλήματα που προκαλούν στη μέλισσα οι εντατικές καλλιέργειες και οι παρατεταμένοι ψεκασμοί με παρασιτοκτόνα φάρμακα.
Η κα Τουλουμίδου υπογραμμίζει την ουσιαστική λειτουργία της μέλισσας για την επικονίαση των φυτών, καθώς αποτελούν το 80% περίπου των επικονιαστικών εντόμων, και εξηγεί πως με μια απλή σύγκριση γίνονται κατανοητές οι συνέπειες από τα προβλήματα των μελισσών, για παράδειγμα η έλλειψη γεύσης στα φρούτα και τα λαχανικά. «Όσα δεν έχουν γεύση, είναι τροποποιημένα για να μη χρειάζονται την επικονίαση. Οι επιστήμονες θα έπρεπε να βοηθήσουν το περιβάλλον, αλλά το καταστρέφουν. Υπάρχουν δύο εργαστήρια, στην Αμερική και το Ισραήλ, που παρασκευάζουν τεχνητό μέλι, έχοντας δημιουργήσει αντίγραφο στομαχιού μέλισσας στο εργαστήριο. Το εμπλουτίζουν με νέκταρ και πρωτεΐνη», υπογραμμίζει.
Δίνει έμφαση στη σχέση διατροφής-υγείας. Άλλωστε, η λογική της οικοτεχνίας στηρίζεται στη φιλοσοφία δεκαετιών στην ελληνική ύπαιθρο, όπου στα σπίτια παρασκεύαζαν τουρσί, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες για να τα καταναλώνουν τον χειμώνα.
Εκείνη έφτιαχνε μαρμελάδα με μέλι για κατανάλωση στην πολυμελή οικογένειά της, αλλά και για μια φίλη της που νοσούσε από καρκίνο και απαγορευόταν να τρώει ζάχαρη. Η ίδια έχει κάνει 13 χειρουργεία, γι’ αυτό και επιμένει στην παρασκευή υγιεινών τροφίμων.
Αγωνίστρια η κα Τουλουμίδου, σαν τις μελισσούλες που ανατρέφει, τις θεωρεί πρότυπο, όπως όλοι οι μελισσοκόμοι, λέγοντας: «Μακάρι να μπορούσαμε να γίνουμε μέλισσες και να αντιγράψουμε την κοινωνία τους. Είναι αλληλέγγυες, χρηστικές, πετάνε έξω από την κυψέλη τους κηφήνες τον χειμώνα για να μην τους ταΐζουν και έχουν μια εξαιρετική δομή με κατανομή εργασιών. Η μελισσούλα κατά τη διάρκεια της ζωής της θα περάσει από όλα τα στάδια της παραγωγής».
Το μήνυμα που μεταφέρει μέσα από την οικοτεχνία είναι η αγάπη για τη μέλισσα και το περιβάλλον, ο σεβασμός στην τροφή και η συνείδηση των καταναλωτών που οφείλουν να αγοράζουν μέλι μόνο από πιστοποιημένους παραγωγούς.