Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου: Και φέτος υψηλές τιμές στους αμπελουργούς

«Αν και το μέλλον προμηνύεται δύσκολο, θα συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και βιώσιμοι. Ο συνεταιρισμός κράτησε τις τιμές πέρυσι ψηλά, το ίδιο θα γίνει και φέτος, παρά τις σειρήνες που ηχούν, ότι μας κανονίζουν άλλοι τις τιμές μας», δήλωσε στην ετήσια συνέλευση του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου ο πρόεδρος Χρήστος Τσιτσιρίγκος.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «στη δύσκολη και άκρως ανταγωνιστική αγορά στην οποία απευθυνόμαστε, θα πρέπει πάντα να έχουμε όλοι στο πίσω μέρος του μυαλού μας πως δεν είμαστε οι μοναδικοί παίκτες, καθώς πολλές και δυνατές εταιρείες αγωνίζονται, με όλα τα μέσα, να αυξήσουν το ποσοστό τους στην αγορά».

Όπως ανέφερε, «υπάρχουν πληροφορίες πως οινοποιεία που δραστηριοποιούνται πέριξ των Αθηνών αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές προϊόντα προς οινοποίηση μη οινοποιήσιμων σταφυλιών , γεγονός που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της χώρας. Γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη».

Να σημειωθεί ότι το Οινοποιείο Τυρνάβου άνοιξε τις πόρτες του νωρίτερα και άρχισε την εισκόμιση με τα χτυπημένα από χαλάζι αμπέλια του Δαμασίου, για να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά των παραγωγών. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο κ. Τσιτσιρίγκος, «αυτό δεν θα πρέπει να έρθει σε κόντρα με τη γενικότερη ποιότητα των σταφυλιών που θα έρθουν στο οινοποιείο, για να μην επηρεαστεί η ποιότητα των προϊόντων μας, αφού η ποιότητα αποτελεί το δυνατό μας όπλο στην αγορά».

Συνεχίζοντας, ο Τυρναβίτης συνεταιριστής έκανε λόγο για τις επενδύσεις που δρομολογούνται (κατατέθηκε προς έγκριση το πρόγραμμα των δεξαμενών, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ) ή ολοκληρώθηκαν, όπως το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του οινοποιείου, ύψους 500.000 ευρώ. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι ο συνεταιρισμός θα πάρει καρτέλα και εξαγορά, ενώ θα ισχύσει η ποινική ρήτρα για τους αδικαιολόγητους παραγωγούς.

Οι τιμές

Όσον αφορά το κύριο ζητούμενο για τους παραγωγούς, που είναι οι φετινές τιμές, αυτές χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές, όπως φαίνεται στον πίνακα που παρατίθεται.

ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ

ΒΑΘΜΟΙ / ΤΙΜΗ

ΡΟΔΙΤΗΣ, GRENACHE

ΛΗΜΝΙΩΝΑ, GRENACHE BLANC B

ΜΑΚΑΜΠΕΟ, ΝΤΕΜΠΙΝΑ

UGNI BLANC, ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ

10 /0,27

10,5/ 0,30

SAUVIGNON

10/ 0,48

11/ 0,53

12/ 0,58

ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ, ΑΣΥΡΤΙΚΟ

10/ 0,30

10,5/ 0,35

11/ 0,40

CABERNET, CHARDONNAY

10/ 0,35

11/ 0,40

12/ 0,45

GRAND NOIR, ALICANTE

10/ 0,30

10,5/ 0,33

11/ 0,36

MERLOT, SYRAH

11/ 0,35

12/ 0,40

13/ 0,45

ΜΟΣΧΑΤΟ, ΜΠΑΝΤΙΚΙ

11/ 0,40