ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2017: Της Ελλάδας τα κρασιά στο Ζάππειο

Θα είναι όλοι εκεί ή έστω περίπου όλοι. Ο λόγος για το Οινόραμα, την έκθεση για το κρασί, που κλείνει φέτος 23 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα οινικά ελληνικά δρώμενα και φέτος συμμετέχουν τουλάχιστον 250 παραγωγοί.

ΟΙΝΟΡΑΜΑ 2017: Της Ελλάδας τα κρασιά στο Ζάππειο
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Μία φορά τον χρόνο οινοπαραγωγοί, έμποροι, οινολόγοι, πωλητές, οινόφιλοι, υποψήφιοι οινόφιλοι, υποψιασμένοι και ανυποψίαστοι περί του οίνου συναντιούνται για να γευτούν τα ελληνικά κρασιά. Πρόκειται για μια γιορτή, που δίνει την ευκαιρία στους χιλιάδες επισκέπτες της (πέρυσι 10.000 άτομα πέρασαν την είσοδό του) να ανακαλύψουν μια μεγάλη αλήθεια: τα προϊόντα του ελληνικού αμπελώνα είναι εξαιρετικά, ενδιαφέροντα, πολύπλοκα και, φυσικά, άκρως γευστικά. Ανάμεσα στα χιλιάδες κρασιά της έκθεσης θα βρίσκονται μερικές από τις καλύτερες και πιο ακριβές φιάλες του ελληνικού αμπελώνα, πολλές νέες κυκλοφορίες, αλλά και σημαντικές ετικέτες από άλλες χώρες.

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Στο φετινό Οινόραμα αναμένονται δεκάδες αγοραστές οίνων και οινοχόοι από Κορέα και Ιαπωνία, καθώς και ειδικοί του κρασιού από την Αγγλία, που έρχονται στην έκθεση με την Enterprise Greece.

Τι γυρεύουν, όμως, οι Κορεάτες και οι Ιάπωνες από το ελληνικό κρασί; Και, βέβαια, τι μπορεί να ωφεληθεί το ελληνικό κρασί από αυτούς; Ο διοργανωτής του Οινοράματος, Ντίνος Στεργίδης, εξηγεί ότι «το ελληνικό κρασί έχει ήδη εισχωρήσει στις “ώριμες” αγορές στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στον Καναδά και στο Βέλγιο. Δεν μπορούμε να πούμε, βέβαια, ότι τις έχει κατακτήσει, αλλά “είναι εκεί” και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο στόχος είναι τώρα να διευρύνουμε τη διεθνή παρουσία του ελληνικού κρασιού». Όμως, και οι παλαιοί πελάτες του ελληνικού κρασιού θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν κάτι ενδιαφέρον στο Οινόραμα.

«Στο τμήμα της έκθεσης ‘‘Οινικές αποκαλύψεις’’ υπάρχουν κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου ή κρασιά από βιοδυναμικές καλλιέργειες και άλλα που είναι κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης, μια τάση πολύ δημοφιλής στο εξωτερικό. Έτσι και εκείνοι που γνωρίζουν τα ελληνικά κρασιά έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν το χαρτοφυλάκιό τους με ειδικά κρασιά. Να πουν στους δικούς τους πελάτες “κοίτα τι ανακάλυψα στην Ελλάδα”».

Στο Οινόραμα, φυσικά, θα κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση πολλά κρασιά νέας εσοδείας και καινούργιες ετικέτες από πολλούς παραγωγούς. Οι Έλληνες οινοποιοί δοκιμάζουν συνεχώς καινούργια πράγματα τόσο όσον αφορά τις μείξεις όσο και τις τεχνικές οινοποίησης. Έτσι, στην έκθεση οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν παλιές αγάπες, αλλά και να γευτούν τις νέες προσπάθειες. Για τους επαγγελματίες θα υπάρχει, επίσης, η «Πλατεία γευσιγνωσίας» του Οινοράματος, με θέμα «Discover Greek Wines». Σε συγκεκριμένο χώρο παρουσιάζονται τα πιο αντιπροσωπευτικά κρασιά του ελληνικού αμπελώνα με σύστημα αυτοεξυπηρέτησης («self-pour»). Χωρίς πίεση, οι επαγγελματίες έχουν έτσι την ευκαιρία να δοκιμάσουν ασυνόδευτοι και με την ησυχία τους 250 κρασιά. «Είναι ένας τρόπος να γίνει μια προεπιλογή, προτού περιπλανηθούν ανάμεσα στα περίπτερα των εκθετών», λέει ο Ντίνος Στεργίδης.

Το Οινόραμα διοργανώνεται και φέτος στο κέντρο της Αθήνας, στο Ζάππειο Μέγαρο, Σάββατο 11, Κυριακή 12 & Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 (σαββατοκύριακο για καταναλωτές και επαγγελματίες στις 10:00-19:00 και τη Δευτέρα μόνο για επαγγελματίες στις 10:00-18:00). Ακολουθεί η εβδομάδα κρασιού Athens Wine Week, που είναι μία καινοτόμος σειρά εκδηλώσεων, που διοργανώνονται με αφορμή την έκθεση Οινόραμα για τρίτη συνεχή χρονιά. Φέτος, το Athens Wine Week θα ακολουθήσει χρονικά το Οινόραμα, δηλαδή θα διαρκέσει από τη Δευτέρα 13/3/17 μέχρι την Κυριακή 19/3/17. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας σχεδίασαν ειδικά για την οινική αυτή εβδομάδα μενού τεσσάρων πιάτων, που συμπεριλαμβάνουν τρία κρασιά σε ποτήρι, στις ειδικές τιμές των €29, €39 ή €69 (ανάλογα με το εστιατόριο). Η δράση καλείται «Μαγειρεύοντας για το κρασί».

Περισσότερα για την έκθεση εδώ

Και ομαδικό σταντ ελαιολάδων

Φέτος, για πρώτη φορά, δίπλα στα κρασιά, θα παρουσιαστεί και η άλλη δραστηριότητα πολλών οινοποιών, η παραγωγή ελαιολάδου. Πρόκειται για μια τάση που υπάρχει σε πολλές οινοπαραγωγικές χώρες, αλλά τελευταία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και στην Ελλάδα. Τα ελαιόλαδα των οινοποιών θα παρουσιαστούν σε ένα ομαδικό σταντ, το οποίο έχει επιμεληθεί η Μαρία Κατσούλη, μοναδική «Olive Oil Sommelier» της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης, τα στοιχεία δείχνουν ότι «το ελαιόλαδο και το κρασί είναι προϊόντα που συχνά ενδιαφέρουν τους ίδιους αγοραστές και πολλές φορές η επέκταση της δραστηριότητας μιας αμπελοοινικής εκμετάλλευσης προς την παραγωγή ελαιολάδου είναι απόλυτα φυσιολογική και αναμενόμενη».

Τέλος, στο Οινόραμα ξεχωριστή θέση έχει η Οινοτεχνία, δηλαδή η παρουσίαση των προϊόντων αμπελοοινικού εξοπλισμού, αναπόσπαστο κομμάτι της αμπελοοινικής παραγωγικής διαδικασίας, ένας τομέας που, επίσης, εξελίσσεται διαρκώς.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress