Οινόραμα 2018: 3 Οινικές αποκαλύψεις του Ζαππείου

oinorama-2018

Η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικού κρασιού ανοίγει τις πόρτες της σήμερα, Σάββατο 10 Μαρτίου, στο Ζάππειο και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα, ημέρα που η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες. Εκεί θα βρίσκονται 350 οινοποιεία (τα περισσότερα ελληνικά, αλλά και μερικά ξένα), τα οποία θα παρουσιάσουν πάνω από 2.000 ετικέτες κρασιών. Παράλληλα, στην έκθεση θα βρίσκονται οι καλύτερες εταιρείες αμπελοοινικού εξοπλισμού.

Η «Ύπαιθρος Χώρα», λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η έκθεση-γιορτή του ελληνικού κρασιού, μίλησε με οινοποιούς, που συμμετέχουν για πρώτη φορά σε αυτήν και διαθέτουν μικρά και άγνωστα στο ευρύ κοινό οινοποιεία ή κάνουν κάτι πρωτότυπο και μοναδικό, δείχνοντας ότι το ελληνικό κρασί έχει παρόν αλλά και μέλλον, διαθέτοντας μεγάλη δυναμική. Όλοι τους θα βρίσκονται στην έκθεση στο τμήμα «Οινικές Αποκαλύψεις».

Ώρες λειτουργίας: 10:00-19:00 Γενική είσοδος: 12 ευρώ

Οινοποιείο «ΦΟΙΒΟΣ»: Κρασί που ωριμάζει στον βυθό της θάλασσας

Κρασί από τον πάτο της θάλασσας ή αλλιώς «Ραψωδία» διαθέτει το οινοποιείο «Φοίβος» στην Κεφαλονιά. Στην πραγματικότητα, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι γνωστό αν το συγκεκριμένο κρασί θα καταφέρει να ανελκυστεί από τη θάλασσα του Ληξουρίου, από το βάθος των 22 μέτρων όπου βρίσκεται πάνω από δύο χρόνια, και να φτάσει έως το Οινόραμα 2018 στο Ζάππειο αυτό το σαββατοκύριακο.

Ούτε και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης και εμπνευστής της βυθισμένης Μαυροδάφνης, Θεόδωρος Ορκόπουλος, ή για τους φίλους ο Φοίβος, γνωρίζει αν θα καταφέρει να φέρει σε πέρας τη συγκεκριμένη αποστολή. «Θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος, νομίζω ότι στο Οινόραμα θα καταφέρω να φέρω και τα τρία κρασιά». Πρόκειται για τη Μαυροδάφνη, που οινοποιείται σε αμφορέα κατά την αρχαιότροπη διαδικασία και, στη συνέχεια, δίνει τρία διαφορετικά κρασιά ακολουθώντας  τρεις διαφορετικούς δρόμους: Εμφιάλωση, εμφιάλωση και τοποθέτηση στον βυθό της θάλασσας και εμφιάλωση και τοποθέτηση κάτω από γλυκό νερό.

Εμφιάλωση, εμφιάλωση και τοποθέτηση στον βυθό της θάλασσας και εμφιάλωση και τοποθέτηση κάτω από γλυκό νερό.
Κρασί από τον πάτο της θάλασσας

Γιατί, όμως, ο οινοποιός αποφάσισε να θάψει το κρασί του στη θάλασσα;

«Τρεις εχθρούς έχει το κρασί: το οξυγόνο, τη μη σταθερή θερμοκρασία και το φως. Στον βυθό της θάλασσας δεν κινδυνεύει από κανένα από τα τρία», απαντά ο κ. Ορκόπουλος. «Κρασιά που έχουν βρεθεί από ναυάγια ήταν σε πολύ καλή κατάσταση», προσθέτει, ενώ σημειώνει ότι δέκα οινοποιεία στον κόσμο, μεταξύ των οποίων του Παρασκευόπουλου στη Σαντορίνη, εφαρμόζουν την ίδια μέθοδο.  

Για να εξασφαλιστεί ότι το κρασί θα παραμείνει ασφαλές στο σημείο που τοποθετήθηκε, τα μπουκάλια μπήκαν σε παλέτα και από καιρό σε καιρό δύτες βουτούν για να τα εντοπίσουν και να τσεκάρουν την κατάστασή τους. Εφόσον, λοιπόν, οι συνθήκες το επιτρέψουν, στο φετινό «Οινόραμα» στο τμήμα της Έκθεσης «Οινικές Αποκαλύψεις» οι παρευρισκόμενοι θα μπορέσουν να δοκιμάσουν, μεταξύ άλλων, τη βυθισμένη Μαυροδάφνη.

Το παιχνίδι, όμως, του οινοποιείου δεν σταματά εδώ, αφού στον βυθό έχει τοποθετήσει 460 κρασιά από αυτόχθονες ποικιλίες ως «ένα μήνυμα για το μέλλον». «Για να τα βρουν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος και να έχουν τις απαραίτητες πληροφορίες για το κρασί που φτιάχνουμε», λέει ο οινοποιός. Ανάμεσα στις κρυμμένες φιάλες υπάρχουν επίσης και άδεια μπουκάλια με μηνύματα από απλούς πολίτες έως τις τοπικές αρχές και τον οινολόγο Λαζαράκη.

Εκτός, όμως, από τους πειραματισμούς, το οινοποιείο «Φοίβος» διαθέτει ακόμα πολλές ετικέτες, συνολικά 23, εκ των οποίων οι 13 έχουν λάβει βαθμολογία 90+ από τον διάσημο οινοκριτικό Robert Parker. Oι ποικιλίες είναι πολλές και γηγενείς: Θιακό, Αρακλινό, Γουστολίδι, Μοσχατέλα, Μοσχάτο και, φυσικά, Ρομπόλα. Τα κρασιά παράγονται από τα 150 στρέμματα του κτήματος, αλλά και τα σταφύλια συνεργαζόμενων παραγωγών.

Όσον αφορά τον τρόπο οινοποίησης, ο παραγωγός λέει ότι πρόκειται «για φυσικό οίνο που φτιάχνεται με ρεαλιστική προσέγγιση, ώστε να μην οξειδωθεί. Δεν μπορούμε να μιλάμε για natural wine, γιατί χρησιμοποιούνται θειώδη, οριακά, αλλά χρησιμοποιούνται».

Κτήμα «ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ»: Με δύναμη στο Ξινόμαυρο

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος, ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός από οικογενειακή παράδοση, προετοίμαζε για 10 χρόνια την είσοδό του στην επαγγελματική οινοποιία. Έτσι, σήμερα διαθέτει ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα: Έναν αμπελώνα 540 στρεμμάτων, τα οποία καλλιεργούνται βιολογικά, στο Ξινό Νερό Αμυνταίου Φλώρινας. Από αυτά, το 65% είναι φυτεμένα με Ξινόμαυρο, η ποικιλία-σήμα κατατεθέν της περιοχής, (Ζώνη ΠΟΠ Αμύνταιο). «Ατίθαση ποικιλία», μας λέει ο παραγωγός. «Καμία σχέση με τις άλλες, που είναι πολύ εύκολες». Τα υπόλοιπα στρέμματα του κτήματος είναι οι κόκκινες ποικιλίες Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Montepulciano, Cabernet Franc και οι λευκές Sauvignon blanc, Chardonnay, Gewurztraminer και Ασύρτικο.

Είναι η πρώτη φορά που το Κτήμα Δημόπουλου θα συμμετέχει στο «Οινόραμα», γιατί ο παραγωγός ήθελε να είναι καλά προετοιμασμένος πριν κάνει το μεγάλο βήμα. «Δεν ήμουν έτοιμος ηθικά, δεν ήξερα πώς θα ακουστεί στην τοπική κοινωνία ότι κάνω επαγγελματικά κρασί. Όλοι εδώ στην περιοχή κάνουν κρασί, αλλά σημασία έχει τι κρασί», λέει στην «ΥΧ».

Κτήμα «ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ»: Με δύναμη στο Ξινόμαυρο
Το κτήμα «ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ» στο Ξινό Νερό Αμυνταίου Φλώρινας

To επάγγελμά του, έως πριν λίγα χρόνια, ήταν κατασκευαστής επίπλων και έκανε παράλληλα εμπόριο ειδών υγιεινής και επίπλων. Η εταιρεία υπάρχει ακόμα, αλλά η απασχόλησή του στον συγκεκριμένο τομέα έχει περιοριστεί πολύ. «Για να πω την αλήθεια, η οικονομική κρίση μείωσε πολύ τη δουλειά. Ίσως, αν η δραστηριότητα μου ως κατασκευαστής ήταν όπως παλιά, να μην αποφάσιζα να κάνω αυτήν τη στροφή». Το κτήριο – αποθήκη της εταιρείας μετατράπηκε σε οινοποιείο από τον ίδιο τον κ. Δημόπουλο, που όπως και να γίνει «πιάνουν τα χέρια του», και σήμερα είναι επισκέψιμο, όπως και όλο το κομμάτι της παραγωγής και τα αμπέλια.

«Το οινοποιείο πατάει στην παράδοση», λέει ο οινοποιός με υπερηφάνεια. «Το έφτιαξα εγώ με πέτρες και μεγάλα κελάρια, ανακαινίζοντας το κτήριο που χρησιμοποιούσα για τα είδη υγιεινής».

Ο πατέρας του, που έφυγε βίαια από τη ζωή σε δυστύχημα το 1995, έκανε πάντα κρασί, «όχι ερασιτεχνικά, αλλά όχι και επαγγελματικά» όπως μας λέει, θέλοντας να τονίσει ότι ο πατέρας του, αμπελουργός 30 χρόνια, έδειχνε προσοχή και φροντίδα στα αμπέλια και την οινοποίηση, αλλά δεν θεωρούσε τον εαυτό του επαγγελματία οινοποιό.

