Ολιγοήμερη παράταση στα «μικρά» αρδευτικά

Μικρή παράταση αναμένεται να δώσει το ΥΠΑΑΤ για τη Δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος». Υπενθυμίζεται ότι η πρόσκληση της δράσης είχε πέσει πάνω στις δηλώσεις ΟΣΔΕ ενώ, σύμφωνα με τους μελετητές, η προετοιμασία των φακέλων για τους δικαιούχους είναι αρκετά απαιτητική και χρονοβόρα.

Παρά το γεγονός ότι η δράση είχε ήδη λάβει παράταση και ήταν «ανοιχτή» καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ» η καταληκτική ημερομηνία θα μετατεθεί λίγο αργότερα από τα τέλη Σεπτεμβρίου, με πιθανότερο σενάριο να δοθεί περιθώριο ακόμα μίας έως δύο εβδομάδων.

Ασύμφορη για τις μικρές επενδύσεις, προβλήματα με τις άδειες ύδατος

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο μελετητής από την Καρδίτσα, Θανάσης Μπαλτάς, «το καλοκαίρι, το ενδιαφέρον ήταν μειωμένο, Με το που μπήκε ο Σεπτέμβριος, το ενδιαφέρον αυξήθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να κρίνεται σκόπιμη μια παράταση της υποβολής αιτημάτων ένταξης». Πάντως, ο ίδιος επεσήμανε ότι η δράση δεν εξυπηρετεί τις μικρές επενδύσεις κάτω των 10.000 ευρώ, καθώς το όφελος για τον παραγωγό είναι πολύ μικρό.

Από την πλευρά του, ο μελετητής Δημήτρης Βασιλόπουλος, από το Ναύπλιο, σημείωσε: «Για τις μεγαλύτερες επενδύσεις, όπως για παράδειγμα για τη δημιουργία νέας γεώτρησης, υπάρχουν δεκάδες παραγωγοί που ενδιαφέρονται, όμως υπάρχουν δυσκολίες που συνδέονται κυρίως με τις άδειες χρήσης ύδατος. Πάντως, ορισμένοι ξεκίνησαν τις απαιτούμενες ενέργειες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μια μικρή παράταση θα τους βοηθήσει να προλάβουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μελετητές και παραγωγοί έχουν το βλέμμα στραμμένο στα επερχόμενα Σχέδια Βελτίωσης με την προσδοκία να υπάρχει πρόβλεψη για επενδύσεις στην άρδευση, κάτι που στην προηγούμενη προκήρυξη δεν υπήρχε.