Όλη η αλήθεια για την κουτσουρεμένη επιστροφή πετρελαίου στους αγρότες

Υπέρ πάντων οι... οφειλές στην εφορία, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου

Άφαντο το αγροτικό πετρέλαιο για πολλούς παραγωγούς

«Περίμενα να πιστωθεί στον λογαριασμού μου η επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου… Aντ’ αυτού, βρέθηκε στη ΔΟΥ. Από την στιγμή που το χρέος μου στην εφορία είναι εδώ και ένα χρόνο ρυθμισμένο με τον νόμο των 100 δόσεων και η μηνιαία οφειλή μου (35 ευρώ) πληρώνεται πάντα με συνέπεια, έχει το δικαίωμα να μου παρακρατεί το ποσό που πιστώθηκε; Αν ναι, τότε παύει να ισχύει ουσιαστικά η ρύθμιση; Πού μπορώ να διαμαρτυρηθώ γι’ αυτό; Ποιος έχει δίκιο;».

Το παραπάνω είναι ένα μόνο από τα εκατοντάδες μηνύματα αναγνωστών μας που έχουν φτάσει στα γραφεία της «ΥΧ» από τις 31 Ιανουαρίου, όταν και ανακοινώθηκε η πληρωμή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου για αγροτική χρήση. Επιπλέον, αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που συζητούνται στα φετινά –εν εξελίξει– μπλόκα, με τους αγρότες να κάνουν λόγο για έναν ακόμα εμπαιγμό από την κυβέρνηση.

Δεδομένης της αναστάτωσης που προκλήθηκε, λίγες ημέρες μετά την πληρωμή, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να δώσει απαντήσεις (σ.σ. στις 3/2) με μια λακωνική ανακοίνωσή του, η οποία ανέφερε: «Με αφορμή ερωτήματα των αγροτών σχετικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου για αγροτική χρήση, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποιεί ότι έχει ολοκληρωθεί η καταβολή στους δικαιούχους των οφειλόμενων ποσών για το β’ εξάμηνο του 2013 και ολόκληρο το 2014. Η επιστροφή του ΕΦΚ που αφορά το 2015 θα ξεκινήσει να καταβάλλεται από τα τέλη Φεβρουαρίου».

Επιπλέον, το υπουργείο σημειώνει ότι οφειλές των δικαιούχων προς Ασφαλιστικούς φορείς και προς ΔΟΥ συμψηφίζονται σύμφωνα με το άρθρο 83 του ΝΔ356/74 (ΚΕΔΕ).

Ωστόσο, ούτε αυτή η κίνηση ήταν αρκετή ώστε καμφθούν οι αντιδράσεις και πολύ περισσότερο να απαντηθούν οι απορίες των αγροτών σχετικά με το πόσα τελικά χρήματα δόθηκαν, ποιες χρονιές αφορούσαν, αλλά και, επιπλέον, γιατί αρκετοί με ρυθμισμένες ή καθόλου οφειλές δεν είδαν ακόμα το χρώμα του χρήματος.

Τι απαντούν στην «ΥΧ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών

Όλη η αλήθεια για την κουτσουρεμένη επιστροφή πετρελαίου στους αγρότεςΜε τα ερωτήματα να μένουν αναπάντητα, η «ΥΧ» επικοινώνησε με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μας ενημέρωσε για τα εξής: «Η πληρωμή που προηγήθηκε αφορά την εξόφληση του 2013 και ολόκληρο το 2014. Συνολικά πιστώθηκαν 123 εκατ. ευρώ, όμως το συνολικό καθαρό ποσό μετά τους συμψηφισμούς δεν ξεπερνά τα 47,5 εκατ. ευρώ (σ.σ. από τα 123 εκατ. τα 16 εκατ. συμψηφίστηκαν σε κεντρικό επίπεδο, τα 57 εκατ. στάλθηκαν για συμψηφισμό στις ΔΟΥ. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα 57 εκατ. ευρώ δεν θα πληρωθούν). Οι συμψηφισμοί αφορούν τελωνειακά χρέη, φορολογική διοίκηση και οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης».

Σύμφωνα με τις ίδιες, καλά πληροφορημένες πηγές, υπήρξαν προβλήματα με τον συμψηφισμό. Για παράδειγμα, υπήρξαν περίπου 20.000 γυναίκες – δικαιούχοι, των οποίων οι σύζυγοι είχαν κάποια οφειλή, με αποτέλεσμα να μην πληρωθούν οι ίδιες. Οι γυναίκες αυτές, για παράδειγμα, θα πρέπει να απευθυνθούν στις κατά τόπους ΔΟΥ, ώστε να ξεκαθαρίσουν την συνυπευθυνότητα που έχουν με τον σύζυγό τους. «Υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των δικαιούχων που δεν έχουν πληρωθεί λόγω των προβλημάτων με την εφορία. Μπορεί να έχουν γίνει παρακρατήσεις ακόμα και για μια κλήση της τροχαίας. Μπορούν, όμως, να απεμπλακούν, αν ακολουθήσουν τη διαδικασία που θα τους υποδειχθεί», μας επισημαίνουν οι κύκλοι του ΥΠΟΙΚ.