Ο Παναγιώτης Δημόπουλος, εδώ και μια δεκαετία –αλλά περισσότερο εντατικά και προσηλωμένα τα τελευταία 4-5 χρόνια– αγοράζει συνέχεια στρέμματα σε μια προσπάθεια να στήσει έναν ιδιόκτητο βιώσιμο αμπελώνα. «Ήταν δύσκολο, γιατί δεν μπορούσα να βρω άδειες φυτεύσεις. Μετά, αγόρασα από κάποιους παραγωγούς στρέμματα, οι οποίοι όμως δεν είχαν κάνει δηλώσεις συγκομιδής για δύο – τρία χρόνια, και έτσι δεν μπορούσα να τα αξιοποιήσω», μας λέει, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

Το Κτήμα Δημόπουλος επισήμως ιδρύθηκε το 2015, αλλά πολλά από τα αμπέλια έχουν ρίζες 100 χρόνων. Άλλα, πάλι, έχουν φυτευτεί τα τελευταία χρόνια και δεν δίνουν ακόμα μεγάλη παραγωγή. «Το 2017 οινοποιήσαμε 24 τόνους με την ετικέτα του κτήματος, ενώ πουλήσαμε και ποσότητες σε άλλα οινοποιεία, έτσι ώστε να υπάρχουν κάποια έσοδα. Τα έξοδα, βλέπετε, είναι πολλά».

Η στρεμματική απόδοση περιορίζεται στα 700 kg, με τη διεξαγωγή πράσινου τρύγου και ήδη το κτήμα έχει να παρουσιάσει επτά ετικέτες οίνου.

Κτήμα «ΛΟΥΛΗ»: Merlot και πάλι Merlot

O Γιώργος Λούλης κατασκευάζει σκάφη, νεροτσουλήθρες και άλλα που σχετίζονται με το νερό και τα θαλάσσια σπορ και έπινε Μerlot, ή τέλος πάντων κυρίως Μerlot. Αποφάσισε, λοιπόν, να στήσει ένα δικό του αμπελάκι, «φυσικά βιολογικό», σε 10 στρέμματα και να φτιάξει το δικό του κρασί για την οικογένεια, τους φίλους του και τους πελάτες του. Σιγά-σιγά, το χόμπι μετατράπηκε σε μακροπρόθεσμο σχέδιο επαγγελματικής ενασχόλησης για τα παιδιά του, όπως ο ίδιος λέει. «Δεν περιμένω να ζήσω από αυτό, άλλωστε είναι μια επένδυση που χρειάζεται χρόνια για να αποδώσει,το φτιάξαμε από τη μεγάλη μας αγάπη για το κρασί. Όμως, νομίζω θα είναι κάτι για τα παιδιά μου», τονίζει στην «ΥΧ».

Γιώργος Λούλης, Οινοποιείο Αρμάθος
Γιώργος Λούλης, Οινοποιείο Αρμάθος

Γιατί βιολογικό; «Πριν από 15 χρόνια αφήσαμε την πόλη για να ζήσουμε στην εξοχή μια καλύτερη ζωή, να αναπνέουμε καθαρό αέρα, να έχουμε ζώα, να ζούμε πιο κοντά στη φύση. Ε, δεν θα βάζαμε χημικά στα αμπέλια μας. Άλλωστε, στην αρχή δεν με ενδιέφερε ιδιαίτερα να πάρω μεγάλη παραγωγή. Έλεγα ό,τι καταφέρω». Σήμερα, όμως, τα σχέδια έχουν προχωρήσει και η οικογένεια έχει έναν αμπελώνα 25 στρεμμάτων στον Δήμο Τανάγρας και συγκεκριμένα στο χωριό Άρμα. «Όλη η διαδικασία, από τον τρύγο έως και το τελικό στάδιο εμφιάλωσης, γίνεται χωρίς μηχανικές επεξεργασίες, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικό χειροποίητο βιολογικό κρασί». Και, όπως φαίνεται, τα πηγαίνουν καλά, αφού το «Αρμάθος» Merlot, παλαιωμένο σε βαρέλι, κέρδισε ασημένιο μετάλλιο σε διαγωνισμό κρασιού στο Ισραήλ.

Στο «Οινόραμα», όπου ο παραγωγός θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό για πρώτη φορά τα κρασιά του, θα έχει δύο ετικέτες φρέσκο και παλαιωμένο Merlot, ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια, κάνει προσπάθεια να δημιουργήσει δοκιμαστικά ροζέ από Ξινόμαυρο.

Τελευταίο σχέδιο το αποστακτήριο για τσίπουρο, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. «Τα πράγματα με το τσίπουρο είναι πολύ δύσκολα, λόγω της υψηλής φορολογίας. Αν θέλεις να τα κάνεις όλα νόμιμα, πρέπει να πουλάς 40 ευρώ το μπουκάλι για να βγάζεις κέρδος. Αν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς; Μπα, θέλω να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια, οπότε θα ακολουθήσω τον νόμιμο δρόμο και βλέπουμε», καταλήγει.