Σε ερώτησή μας σχετικά με τη δόση του 2015 (χρήση 2016), υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί όταν τελειώσει η διαδικασία με τους συμψηφισμούς, σε 1,5 με 2 μήνες από σήμερα.

Δεν τους ξέχασε ούτε το ΕΕΤΗΔΕ του 2012

Για το θέμα απευθυνθήκαμε και στον βουλευτή Γρεβενών ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Μπγιάλα, πρόεδρο της Επιτροπής Απολογισμού Ισολογισμού και Εκτέλεσης Προϋπολογισμού του Κράτους και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Έχοντας γίνει και ο ίδιος αποδέκτης παραπόνων από αγρότες της εκλογικής του περιφέρειας, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Ήταν πολλοί οι αγρότες που δεν είδαν στους λογαριασμούς τους τις πιστώσεις. Αυτό, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχω, είναι λόγω των συμψηφισμών που έγιναν για οφειλές που είχαν στην εφορία. Η επιστροφή του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου δεν είναι επιδότηση, ώστε να μην παρακρατείται».

Όλη η αλήθεια για την κουτσουρεμένη επιστροφή πετρελαίου στους αγρότεςΣε ερώτηση της «ΥΧ» γιατί δεν έλαβαν χρήματα δικαιούχοι που δεν είχαν οφειλές ή είχαν υπαχθεί σε ρύθμιση, ο κ. Μπγιάλας απάντησε: «Και για τις ρυθμισμένες οφειλές γίνεται παρακράτηση σύμφωνα με τον νόμο. Για παράδειγμα, αν κάποιος είχε μια οφειλή της τάξεως των 1.000 ευρώ η οποία ήταν σε ρύθμιση και ήταν να λάβει επιστροφή πετρελαίου 500 ευρώ, τότε ο νόμος ορίζει πως γίνεται παρακράτηση και εν συνεχεία μείωση της οφειλής και της δόσης». Ο βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ μας ενημέρωσε ακόμα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την πληροφόρηση των δικαιούχων, οι περισσότεροι των οποίων μέχρι σήμερα ψάχνουν απαντήσεις από τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς. «Είχε ειπωθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ότι θα ρυθμιστεί το TAXIS, ώστε όποιος συμψηφισμός γίνεται να φαίνεται και εκεί. Επίσης, οι αγρότες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ούτως ή άλλως τις επόμενες ημέρες θα λάβουν ενημέρωση από την εφορία με τους συμψηφισμούς που έχουν. Αυτό αναμένεται μέσα στο επόμενο 15νθήμερο».

Πώς εξηγεί, όμως, ο ίδιος τις περιπτώσεις αγροτών-δικαιούχων της επιστροφής πετρελαίου που βρήκαν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα, ενώ δεν είχαν κάποια οφειλή στην εφορία; Όπως μας πληροφόρησε: «Μια ακόμα περίπτωση έχει να κάνει με αγρότες που είχαν οφειλή για παλιό φόρο ακινήτων. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι αρκετοί είχαν μια οφειλή από ένα τέλος ακινήτου (ΕΕΤΗΔΕ) του 2012 που δεν είχε εισπραχθεί από τη ΔΕΗ και είχε γίνει τότε ένα σχετικό μπέρδεμα λίγο πριν ξεκινήσει ο ΕΝΦΙΑ. Για να είναι σίγουρος, όμως, ο κάθε αγρότης τι του κρατήθηκε, θα πρέπει είτε μόνος του είτε με τη βοήθεια του λογιστή του να το ψάξει μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης που προσφέρει το TAXIS».

Η αντιπολίτευση φέρνει το θέμα στη Βουλή

Όλη η αλήθεια για την κουτσουρεμένη επιστροφή πετρελαίου στους αγρότεςΔεδομένης της αναστάτωσης και της έλλειψης ενημέρωσης στον αγροτικό κόσμο, βουλευτές της ΝΔ έφεραν το θέμα με ερώτησή τους στη βουλή, ζητώντας εξηγήσεις από τα συναρμόδια υπουργεία. Μεταξύ των υπογραφόντων της ερώτησης της αντιπολίτευσης είναι και ο βουλευτής Κοζάνης και Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος μίλησε στην «ΥΧ». «Αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι οι αναφορές από τους αγρότες που έρχονται και μας εκφράζουν τα παράπονά τους, οι οποίοι ενώ περίμεναν με βάση τους υπολογισμούς τους συγκεκριμένα ποσά, είτε είναι κουρεμένα, είτε δεν υπάρχουν καν. Στη συνέχεια, ύστερα από μια πιο ενδελεχή έρευνα, διαπιστώθηκε ότι έχει αποφασιστεί να γίνει και ένας συμψηφισμός με τυχόν οφειλές των αγροτών.

Όμως, και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν αγρότες που μας αναφέρουν ότι τα χρηματικά ποσά που τους απέμειναν μετά τους συμψηφισμούς, ήταν μικρότερα από τους υπολογισμούς τους». Και πρόσθεσε: «Ζητάμε λοιπόν διευκρινίσεις, γιατί τα αρμόδια υπουργεία δεν ενημερώνουν πλήρως και με διαφάνεια τους δικαιούχους για το τι δικαιούνται και τι οφειλές έχουν. Αυτή η βιασύνη και η προχειρότητα, δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται στις κινήσεις της κυβέρνησης».